Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.07.2021 07:29

Колівінг – все ще екзотичний вид житла

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Інновації ринку нерухомості стукають у двері українських реалій.

Офіційно прийнято вважати, що батьківщина колівінга - це США. Головна мета колівінга - створення зручності проживання для певних груп людей, об'єднаних спільними інтересами або професійною діяльністю. Дане спільне проживання є справою добровільною і залежить від вибору кожної людини. Спільне проживання генетично знайоме і населенню України. Щось схоже на колівінг - це пережиток радянських часів, який увійшов в нашу історію в понятті комунальна квартира. Проживання у комунальних квартирах, на відміну від сучасного колівінга, не було справою добровільною, а вимушеним кроком. Так само й досі актуальними залишаються гуртожитки. Життя в гуртожитках - це особливий світ, який, так само, як і колівінг об'єднує групи людей зі схожими параметрами, будь то студенти, спортсмени або працівники якогось підприємства. Також інтернати – це теж особливий підвид колівінгу.

У сучасному світі, в умовах пандемії, багато хто переглянув необхідність роботи в офісах. Віддалена робота для багатьох компаній стала нормою та економічно ефективним кроком. З цієї точки зору колівінг - це зручний формат життя, в якому є можливість контактувати з колегами, партнерами та підрядниками поза офісами і традиційним місць ділової активності.

Щодо географії перспектив розвитку проектів колівінгу в Україні - це, звичайно ж, найбільші міста. Однак, необхідно брати до уваги, що поодинокі проекти колівінга можуть бути перспективними і в екологічно чистих місцях, таких як в Карпатах, біля моря або десь на значній відстані від міст в оточенні первозданної природи.

Первинний ринок нерухомості України зараз освоює новий для себе формат апартаментів, який в одній зі своїх форм має на увазі проживання в умовах наближених до класичного багатоповерхового житла, але з розширеними функціями сервісу. Коворкінг став невід'ємною частиною нашого життя. А формат житла «смарт» квартир хоч і не став популярним в Україні, але все ще живий і розвивається. З огляду на те, що всі перераховані формати маю ті чи інші характеристики колівінга, можна прогнозувати, що колівінг в найближчій перспективі знайде свого споживача і в Україні. Горизонт створення проектів сучасного спільного проживання - 3-5 років. Частка ринку буде вкрай мала, швидше за все, менше 1% від загальної кількості щорічно побудованого житлового фонду країни.

Стиль життя в форматі колівінга може бути перспективний для молодих людей, у яких є спільні професійні інтереси. До таких можна віднести працівників IT, архітекторів, художників, дизайнерів, біржових брокерів, працівників індустрії краси. Так само, об'єднуючим фактором можуть бути позаробочі інтереси груп людей. Це можуть бути: любов до далеких країн, релігії, вегетаріанство, причетність до поп культур, причетність до певних видів спорту і тп. Відносно даних центрів тяжіння необхідно відзначити, що архітектура, дизайн, зони загального користування повинні відображати тематику такого тяжіння.

Беручи до уваги той факт, що вже сьогодні в декількох містах України існують офісні центри, які повністю орендують компанії IT, можна прогнозувати, що поруч з ними цілком гармонійно можуть виглядати і проекти колівінга. Однак, кожен з перспективних проектів, необхідно піддавати досконалому маркетинговому аналізу з побудовою фінансової моделі проекту. Застосовуючи сучасні фінансові інструменти фінансування проектів, додаючи до них інструменти лізингу, можна створити привабливий проект як інвестиційно для девелопера, так і затребуваний для споживача.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]