Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.01.2016 20:22

Робота ТКК по «Київметрополітену» і ТОВ «Укррослізинг» - 19 січня

Ексдепутат Київської міської ради

Ми продовжуємо вивчати надані документи, а також надсилаємо нові запити з метою встановлення всіх економічних опцій, або чітко розуміти, на скільки меншими могли бути збитки для киян. Крім того, важливо розуміти, на скільки ревно відповідальні посадові осо

19 січня 2016 року в кулуарахКиївради відбулося друге за ліком засідання Тимчасової контрольної комісіїКиївради з питань з питань перевірки виникнення заборгованості комунального підприємства «Київський метрополітен» за лізинговимиконтрактами, укладеними між комунальним підприємством «Київський метрополітен»та ТОВ «Укррослізинг».   

В лютому 2015 року київськіактивісти вийшли на акцію протесту проти підвищення тарифів на проїзд вкомунальному транспорті, зокрема, в метро. Згадуємо, як керівництвоКиївметрополітену та заступники Кличка, будучи на той час вже вісім місяців напосадах, щиросердно запевняли, що така необхідність виникла у зв’язку здіяльністю нікого іншого як попередників. Останні, мовляв, залишили  після себе підприємство з близькопівмільярдним  боргом за кредитом зкупівлі вагонів у російської компанії.

Рік потому, Віктор Брагінський,директор КП «Київметрополітен», у формі усної заяви просить у киян, звертаючисьдо депутатів, 200 мільйонів гривень з міського бюджету на погашення боргу, проякий вони чомусь забули. Схоже, пятирічний досвід роботи в Бердянському порту був позначений здобуттям дуже «корисного»досвіду. От тільки користь ця надходить не державі й не територіальній громаді.

Як відомо, дане КП має заборгованість перед кредиторами у розмірі майжепівмільярда гривень, що є наслідком кредитного договору з лізинговою компанією«Укррослізинг» від 2009 року за придбання вагонів. Зазначену компаніюпов’язують із Юрою Єнакієвським. 

Ми, рішуче протестуючи протитакого розвитку подій настояли на тому, щоб керівництво Метрополітену надалодокументальну аргументацію, якою можна було б керуватися при визначенні суми.Кволі факти та цинічний шантаж лишила іншого вибору – депутатами на базіПостійної комісії з питань бюджету та додаткового представництва всіх фракційКиївської міської ради було створено тимчасову контрольну комісію, вповноваження якої входить дослідження всіх необхідних документів та висновок зрекомендаціями для депутатського корпусу щодо надання чи ненадання такої сумикомунальному підприємству.

Однак, ситуація із самого початкуне на руку прохачам. В жовтні 2015 року у Віснику державних закупівельоприлюднюються дані стосовно нових витрат метрополітену. Так, вже новекерівництво, що так скаржиться на недобросовісних російських кредиторів таполітику управління підприємством попереднім керівництвом, закуповує вже вукраїнського підприємства ТОВ «Вагон Трейдінг» вісім двигунів вартістю більше600 тис. грн. кожен. Проте, навіть в Росії такі двигуни продають вдвічідешевше, тому, ціною такої закупівлі стало, очевидно, традиційне відмиваннякоштів столичного бюджету. В російських виробників навесні минулого рокуметрополітен купує підшипники загальною вартістю більш як в 5,5 млн. грн., дебільша частина цих коштів була переведена на російський офшор. Ситуаціяаналогічна – запчастини куплені за подвійною вартістю, а надлишок коштів,судячи з усього, «відмили».

Загалом, доволі очевидна річ, щопопередники нікуди не йшли, а про зміну керівництва підприємства мови не можейти доти, доки при владі залишаються ті, хто їх призначив. Команді мера, якахоч і має більшість, все ж доведеться рахуватися з окремими менш чисельнимифракціями. Засідання тимчасової контрольної комісії по метрополітену сталомісцем дебатів, оскільки, зрозуміло, що це питання далеко перейшло межуекономічних відносин. Для депутатів, які дійсно відстоюють позицію киян,питання метрополітену є вкрай принциповим. Адже шахрайство та окозамилюваннясягає такого рівня, який не можна ігнорувати.

Ми продовжуємо вивчати наданідокументи, а також надсилаємо нові запити з метою встановлення всіх економічнихопцій, або чітко розуміти, на скільки меншими могли бути збитки для киян. Крімтого, важливо розуміти, на скільки ревно відповідальні посадові особивідстоювали інтереси міста, в тому числі, в судах. Цілком ймовірно, що програшув судових справах можна було уникнути.

Далі буде…

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи