Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.04.2014 00:17

Вибори по Київськи чи "Вбити дракона ч.2"

Політконсультант

От і дочекались прийняття вистражденних змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

От і дочекались прийняття вистражденних змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»

Нічого кращого, на жаль, не відбулось. Єдиний приємний момент – це надання кандидату в депутати незалежності від будь-якої партії - можливості самовисування.

Навпаки, додалось декілька неочікуваних «покращень», а саме:

Місцеві партії позбавили права на подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

Введена Стаття 42-1. Грошова застава

- для кандидатів на посаду міського голови - з розрахунку 2 розміри місячної мінімальної заробітної плати на кожні 100 тисяч виборців відповідного одномандатного виборчого округу;

- для кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті ради, висунутих по багатомандатному виборчому округу, - з розрахунку 2 розміри місячної мінімальної заробітної плати на кожні 100 тисяч виборців відповідного багатомандатного виборчого округу;

- для кандидатів у депутати обласної, районної, міської, районної у місті ради, висунутих по одномандатному мажоритарному виборчому округу, - з розрахунку 0,2 розміру місячної мінімальної заробітної плати на кожні 10 тисяч виборців від кількості виборців, що встановлюється як частка від ділення кількості виборців відповідних області, району, міста, району в місті на кількість одномандатних мажоритарних округів, утворених у відповідних області, районі, місті, районі в місті.

Мінімальна заробітна плата на квітень та травень 2014року складає 1218 грн.

Нагадаю про поправку 131, яку слава Богу не вдалося проштовхнути депутатам від фракції «Батьківщина».

-131- Н.д.Князевич Р.П. (Реєстр.картка №332)

Н.д.Жванія Д.В. (Реєстр.картка №140)

«93. частину другу статті 35 доповнити абзацами такого змісту:

«Право висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидатів у депутати місцевих рад замість місцевої організації партії може бути реалізовано центральним керівним органом відповідної партії у порядку, передбаченому цим Законом для місцевої організації партії. У разі наявності подання місцевої організації партії, воно підлягає відхиленню; запропоновані в ньому кандидати не розглядаються, рішення про відхилення подання не приймається».

Простою мовою це означало, що партія «Батьківщина» не бажає віддавати право висування кандидатів у депутати до Київради своєму місцевому осередку.

Скажу те, що бачив на власні очі та з ким стояв поруч під час Революції Гідності.

Київська міська партія «Батьківщина» - це ті люди, які з перших днів Революції Гідності вийшли на Майдан та своїми тілами захищали право народу України жити вільно і не боятись. Вони не ховались у кабінетах та за спинами товаришів – вони боролись разом і до кінця. Хто, як не вони - ці мужні люди, гідні представляти інтереси громади Києва?

Але так вважають не всі. Особливо дивно, що так не вважають їх старші побратими по партії - народні депутати з «Батьківщини». Центральний керівний орган партії хотів залишити за собою право вирішувати хто гідний бути кандидатом, а хто ні. І, можливо, з якоїсь брудної та меркантильної точки зору їх можна зрозуміти.

Вибори Президента проводяться одночасно з виборами мера Києва та депутатів Київради - для цього потрібне фінансування. А щоб забезпечити фінансування, потрібно шукати «аля-партійців», які зможуть заплатити за «бренд» чи за «вхід» кругленьку суму і не суттєво, що ці «партійці» не брали участі у очищенні країни від режиму януковича - головне, щоб були грошики.

Я згоден з тим, що кандидат, який болотується по мажоритарному округу повинен мати певну суму для проведення Своєї передвиборної кампанії (друкована продукція, оплата роботи агітаторів, спостерігачів і т.і.). Але платити за «бренд»? Вибачте.

Далі ситуація розвивається ще «краще». Верховна Рада провалила голосування за законопроект, розроблений народним депутатом Віталієм Кличком (УДАР) і Лесею Оробець (фракція " Батьківщина") "Про внесення змін до закону України" Про столицю України місто-герой Київ ". За рішення проголосували 162 народних депутата. Зокрема, не підтримали рішення більшість депутатів Партії регіонів і "Батьківщини".

Законопроект припускав, що Київський міський голова, після свого обрання, призначається Президентом України головою Київської міської державної адміністрації. Також передбачалось, що у разі відсутності районних рад у Києві (на сьогодні такі ради відсутні) призначення на посади та звільнення з посад голів районних у м. Києві державних адміністрацій здійснюється Президентом України за поданням голови КМДА.

Простою мовою це означає, що хто б з кандидатів у мери не виграв ці вибори, а головою КМДА буде «квотник Батьківщини». Отже, знову вибори без вибору..

Невже треба було вбити одного відгодованого дракона, щоб на заміну йому прийшов інший – голодний ??? Дочекаємось 25 травня. Далі буде.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]