Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.07.2021 16:02

Забезпечення потреб громад та можливість провадити деякі закупівлі без проведення тендерів

Юрист, експерт з публічних закупівель

Найближчим часом планується голосування за законопроект (реєстр. № 5289), яким пропонується здійснювати закупівлі без застосування спрощеної процедури та електронного каталогу Prozorro Market

Необхідність прийняття зазначеного законопроекту обґрунтовується нагальними потребами у закупівлі деяких товарів для об’єктів соціальної сфери місцевих громад, як освітніх так і медичних закладів, що пов’язані із дотриманням строків.

Перш за все, дійсно є певні не зручності у цій частині, особливо це стосується таких замовників, як органи місцевого самоврядування, основною функцією яких є забезпечення соціальних потреб громад, населення та забезпечення безперешкодного функціонування шкіл, дитячих садочків, лікарень тощо. У пояснювальній записці зазначено, що такі заклади потребують опалення (електроенергія, природний газ, тверде пальне), продуктів харчування (для шкіл, дитячих садочків, лікарень), палива та паливно-мастильних матеріалів (для шкільних автобусів), поповнення  розхідних  матеріалів (канцелярські товари,  запасні частини до офісних приладів тощо), санітарно-гігієнічних товарів та інших малоцінних та швидкозношуваних товарів. Проектом пропонується надання можливості місцевим громадам проводити закупівлі без проведення тендерів  

Водночас, чинними положеннями Закону передбачається використання електронного каталогу Prozorro Market, як альтернативу, з метою придбання замовником товарів, робіт і послуг вартістю від 50 тис. грн. до 200 тис. грн. без застосування порядку проведення спрощених закупівель. Як зазначається у пояснювальній записці, електронний каталог на сьогодні є недостатньо наповненим (містить недостатньо пропозицій до закупівлі), у місцевих громад виникають значні ускладнення з застосуванням цієї норми Закону на практиці. Електронний каталог розпочав функціонування з 2020 року у тестовому режимі, а функціонування у 2021 році.

Окремо зазначу, безліч незручностей викликає призупинення процедури пов’язаної, як наприклад, з розглядом скарги або укладання договору із недобросовісним постачальником тощо. Поряд з вищезазначеним, є незаперечний аргумент, всі закупівлі потрібно планувати заздалегідь: вивчати потребу, надавати запити до підрозділів установи щодо можливої потреби тощо, це питання до кадрового потенціалу установи.

Відповідні зміни передбачають надати сільським, селищним та міським радам можливість проводити закупівлю виключно передбачених законопроектом товарів і послуг без проходження спрощеної процедури публічних закупівель, тобто закупати напряму у виробника (постачальника).

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зазначає, що реалізація законопроекту не впливатиме на показники державного та місцевих бюджетів, однак зауважує, що вказані положення не узгоджуються з метою Закону та принципами здійснення публічних закупівель, визначеними статтею 5 Закону, зокрема щодо добросовісної конкуренції, максимальної економії, запобігання корупційним діям і зловживанням, та можуть призвести до неефективного використання бюджетних коштів, що не узгоджується з принципом ефективності та результативності бюджетної системи (стаття 7 Бюджетного кодексу  України). Загалом Мінфін не підтримує законопроект та надає зауваження щодо запропонованого кола замовників.

У випадку прийняття законопроекту придбання відповідних предметів закупівлі /вартість яких є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 Закону/ буде здійснюватися не на конкурсній основі, що може призвести до їх закупівлі за завищеними цінами, а відтак може потребувати збільшення витрат місцевих бюджетів на відповідні закупівлі у разі невжиття заходів щодо економного і ефективного використання бюджетних коштів.

«Ну і вишенька на торті!»:

За підсумками розгляду законопроекту (реєстр. № 5289) Комітет з питань бюджету ухвалив рішення: законопроект матиме опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення видатків місцевих бюджетів на відповідні закупівлі залежно від практики застосування такої законодавчої ініціативи у разі невжиття заходів щодо економного і ефективного використання відповідних бюджетних коштів).

Це є певним викликом для постачальників, оскільки більшість з них вже оцінили зручність роботи з каталогом. Замовник залишається вільним в виборі, проводити спрощену закупівлі, укласти прямий договір із дотриманням законодавства або скористатись електронним каталогом Prozorro Market, яким передбачено придбання товарів, робіт і послуг вартістю від 50 тис. грн. до 200 тис. грн. без застосування порядку проведення спрощених закупівель.

Які дії потрібно здійснити постачальнику для роботи з електронним каталогом? По перше, постачальник на своєму майданчику, знаходить код товару відповідно до своєї діяльності, потрібний кваліфікаційний відбір згідно категорії товару, який планує розмістити; заповнює необхідні документи до відбору та підтверджує свій досвід виконання аналогічних договорів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]