Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.04.2021 12:31

Провал вакцинації: чи втримається очільник МОЗ?

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Спробуємо розібратися, чому люди вважають провальною антиковідну кампанію в Україні на прикладі останніх кроків влади щодо вакцинації.

Станом на кінець квітня (27.04.21), згідно зі статистикою у відкритих джерелах, в Україні від ковіду зробили щеплення 558 716 особам, повністю завершили вакцинацію, тобто отримали дві дози - лише 9 осіб. Паралельно в сусідній Польші вже вакциновано 8 072 900 осіб, а отримали дві дози - 2 746 824 людини!

Згідно з всеукраїнським репрезентативним дослідженням соціологічної компанії Liberty Report, 53% українців оцінюють боротьбу з епідемією в Україні як провальну. І лише 3% вважають її успішною. Як бачимо, дане опитування дуже показове і відображає настрої громадян щодо ефективності антиковідної політики влади.
Влада, дійсно, наламала дров у боротьбі з ковідом. І якщо аналізувати, чому так сталося, то описувати всі провальні кроки прийдеться дуже довго. Головним елементом боротьби з ковідом є щеплення. Тож давайте спробуємо розібратися, чому люди вважають провальною антиковідну кампанію в Україні на прикладі останніх кроків влади щодо вакцинації.

Наприкінці лютого в Україну завезли перші 500 тисяч доз вакцини AstraZeneca індійського виробництва. Згодом почалася масова вакцинація.

Далі, 19 березня Верховна Рада звільнила виробників вакцин проти Covid-19 від відповідальності за можливі негативні наслідки вакцинації. Як пояснювали у ВР, звільнення виробників вакцин від відповідальності потрібно було виключно для того, щоби отримувати безкоштовні вакцини в рамках механізму COVAX. Але ж всі чудово розуміють, що наслідки від ухвалення цього законопроєкту можуть бути більш негативні, ніж здається на перший погляд.

З середини квітня в Україні почали імунізацію китайською вакциною CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech Ltd. Міністр охорони здоров’я Степанов оголосив, що найближчим часом індійської вакцини у нас не буде, вакцинація продовжиться китайською.

Паралельно, 16 квітня, в Україну доставляють першу партію вакцини проти коронавірусу розробки Pfizer-BioNTech, 117 тис. доз.

Така хронологія дій влади викликає масу запитань і побоювань у громадян.

По-перше, звільнення виробників вакцин від відповідальності викликає суперечності. Від непередбачуваних побічних реакцій і смерті внаслідок вакцинації ніхто не застрахований. І, на жаль, трапляються випадки смертей саме від вакцини проти ковіду. На підсвідомість людей подібна інформація діє вкрай гнітюче, геть відбиваючи бажання вакцинуватися.

З іншого боку, якщо у влади мета – остаточно провалити вакцинацію – то це ідеальний сценарій. Страх і відчуття, що ти незахищений перед негативними наслідками вакцини і за це ніхто не буде нести відповідальність (згідно з прийнятим законом ВРУ) – зробили свою справу. Українці почали відмовлятися від вакцинації через незнання особливостей вакцини, а також через страх можливих побочок.

По-друге, чим мотивувалася влада, коли прийняла рішення почати вакцинацію індійською вакциною, а продовжити зовсім іншою – китайською? Що робити тим людям, які отримали першу дозу саме індійської і вже не зможуть закінчити другий етап? Різні виробники і можливі принципи дії. Перші вакциновані мусять повторно вакцинуватися, але індійської вакцини вже немає. Наглядний приклад – другий етап вакцинації закінчили лише кілька українців на всю країну. Катастрофічна статистика.

По-третє, МОЗ провалило просвітницьку роботу щодо вакцинації з населенням. Це стосується насамперед індійської вакцини, яка була максимально дискредитована у ЗМІ. Китайську вакцину завезли ще наприкінці березня, а широкого висвітлення інформації про те, що вона безпечна і ефективна й досі немає. Влада мусила би по всіх фронтах трубити і закликати українців вакцинуватися новою вакциною. «Говорящі голови» від МОЗ повинні були максимально через свої канали розповсюджувати інформацію, щоби переконати людей у безпечності вакцин і надати всі офіційні докази з цього питання.

Окрім вищевказаних претензій щодо вакцинації, центральна влада також самоусунулася в питанні посилення обмежувальних заходів у регіонах.

Цьогоріч мери змушені були самі приймати рішення щодо посилення карантину, адже рекорди по цифрах з початку пандемії свідчили про катастрофічну ситуацію з розповсюдженням вірусу. Місцева влада була змушена приймати стратегічно важливі рішення, тому що центральна не змогла вчасно розпочати вакцинацію, щоби попередити епідеміологічну кризу в країні.

У підсумку, висновки невтішні: провал із закупкою вакцин, темпами вакцинації населення, а також провал МОЗом просвітницької роботи. У людей складається враження, що центральній владі вигідний провал вакцинації. Мовляв, чим менше людей хочуть вакцинуватися, тим менше грошей треба буде витратити на закупку вакцин.

Повертаючись до опитування населення Liberty Report, абсолютно очевидним є те, що негативні настрої серед людей є виправданими і цілком логічними. І нічого дивного немає, що нардепи зібрали підписи про звільнення очільника МОЗ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]