Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.04.2020 13:46

Ринок нерухомості. Карантин, події, прогнози

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Ринок первинної нерухомості переживає складні часи. Найбільш впливовим фактором, який на нього тисне – це час. Чим довше ринок буде жити у стані обмежень, тим болючішими будуть наслідки.

Основними факторами, що на даний час впливають на ринок є:

1. Людські ресурси. Обмеження до пересування робітників. Здоров’я працюючих. Хоча на даний час ця проблема не така значуща, однак із невпинним зростання кількості хворих в Україні, можливі проблеми із комплектуванням як робітничих бригад, так і з інженерно-управлінським персоналом.

2. Різкий спад укладання купівельних угод. Звичайно ж, у даній ситуації більшість потенційних покупців відклали питання купівлі житла на невизначений час.

3. Логістичні. Проблеми у доставці будівельних матеріалів та обладнання до будівельних майданчиків.

4. Стійкість та надійність фінансового сектору.

5. Відсутність прогнозування із розвитком ситуації як у світі в цілому, так і в Україні зокрема.

Якщо пандемія в Україні скінчиться до вересня цього року і не настане якихось інших лих, то до квітня-травня наступного 2021 року ринок нерухомості повернеться до рівня лютого 2020 року. Якщо ж до кінця літа 2020 року людство не справиться із цим викликом, то наслідки для ринку нерухомості будуть тяжкими. Вже цього року можливі банкрутства невеликих забудовників, які працювали у найдешевшому ціновому діапазоні. З великою долею вірогідності можна чекати зупинки багатьох новобудов вже у цьому році.

Інвестиції у первинний ринок нерухомості завжди були ризикованими у нашій країні. У даний час ризики зростають у рази. Поняття «надійний забудовник» стане умовним.

Те, що купівельна спроможність українців знижується кожного дня, ні в кого не викликає сумніву. Питання лишилося у тому наскільки стійким виявиться фінансовий сектор і наскільки він зможе втримати курс гривні по відношенню до основних валют. Беручи до уваги, що криза існує по всьому світу, гривня не має катастрофічно впасти у рази, однак стійкість української економіки породжує хвилювання за неї.

При виході із кризи, сподіваюся, що цей момент все ж настане протягом одного –двох років, забудовники будуть вимушені надати свої найкращі цінові пропозиції. Боротьба за платоспроможного клієнта загоститься. Пропозиції забудовників будуть рясніти своїми акційними пропозиціями.

Питання щодо пониження ставок за іпотекою мабуть буде відкладено на 2-3 роки. Не потрібно чекати іпотеку за ставкою 10% найближчим часом.
Споживач по-новому переоцінить ринок заміського житла у т.ч. доступних таунхаусів.

Не виключно, що забудовники в чергове звернуться до кабінету міністрів із проханням тимчасово зменшити на них податкове навантаження.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]