Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.10.2021 17:27

Велика приватизація: що отримав новий власник Більшовика?

Консул Держави Ізраїль у Західному Регіоні

Фонд держмайна продав завод «Більшовик» у Києві за 1,4 млрд грн.

Я впевнений, що кожен з вас прогулюючись вулицями Києва, або проїжджаючи машиною по дорогах столиці хоче бачити не напівзруйновані цехи та занедбані будівлі, а сучасну бізнес-інфраструктуру, яка буде не тільки прикрашати наше місто, але й приносити користь для усіх жителів.

Територія "Першого Київського машинобудівного заводу", а це 33 гектари поблизу центру столиці, роками залишалася білою плямою на карті міста.

Сьогодні відбулася історична подія. ПКМЗ знайшов нового приватного власника.

Приватизація Більшовика стане початком нового життя для цілого кварталу. Комфортне житлове середовище з зонами для відпочинку та розваг - все це може з'явиться в найближчі роки замість напівзруйнованих цехів.

Крім того, це перший об’єкт великої приватизації за останні 15 років з часів «Криворіжсталі» (зараз «АрселорМіттал Кривий Ріг»).

Більшовик проданий: чому це добре для держави

Більшовик можна назвати одним з най неоднозначних проєктів - це занедбаний, неприбутковий актив з великими боргами, який вже давно вимагав модернізації. Тож, чому це добре для держави?

1. Державний бюджет отримає додаткові кошти.

Завод "Більшовик" (Київ) продано за 1,4 млрд грн. Кошти підуть в державний бюджет. 

2. Новий власник погасить борги.

Серед раніше заявлених умов приватизації заводу – збереження основних видів діяльності та погашення боргів на суму 500 млн грн (кредити, зарплати, держбюджет).

3. Модернізація заводу. 

Новий власник повинен буде інвестувати 57 млн грн у ремонт та модернізацію промислового майданчика заводу у Жашкові (Черкаська область).

4. На місці зруйнованого заводу, скоріш за все, з'явиться сучасний центр.

Цей проєкт, в перспективі, має дозволити не лише заново відкрити ці площі для розвитку, але й сприяти створенню нових робочих місць, бізнес-інкубаторів та акселераторів для розвитку сучасної економіки України.

Хто став власником і які вигоди він отримав? 

У торгах АТ "ПКМЗ", в яких були заявлені 15 учасників, а взяли участь 3, переміг ТОВ "Дженерал Комерс". Компанія зареєстрована у 2018 році у Києві. Крім 382 млн грн податкового боргу, новий власник отримав величезні активи та бонуси:

1. Унікальна земельна ділянка у практично самому центрі Києва на перетині двох важливих артерій міста: проспекту Перемоги та вулиці Гетьмана.

2. Землі з будівлями на березі моря в Затоці та Трухановому острові в Києві.

3. Право використовувати територію основного промислового майданчика та іншу нерухомість “Більшовика” на власний розсуд.

4. Окремо умовами продажу є збереження основної діяльності заводу у Жашкові та внесення інвестицій на технічне переозброєння, модернізацію цього виробництва.

Наступного року легендарний завод святкуватиме свій 140-річний ювілей. Чи можна приватизацію для "Більшовика" назвати новим "народженням", стане відомо вже скоро.

Сподіваюся, що результат приватизації цієї нерухомості відповідатимуть очікуванням і цей об'єкт дійсно стане перлиною нашого міста. Принаймні, хочеться у це вірити.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]