Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.08.2014 10:25

МЗС не надало текст "китайської угоди" Януковича

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Міністерство закордонних справ не надало мені копії угод, укладених Януковичем із Китайською Народною Республікою.

Міністерство закордонних справ не надало мені копії угод, укладених Януковичем із Китайською Народною Республікою.

На зорі революційного Майдану (із 3 по 6 грудня 2013 року) відбулася нині забута поїздка Януковича до Китаю та підписання ним низки міждержавних угод. Після подій Майдану та початку війни всі ми забули не лише про окремі візити Януковича, а й про нього самого. Але угоди з Китаєм підписані і виконувати їх потрібно нам. Проте ніхто в Україні не знає, які зобов’язання успадкувала від Януковича нова влада.

Як відомо, у жовтні 2013 року ЗМІ (із посиланням на китайську пресу) повідомляли про те, що в обмін на багатомільярдний кредит Китай хоче отримати у власність до 3 млн. га ріллі, що становить близько 5% усієї сільськогосподарської землі в Україні. Згодом в тодішньому уряді України уточнили, що йдеться про кредит від Експортно-імпортного банку КНР у 3 млрд. дол., які можуть бути використані на встановлення систем іригації на площах, значно менших, ніж у повідомленнях ЗМІ. Фігурувала і низка інших, відмінних за змістом повідомлень.

Разом з тим, Мінагрополітики з неназваних причин, не оприлюднювало тексти вказаних угод (окрім двох Протоколів фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту сої та ячменю).

Моя спроба знайти ці документи в МЗС, яке організовувало зазначену поїздку Януковича, виявилася невдалою. Але десь же ці документи повинні бути! Оскільки навколо «китайських угод» точиться багато пліток, а сам Янукович хотів їх втаємничити, думаю, що час, коли треба пролити світло на зміст цих угод, уже настав.

Тому я звернувся до Мінагрополітики України з вимогою надати копії зазначених угод та оприлюднити їх. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]