Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.09.2021 20:24

Чому хасиди з’їжджаються саме в Умані

Консул Держави Ізраїль у Західному Регіоні

Наступ нового 5782 року за іудейським календарем хасиди почнуть святкувати увечері 6 вересня. Святкування триватимуть до вечора 8 вересня.

Кінець серпня - початок вересня. Аеропорт Бориспіль. Серед туристів, що з'їхалися з курортів, дуже сильно виділяються чоловіки вбрані у чорні сюртуки та капелюхи.

Це хасиди, які приїхали на святкування Рош га-Шана, іудейського Нового року.Наступ нового 5782 року за іудейським календарем хасиди почнуть святкувати увечері 6 вересня. Святкування триватимуть до вечора 8 вересня.

Хто такі хасиди та чому вони з'їжджаються саме в Умані?

Хасиди – представники хасидизму. Таку назву має релігійно-містичний єврейський рух.

Він зародився у середині XVIII ст. на Поділлі з відгалуженнями на Галичині та Волині. Значна частина хасидів нині мігрувала в результаті двох Світових війн та низки громадянських конфліктів, та післявоєнно "боротьби з космополітизмом" у радянській імперії (де-факто – державного антисемітизму).

До хасидів нині належить певний відсоток євреїв-ортодоксів, котрі мешкають у Сполучених Штатах, Ізраїлі, Великобританії, Канаді та в інших країнах.

Засновник цього руху Еліезер Баал-Шем-Тов жив в Україні. А цадик (верховний рабин-вчитель) Нахман, який поширював вчення, наприкінці життя переїхав жити до Умані. Він заповідав поховати себе в цьому місті, бо свого часу під час громадянського повстання, відомого нам з підручників як Коліївщина, тут було знищено чималу кількість євреїв.

У представників хасидизму існує повір’я, що святкування іудейського нового року – Рош га-Шана – має відбутися на могилі Вчителя, тоді рік буде щасливим та сповненим усіляких гараздів для вірянина. Саме тому хасиди в Умані з’являються кожного року.

Як Україна готується до приймання гостей зі всього світу?

Цього року, на відміну від минулого, Україна дозволила єврейським паломникам з Ізраїлю їхати до Умані та почала активно готуватися до їхнього приїзду.

Рішення про допуск єврейських паломників до Умані приймалося на тлі побоювань щодо нової хвилі поширення COVID-19, а також на тлі посилення обмежень в самому Ізраїлі, що пов'язане з поширенням штаму Дельта.

Крім того, Україна має намір послабити обмеження для тих, хто в’їжджає в країну напередодні свята.

У оголошенні, зробленому Заступником Міністра охорони здоров'я України Ігорем Кузіним, було сказано, що спеціальна директива, зроблена для релігійних паломників, буде містити основні вимоги, такі як носіння масок, перевірка температури та нагляд за громадським транспортом (мається на увазі щільність розміщення пасажирів).

Крім того, волонтери з України та Ізраїлю спільно працюватимуть для швидкого тестування паломників під час спроби в’їзду до країни. Для цього вже виділено близько 50 000 наборів для швидкого тестування на COVID-19.

Фактично, будь-хто, вакцинований від COVID-19, може потрапити в країну. В іншому випадку перед від’їздом вірянам доведеться зробити тест на ковід, отримати негативний результат. Прибувши в Україну, треба встановити додаток Дія. Вдома, зареєструватися та чекати на результати тесту.

Ця остання частина може бути проблематичною, оскільки багато хасидів не мають смартфонів і, отже, не можуть отримати додаток, якщо вони не щеплені.

Тисячі ізраїльтян вже приїхали до Умані, серед них тисячі єшивотів також прилетіли зі своїми студентами в країну.

Над планом пересування паломників до Умані цього року працювали місяцями. Попередній план вперше був узгоджений у березні 2021 року угоди між тодішнім міністром внутрішніх справ Ар’є Дері з ортодоксальної партії “Shas” та тодішнім Міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим.

Далі було безліч зустрічей дипломатичних служб. Не забули й про пожежну безпеку. Відтак, ізраїльська сторона передала рятувальне обладнання підрозділу в Умані.

Як було минулого року?

У 2020 році Україна закрила свої кордони, оскільки країна сильно постраждала від пандемії коронавірусу.

Ситуація була настільки важкою, що на той час тодішній комісар з питань коронавірусу Ронні Гамзу попросив президента України Володимира Зеленського накласти заборону на святкування Рош-ха-Шани в Умані.

Однак він зіткнувся з серйозним відштовхуванням багатьох уряду, особливо ортодоксальних політиків.

Тоді голова коаліції Мікі Зохар від партії «Лікуд» навіть пішов так далеко, що звинуватив Гамзу у сприянні антисемітизму в Україні через його зусилля зупинити ізраїльських паломників.

Попри заборону на в'їзд для іноземців, паломники намагалися будь-яким способом потрапити в Україну. Через це на кордонах України вишукувався ряд обурених паломників, яких не пустили до країни. Кричущою була ситуація на кордоні з Білорусією. 

Цього року організація вражає. Дійсно, передбачені усі можливі сценарії для убезпечення всіх гостей та мешканців Умані. Тож, сподіваємось, що все пройде добре!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]