Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2014 14:39

Новації в оподаткуванні, що запроваджуються Антрикризовим законом

Директор Юридичної компанії "Бі ен Сі"

27 березня 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про запобігання фінансової катастрофи та створенні передумов для економічного зростання в Україні» № 4576, яким вносяться істотні зміни в податкове законодавство.

27 березня 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про запобігання фінансової катастрофи та створенні передумов для економічного зростання в Україні» № 4576, окремі положення якого набирають чинності уже з 1 квітня 2014 року.

Законом шляхом внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів пропонується:

встановити щорічне коригування бази оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком;

розширити коло платників збором у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ;

відновити особливості оподаткування податком на додану вартість діяльності підприємств, пов'язаної з реалізацією зернових і технічних культур;

запровадити справляння збору на обов'язкове державне пенсійне страхування за ставкою 0,5 % при здійсненні операцій з купівлі юридичними та фізичними особами іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі;

встановити ставку податку на доходи фізичних осіб для доходів у формі пенсійних виплат, якщо їх розмір перевищує десять тисяч гривень, з суми перевищення;

запровадити оподаткування ПДВ за ставкою 7 % на операції з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення (імпорт та постачання виробником);

визначити базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, загальну площу об'єкта житлової нерухомості, замість житлової;

встановити прогресивну шкалу оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Зокрема, зафіксовано ставку ПДВ на рівні 20 %, а податку на прибуток - 18 %.  Відповідно до ПКУ, з 1 січня поточного року ставка ПДВ повинна була знизитися з 20 % до 17 %, а податку на прибуток - з 19 % до 16 %.

З 1 липня 2014 року змінюються ставки оподаткування податком на доходи фізичних осіб. 

Доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри, як і раніше оподатковуватимустья за ставками:

- 15 % - при місячному доході до 10 розмірів мінімальних заробітних плат (до 12180 грн.);

- 17 % - при місячному доході понад 10 розмірів мінімальних заробітних плат (понад 12180 грн.);

Разом з тим, за новими ставками, а  не за ставкою 5% , як раніше, оподатковуватимуться після внесення змін доходи фізичних осіб, нараховані як:

процент на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок; 

процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом;

процент на вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці;

дохід, який виплачується компанією, що управляє активами інституту спільного інвестування, на розміщені активи відповідно до закону, включаючи дохід, що виплачується (нараховується) емітентом внаслідок викупу (погашення) цінних паперів інституту спільного інвестування, відповідно до закону, який визначається як різниця між сумою, отриманою від викупу, та сумою коштів або вартістю майна, сплаченою платником податку продавцю (у тому числі емітенту) у зв'язку з придбанням таких цінних паперів, як компенсація їх вартості;

дохід за іпотечними цінними паперами (іпотечними облігаціями та сертифікатами) відповідно до закону;

дохід у вигляді відсотків (дисконту), отриманий власником облігації від їх емітента відповідно до закону;

дохід за сертифікатом фонду операцій з нерухомістю та дохід, отриманий платником податку внаслідок викупу (погашення) управителем сертифікатів фонду операцій з нерухомістю в порядку, визначеному в проспекті емісії сертифікатів;

доходи у вигляді дивідендів.

При перерахунку загального річного оподатковуваного доходу для бази оподаткування доходів у формі процентів, обчисленої з урахуванням підпункту 164.2.8 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України, дивідендів, роялті та інвестиційного прибутку застосовуються такі ставки:

15 % - якщо база оподаткування звітного податкового року не перевищує 204 прожиткових мінімуми (0 - 248472 грн.);

20 % - якщо база оподаткування звітного податкового року перевищує 204 прожиткових мінімуми, але не перевищує 396 прожиткових мінімумів, до суми такого перевищення (248472 - 482328 грн.);

25 % - якщо база оподаткування звітного податкового року перевищує 396 прожиткових мінімумів, до суми такого перевищення (понад 482328 грн.).

Запроваджено пенсійний збір при купівлі валюти в розмірі 0,5 % від суми . Платити збір будуть і юридичні, і фізичні особи, які купують купівлі іноземну валюту (як у безготівковій, так і в готівковій формі). Раніше (в 1998 році) в Україні вже вводився одновідсотковий збір при купівлі готівкової валюти, який через кілька років був скасований. Збір на обов'язкове пенсійне страхування при безготівкових валютних операціях також вводився і скасовувався в різний час. 

Законодавцем також  введено ПДВ на ліки в розмірі 7 %.  Досі жителі України не платили ПДВ при купівлі ліків чи медичних виробів. Подібні ініціативи обговорювалися в Україні вже не перший рік. У багатьох зарубіжних країнах ліки і медичні вироби обкладаються ПДВ за ставкою 2 - 25 %.

Збільшено і оподаткування посилок з-за кордону. Досі міжнародні поштові відправлення вартістю до 300 євро не обкладалися ПДВ. Тепер поріг вартості знижений до 150 євро.

Податок на нерухомість будуть нараховувати на загальну площу.  Згідно з доповненнями до Податкового кодексу нарахування цього податку, введеного з 2013 року, було відстрочено до 2014 року. Передбачалося оподатковувати житлову площу. Тепер же платити доведеться за загальну площу нерухомості, а це в 1,5-2 рази більше.Разом з цим розшириться кількість об'єктів, з яких стягнуть податок, адже, квартир із загальною площею більше 120 кв.м. куди більше, ніж шикарних апартаментів, де не менше 120 кв.м. припадає на житлові кімнати.

Збільшиться акциз на алкоголь і тютюн. Ставки акцизного податку на алкогольні напої та тютюнові вироби будуть підвищені на 25 %, а на пиво - на 42,5 %.   Подібні нововведення, на думку законодавців, приведуть лише до незначного подорожчання сигарет і спиртного. Так, наприклад, акциз на пиво, який на даний момент складає 0,87 грн. за літр, після підвищення на 42,5 % складе 1,24 грн. за літр. Тобто, до вартості літра пива додасться 37 копійок.

Позначаться нововведення і на пенсіонерах та сім’ях з дітьми  Так,  VIP - пенсіонерам уріжуть пенсії. З точки зору авторів закону, в період жорсткої економії виплата VIP- пенсій і високої одноразової грошової допомоги колишнім чиновникам є не виправданою. Йдеться про держслужбовців, суддів, прокурорів, слідчих, працівників місцевого самоврядування, дипломатів та ін. 

Допомога при народженні дитини становитиме 41 280 грн. Підхід до виплати допомоги при народженні дитини вирішили уніфікувати. У виграші від цього виявляться батьки, які очікують первістка. Для них сума виплати збільшиться з 30 960 грн. (10 прожиткових мінімумів) до 41 280 грн. А найбільше недорахуються багатодітні батьки , які очікують третьої і будь-якої подальшого дитини. Їм теж заплатять 41 280 грн., тоді як на даний момент допомога таким сім’ям складає 123,84 тис. грн.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]