Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2020 18:13

Стажування в органах прокуратури "нових", "а не своїх"

Засновниця комунікаційної он-лайн платформи "Держслужба ФОРУМ"

Для підготовки прокурорів із числа тих, хто не працював раніше в органах прокуратури передбачено стажування.

Керівник органу прокуратури після оприлюднення на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора загального рейтингу кандидатів, які успішно пройшли добір, приймає рішення про призначення кандидата на посаду або про його направлення на проходження стажування до органу прокуратури. Тобто стажування не є обов’язковою умовою подальшого призначення на вакантну посаду прокурора. Водночас, проходження конкурсу на вакантну посаду прокурора не є гарантованим працевлаштуванням, оскільки за умови направлення на стажування визначальним стає питання проходження чи не проходження стажування.

У разі прийняття рішення про направлення кандидата на проходження стажування до органу прокуратури протягом одного дня з моменту оприлюднення загального рейтингу кандидатів, які успішно пройшли добір, на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора оприлюднюється повідомлення про дату, час та місце початку проходження стажування

У Порядку проходження стажування в органах прокуратури, затвердженого Генеральним прокурором 10.01.2020 р. №15 вказано, що «строк та місце проходження стажування визначаються керівником органу прокуратури». Водночас в п.п.а), п. 5(1) Перехідних положень в Законі України «Про прокуратуру» визначено строк стажування до одного року.

Професійне стажування осіб, що перебувають на службі в державних органах і органах правопорядку повинні відповідати формальним вимогам.

Зокрема має бути:

- укладений трудовий договір;

- індивідуальний плану стажування (для прокурорів - програма стажування, яка затверджується керівником Тренінгового центру прокурорів України за погодженням із керівником органу прокуратури);

- призначений керівник стажування;

- оплата праці за час стажування;

- звіт стажиста та висновок про результати стажування;

- здійснений запис у трудовій книжці щодо стажування.

Стажування прокурорів передбачає такі етапи:

1) теоретична (первинна) підготовка;

2) практична підготовка.

Теоретична (первинна) підготовка проходитиме в Тренінговому центрі прокурорів України. Після завершення теоретичної підготовки керівник Тренінгового центру прокурорів України складає висновок про результати проходження (не проходження) кандидатом теоретичної підготовки.

Практична підготовка за напрямами прокурорської діяльності куруватиметься керівником практичної підготовки, призначеним керівником прокуратури.

Одним із важливих моментів проходження стажування є обов’язок стажиста  не розголошувати інформацію, що стала їй відома у зв’язку з проходженням стажування.

Висновок про успішне проходження стажування надсилається до кадрового підрозділу органу прокуратури для забезпечення призначення кандидата на вакантну посаду прокурора в установленому порядку

Питання оплати стажування не є уточненим у трудовому законодавстві. Однак проведене дослідження (Стажування як явище в системі управління персоналом та Стажування на державній службі) дає право стверджувати, що якщо під час стажування стажист, хоча й під наглядом, допущений до роботи, виконує виробничі процеси чи професійну діяльність – його праця в обов’язковому порядку повинна бути оформлена трудовим договором, оплачена у відповідності з установленими системами оплати праці за нормами, розцінками, ставками (окладами) з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок. Окрім того, практика проведення стажування згідно нормативних документів, що втратили чинність (але традиційно основи залишилися ті ж самі) вказує на те, що для стажування із стажистом заключається строковий трудовий договір.

Висновок:

1. Стажування не є обов’язковою умовою призначення на посаду прокурора особи як такої, що пройшла добір (конкурс) на вакантну посаду прокурора.

2. Рішення про призначення стажування приймає керівник органу прокуратури.

3. Строк стажування визначає керівник органу прокуратури, але не більше одного року.

4. Місце стажування:

 - теоретична (первинна) підготовка в Тренінговому центрі прокурорів України, що має бути створено при Національній академії прокуратури;

- практична підготовка – місце визначається керівником прокуратури.

5. В чинному нормативному полі чітко не визначено оплатність стажування. Однак, звертаючись до практики проведення стажування згідно нормативних документів, що втратили чинність (але традиційно основи залишилися ті ж самі), а також проведеного дослідження стажування як явища в системі управління персоналом, можна стверджувати, що стажування має оплатну форму.

 За офіційним і неофіційним перебігом конкурсу слідкуйте у групі «АТЕСТАЦІЯ ТА ДОБІР ПРОКУРОРІВ» он-лайн платформи «Держслужба ФОРУМ».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]