Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2023 15:35

Сумісництво в робочий час заборонено?

Керуючий партнер, керівник практики земельного права та нерухомості Юридичної компанії "ОЛСТЕН ПАРТНЕРС"

Про які головні зміни мають знати підприємці: коментар юриста

«Тепер працівники не можуть виконувати дві роботи за сумісництвом одночасно» — такі заголовки можна було побачити після чергових змін у трудовому законодавстві минулого року.

Чи дійсно це так і що це значить для бізнесу — розберу в цій колонці.

У своєму блозі я продовжую оглядати головні реформи законодавства у 2022 і 2023 році, які вплинули на роботу бізнесу, і на черзі — зміни в роботі за сумісництвом. 

Як було раніше?

До липня 2022 року умови роботи за сумісництвом визначав Кабінет Міністрів України у своїх постановах. 

Що змінилося?

22 листопада 2022 року КМУ:

—  Постановою № 1306 скасував постанову від 03.04.1993 № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій»

—  Розпорядженням № 1047-р скасував наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».

Головна причина:

19 липня 2022 року були змінені стаття 102-1 КЗпП України та стаття 19 Закону України «Про оплату праці».

Закон закріпив, що сумісництво — це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час. Тобто при укладенні трудового договору за сумісництвом працівнику необхідно встановити графік виконання роботи за сумісництвом, який є поза робочими часом за основним місцем роботи.

Здавалося б, усе добре:

—  КМУ скасував застарілі норми, які не відповідали змінам у КзПП;

—  умови оплати праці сумісників не змінилися.

Однак у пастку потрапили працівники, які за сумісництвом виконували одночасно кілька робіт і могли працювати на двох і більше підприємствах. Зараз, коли ця норма чітко встановлена в законі, вони не можуть у робочий час за основним трудовим договором виконувати іншу роботу за сумісництвом. Крім того, скасований КМУ Наказ містив перелік робіт, які не вважаються сумісництвом.

Тобто працівники могли виконувати їх під час робочого часу й отримували за них окрему оплату. Такими перевагами користувалися, зокрема, вчителі та викладачі. Але тепер вони цього робити законно не можуть, бо:

—  після скасування Наказу КМУ не визначив цей перелік у жодному новому акті;

—  у КзПП такого переліку також не згадується.

Висновок:

Якщо зараз ви продовжуєте платити працівникам окремо за основним договором та окремо за сумісництвом, яке вони фактично виконують у той самий робочий час, це буде вважатися порушенням, і від Держпраці за такі дії можна буде очікувати штрафів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]