Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.12.2022 14:36

Приватна медична практика: як в Україні лікарю почати працювати на себе

CEO мережі медичних коворкінгів Kabimed

Лікарі в Україні з 2018 року можуть почати приватну медичну практику.

Більшості українцям цей термін знайомий з американських фільмів про психологів та їх приватні кабінети. Але що таке приватна медична практика в Україні, США та Європі? 

Різні моделі 

Дійсно, приватна практика широко розповсюджена в Європі та США. Але різниця між приватною практикою в США та Україні вагома. Так, наприклад, у країнах різні системи надання медичних послуг, різні схеми фінансування і оплати в медицині і різні культури споживання медичних послуг. Як наслідок, “вхід” в приватну лікарську практику лікарю відрізняється.  

Наприклад, в США ліцензію на провадження лікарської практики отримує лікар на себе. Після отримання ліцензії лікар щороку/що два роки повинен проходити перереєстрацію в ліцензійному органі (Медичний борд), який створюється в кожному штаті відповідно до прийнятого в цьому штаті Акту про медичну практику.  

В Україні ж лікар отримує ліцензію на місце, де буде відбуватись надання лікарської консультативної допомоги, тобто на місце провадження діяльності (така ліцензія безстрокова). Але при зміні місця фактичного місця провадження лікарської діяльності необхідно звітувати в Міністерство охорони здоров'я України (МОЗ). 

Особливості приватної медичної практики в Україні 

Для пацієнта приватна медична практика виглядає дуже просто. Поясню на прикладі медичних коворкінгів: пацієнт може прийти на одну із локацій, де приймає лікар, та отримати безкоштовно послуги від сімейного лікаря або педіатра (за умови заключення декларації) або за фіксовану плату, яку встановлює сам лікар.  

На сьогодні кожен лікар може примати приватно, тому можна звернутись до гінеколога, ЛОРа, уролога, фізіотерапевта, дерматолога та ін. Ці послуги для пацієнта платні, а вартість консультації визначає лікар. 

Для лікаря приватна практика — це означає працювати як фізична особа-підприємець (ФОП) з лікарською ліцензією. 

Це лікар, який повинен мати диплом ВНЗ, сертифікат лікаря-спеціаліста, отримати ліцензію в МОЗ України на провадження лікарської приватної практики і займатись наданням медичних послуг як ФОП. Нагадаю, що в Україні будь-який лікар може отримати ліцензію на провадження приватної медичної практики. 

Для лікаря, який працює на себе, є два механізми заробітку: 

● укладання договорів з Національною службою здоров'я України (НСЗУ), якщо ми говоримо про сімейних лікарів та педіатрів. Контактируючись с НСЗУ і укладаючи декларації з пацієнтами, лікар може отримувати кошти від держави за кожного задекларованного пацієнта на свій особовий рахунок.

● надавати послуги за прайсом, встановлюючи вартість консультації. Наприклад, консультація лікаря-отоларинголога коштує від 500 до 1500 грн. за прайсом лікаря-ФОП. 

Як почати приватну практику в Україні 

Тепер покрокова інструкція, як лікарю самостійно почати приватну практику та скільки це коштує для лікаря.  

Крок перший. Реєстрація ФОП. 

Це можна зробити двома шляхами: звернутись із переліком документів до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) або через додаток Дія. 

Крок другий. Укладення договору з коворкінгом або ж оренда/купівля іншого приміщення для провадження діяльності.  

Для укладення договору оренди кабінету від лікаря потрібно:

1. Виписка ФОП;

2. Свідоцтво платника єдиного податку;

3. Довідка про відкриття рахунку.

Крок третій. Отримання ліцензії МОЗ на ведення лікарської практики  

Пакет документів, який надсилається до МОЗ для отримання ліцензії (https://moz.gov.ua/podacha-dokumentiv-na-licenzuvannja). Процес займає до 4 тижнів. 

Якщо стисло, то пакет документів передбачає:

● ЗАЯВА про отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики;

● Відомості суб’єкта господарювання про стан матеріально-технічної бази, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня (у двох примірниках);

● Опис документів, що додаються (у двох примірниках);

Документ, що посвідчує особу + ІПН (або відмітка про відмову від нього з релігійних переконань).

Крок четвертий. Після отримання ліцензії від МОЗ потрібно зареєструватись в медичній інформаційній системі (MIC) (HELSI, Imed, Медейр та інші, зареєстровані в Україні).

І, якщо всі етапи виконано успішно, лікар може почати працювати на себе. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]