Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.05.2022 05:53

Оновлена Україна – оновлена нерухомість

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Про 3 нових критерія щодо ціноутворення, якості просторів та доданої вартості, які складуться у 3 категорії

У найближчій перспективі ринок житлової нерухомості отримає 3 нових критерія щодо ціноутворення, якості просторів та доданої вартості за географічним принципом, які складуться у 3 категорії.

Категорія 1. Відновлювальні території.

На таких територіях очікується оновлення інфраструктурних об’єктів, доріг та автошляхів, міських комунікацій та нового плану забудови територій, вірогідно (що було б логічним) із розширенням селітебних територій.

У всіх відновлювальних процесах значуща роль має надаватися архітектурно планувальним рішенням. Мрію, щоб голос архітектора став більш вагомим та його було чутно девелоперам та/чи забудовникам, інвесторам та/чи фінансовим партнерам.

Є шанс отримати нові квартали з комфортним та безпечним проживанням, достатню кількість навчальних та оздоровчо-спортивних закладів, у першу чергу повноцінних дитячих садочків та шкіл. Словосполучення «щільність забудови» повинно приносити радість і задоволення, а не жах і клопіт. Перегони за висотністю будівель та кількістю поверхів мають зупинитися.

Звичайно, існує проблематика емоційного сприйняття територій на яких відбулися муки, страждання та смерті мирного населення. І хоча це питання в історії людства вже виникало, повоєнні роки будуть не простими щодо новобудов на місцях зруйнованих житлових будинків у яких загинули їх мешканці.

Стартові ціни на новостворене житло можуть здивувати ще на етапі котлованів. А зростання цін буде стрімким протягом перших 2-3 років від початку відбудови.

Категорія 2. Умовно - центр країни з його більш-менш стабільним ринком нерухомості, хоча і доволі наляканим, а часто зовсім не обґрунтовано і без наявних на то причин.

Буде гарним сигналом ринку той факт, що не з’являться з десяток будівництв, які не відновлять свою діяльність протягом 3-6 міс з початку відміни воєнного стану у країні.

Попит на нерухомість будуть створювати ті ж категорії людей, що й були до війни, плюс частково переміщені особи зі східних та південних регіонів країни, плюс трудові мігранти у столицю, як найбільш високооплачуваний центр працевлаштування.

Дефіцит доступного житла, вартість будівельних матеріалів та інвестиційна привабливість найбільше вплинуть на ціноутворення у перший рік миру та відновлення економіки країни.

Очікується цунамі піару, вихваляння та примноження своїх скромних здобутків, особливо від пасивно-очікувальних прошарків суспільства прямо чи опосередковано дотичних до ринку нерухомості.

Категорія 3. Західні регіони.

Внутрішня міграція вже спричинила зростання цін на нерухомість. У минулому 2014 рік довів, що внутрішньо переміщені особи з біженцями здатні надати поштовх до розвитку ринку нерухомості. У першу чергу це стимул для збільшення темпів будівництва житла на первинному ринку нерухомості і утримання попиту та цін на вторинному.

Емоційна складова «безпечних» регіонів ще років з 10 буде впливати на трудову міграцію всередині країни та частково на вибір місця проживання останніх пенсійних років життя забезпечених верств населення.

Іноземний бізнес вочевидь теж буде надавати перевагу більш безпечним областям, хоча, сподіваюся, у майбутньому це вже буде умовне поняття. Звичайно ж, левова частка цього вибору буде лежати у площині доцільності розміщення бізнесу іноземних компаній в Україні. І чим кращі будуть умови для ведення такого бізнесу, тим більше та інтенсивніше буде розвиватися і ринок нерухомості.

Щодо цін, то у повоєнний час прогнозується найбільш повільне зростання цін серед трьох категорій.

На додаток: Донецьк, Луганськ та Крим будуть потребувати додаткових заходів щодо стимулювання розвитку як ринку нерухомості так і економіки в цілому. Під ці процеси потрібні будуть додаткові цілеспрямовані як економічні, так і гуманітарні державні програми.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]