Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.03.2023 17:40

Держпосада, складений іспит, опіка над сином в обмін на … секс?

Дослідниця е-демократії та е-врядування в Україні, активістка OpenUp Ukraine

Стаття про сексторцію ("сексуальне домагання") у державному секторі США, Панами, Перу, Ізраїлю, Сінґапуру та країн Центральної та Південної Африки.

У державних установах сексторція часто відбувається в контексті прийняття рішень стосовно просуванню по службі, коли чиновники на посадах вимагають секс від претендентів на роботу або підлеглих в обмін на сприятливі рішення. Згідно з оглядом досліджень та опитувань щодо сексторції у Південній Африці така форма корупції є дуже поширеною у державному секторі країни. Опитування 2013 року в Південній Африці встановило, що 84 відсотків жертв сексторції - це жінки. Особливо ті, що шукали роботу або підвищували кваліфікацію. Під час розслідування у 2014 року щодо процесу набору персоналу в лікарню доктора Джорджа Мухарі було встановлено, що зайнятість пропонували в обмін на секс зі старшими посадовцями лікарні. У деяких випадках наглядові органи урядових установ вимагати сексу в обмін на сприятливе ставлення на роботі.

Секс на роботі

У 2017 році Комісія з рівних можливостей зайнятості США відкрили справу проти одного із своїх працівників. Регіональний інспектор був звинувачений у вимаганні сексу від підлеглих. У цьому випадку це була жінка-керівник в Майамі, яка вимагала сексу у працівників-чоловіків. Ті, хто відмовляв їй, зазнали репресій - збільшення навантаження та виконання складних завдань. Один із постраждалих чоловіків зізнався, що він був змушений мати сексуальні стосунки з керівницею, бо лише вона була єдиним оцінювачем результативності його роботи.

Сексторція & судова влада і поліція

Особливе занепокоєння викликає сексторція у судовій владі та поліції, оскільки це може ускладнити постраждалим доступ до правосуддя. Адвокати можуть відмовитись представляти їх, побоюючись, що це може негативно позначитися на їхній кар'єрі. У цьому секторі по всьому світу спостерігаються різні типи схем сексторції. Зараз ми їх розглянемо.

Секс в обмін на опіку над сином

У 2012 році в Перу суддя сказав матері, що її справу про опіку над її молодшим сином не було правильно сформульовано її адвокатом і запропонував їй свою допомогу. У барі він «тонко» запропонував їй займатися з ним сексом в обмін на опіку над сином. Цей суддя був визнаний винним у корупційних звинуваченнях, але згодом судимість була скасована, оскільки натяк був "тонкою". Коли було проаналізовано ауді- та відеодокази, суддя був засуджений до восьми років позбавлення волі.

“М'яч на вашому полі”

В 2019 році в Ізраїлі голова Асоціації адвокатів запропонував допомогти стажисці, яка не склала іспиту в обмін на секс. Коли вона попросила його допомоги, він прийшов до ресторану, де вона працювала і нібито сказав їй, "М'яч на вашому полі", після чого вони, за повідомленням, мали "справу". Згодом поліція заарештувала його за секс з іншою жінкою в обмін на призначив її суддею в суді магістрату. На початок 2019 року влада також проводила розслідування, чи займався він сексом з дружиною іншого судді в обмін за просування судді до окружного суду.

50 доларів та безкоштовний секс

У Панамі, згідно з опитуванням секс-працівників у 2017 року, більшість опитаних жінок стверджували, що силовики вимагали від них сексу. Частина з них сказали, що поліцейські змушували їх платити 50 доларів США та надавати безкоштовні сексуальні послуги. Додатковий наслідок цього - постраждалі від сексторції секс-працівниці не може звернутися за допомогою до поліції. Деякі експерти вважають, що вимагання сексуальних актів більше переважає в правоохоронних органах, ніж в інших секторах. Це пояснюється необмеженою владою, відсутністю нагляду і культурою мовчання навколо цього злочину. Наприклад, у Каліфорнії існує тривала практика, коли силовики вимагають сексу від повій та з інших жертви злочину. У США між 2005 і 2007 роками було 548 арештів за сексуальні злочини, скоєні працівниками поліції. Жертви, як правило, були молодші 18 років. Люди починають сприймати сексуальні дії як необхідність або навіть пропонують їх, якщо вони вважають, що у певних ситуаціях від них це очікується. Це створює хибне враження про "консенсусну" сексуальну активність.

Освіта & Сексторція

Сексуальне домагання дівчат їхніми вчителями - це один із найбільш добре задокументованих типів сексторції. У доповіді ЮНЕСКО про шкільне гендерне насильство у всьому світі за 2014 рік було встановлено, що сексторція - серед інших видів сексуального насильства - є широко поширеною у багатьох регіонах. У Центральноафриканській Республіці, у звіті Пулітцерівського центру було встановлено, що школярі мають "нікнейми" - сексуально передані оцінки. Згідно з доповіддю, діти по всій Африці можуть провалити іспит, зазнати покаранням або публічне глузування, якщо вони відкидають сексуальні вимоги вчителів. Школярам також часто пропонують гроші, подарунки, їжу, хороші оцінки, особливу увагу на уроці та іноді навіть обіцянки одруження, аби тільки ті прийняли пропозицію займатись сексом.

Секс за хороші оцінки 

Розвинені країни не виключення. Наприклад, в США, один викладач середньої школи в Алабамі застосував схему "секс для оцінок", яка орієнтувалася на учениць, що боролися за оцінки на уроці. Схема була достатньо відомою серед школярок і вони рекомендували іншим приходити зі своїми хлопцями ходити до їх класу. У 2014 році влада врешті решт заарештувала вчитель за секс із ученицею, яка була неповнолітньою. Його було притягнуто до кримінальної відповідальності, але не за корупційне правопорушення. Його засудили лише за загрозу добробуту дитини і він був посаджений на два роки без нагляду умовно. Йому довелося здати свою ліцензію на викладання у школі, але його не зареєстрували як злочинця сексуального характеру.

Сексторція в університетах

Сексторція відбувається і в університетах, де вона в одних випадках розглядається як адміністративне питання, а в інших - притягується до відповідальності. Наприклад, один професор права із Сингапура був визнаний винним за шістьма звинуваченнями в корупція. Однак у 2014 році за звернення суд скасував вирок. У Гондурасі, наприклад, офіційними перевірками було встановлено, що сексторція відбувається в обмін на викладацькі роботи. 

Публікація є вижимкою зі Звіту від Transparency International, Breaking the Silence around Sextortion: The Links between Power, Sex and Corruption.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]