Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.11.2020 13:42

Як викрити порушників авторського права і стягнути законне роялті

Експерт з авторського права, ліцензування та юридичної підтримки прав українських авторів

Штрафи, присуджені за порушення авторських прав можуть сягати десятків тисяч гривень, тому власникам закладів набагато дешевше працювати законно.

Фіксація фактів нелегального використання музичних творів, як інструмент захисту авторських прав. Спочатку це нагадує шпигунський серіал: наш представник заходить до закладу, що ймовірно використовує авторський продукт без ліцензії. Він проводить там певний час, слухаючи репертуар музики, що грає, і визначаючи, які треки звучать за допомогою спеціального додатку на смартфоні. Якщо підозра про неліцензійне використання підтверджується, агент фіксує цей факт і на основі цього ОКУАСП пише попередження власнику закладу. При цьому власником вважається особа чи підприємство, зазначено у фіскальному чеку, який отримує агент, при придбанні товару чи послуги під час стеження.

Якщо власник не реагує на наш лист, агенти повертаються. Але цього разу вони оснащені пристроями для фіксації – відеокамерою, наприклад.
Після того, як факт порушення зафіксовано, тобто камера зняла інтер’єр і записала композицію, що грає, агент розкриває свою особу власнику, або менеджеру закладу і складає акт про порушення авторського права. При цьому він пропонує  вирішити справу без суду і скласти угоду з ОКУАСП, оплативши роялті за твори, права авторів яких було порушено.

Якщо власник вперто відмовляється співпрацювати, юристи організації готують справу до суду.

У нас є унікальна програма, що підбирає плейлисти для власників закладів. Списки музичних творів підбираються нашими музичними редакторами на основі багатьох параметрів: актуальних рейтингів та чартів, соціальних досліджень, висновків експертів. Правовласники надають нам музичний контент, на базі якого музичний редактор формує плейлисти за видами бізнесу та музичними жанрами, якими користуються наші користувачі без сплати додаткових коштів, окрім роялті.

Ця програма встановлюється на комп’ютер споживача з ОС Windows або MacOS і фактично є великим каталогом назв треків, що сортуються за жанрами, стилями та галузями бізнесу. Власник чи менеджер публічного закладу може підібрати музику і за власними уподобаннями, але краще довіритися експертній думці. Наші бази даних містять різні сегменти музики – і джаз 40-х років для тематичного ресторану, і найновіші мікси топових ді-джеїв для клубів. За допомогою нашої програми можна створити унікальний мікс треків для будь-якого закладу, тонко налаштовуючи параметри. Наприклад, важко собі уявити хеві-метал, як фонову музику для салону краси. Але для байкерського барбершопу – легко. Все це можна враховувати, задаючи параметри плейлистів.

До того ж, наша програма – це стримінговий сервіс. Підприємцю не треба мати сто гігабайт вільного місця на жорсткому диску свого комп’ютера для треків – музика транслюється з наших серверів. До того ж, програма створює звіт про трансляцію музики і на його основі ми формуємо рахунок, який підприємцю треба просто оплатити. Без папірців та зайвих формальностей. Після закінчення кварталу, Користувач натискає кнопку «Сформувати звіт», звіт формується, він накладає на нього ЕЦП та відправляє нам, - все швидко та прозоро.

Звіти про фактичне використання музики, що це таке? Головне завдання і ціль нашої роботи – зібрати, розподілити між авторами та виплатити кошти від публічних трансляцій авторського контенту. Для того, щоб це зробити без помилок, нам треба отримати звіти про те, де, скільки разів яка музика грала. Це дуже важко, тому що примушувати власника кафе чи перукарні вести журнал пісень, що грають в його закладі, ми не можемо, і це виглядає якось абсурдно.

Тому ми і пропонуємо споживачам авторського продукту наше програмне забезпечення, про яке я вже розповідав. За його допомогою легко визначити всі епізоди користування і зробити звіт. Це полегшую життя і нам, і підприємцям.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]