Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2014 15:50

Підготував зміни у пам’яткоохоронне законодавство

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Зареєстрував законопроект №4634 «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо обліку об’єктів культурної спадщини.

Зареєстрував законопроект №4634 «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо обліку об’єктів культурної спадщини.

 

На сьогодні Закон України «Про охорону культурної спадщини» визначає облік об’єктів культурної спадщини лише в загальних формах. До сьогодні це передбачало існування низки підзаконних нормативно-правових актів, якими деталізувався процес виявлення та обліку пам’яток, або вилучення пам’яток з Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

 

Відповідна пам’яткоохоронна нормативна документація була розроблена в різні часи без існування єдиного бачення принципів охорони пам’яток. Певні питання або були внормовані невдало, або взагалі не внормовувалися. Це призвело до повної непрозорості щодо виявлення, обліку, визначення предмету охорони пам’яток, а особливо – стосовно вилучення пам’яток з Реєстру. Таким чином, існування вимог Закону у вигляді норм непрямої дії призвело до катастрофічної ситуації у сфері обліку культурної спадщини та

створило умови для корупції.

 

Відтак, законопроектом пропонується: детально визначити у Законі порядок виявлення, обліку та державної реєстрації об’єктів культурної спадщини, врахувавши статті 2, 13-16, 19 чинного Закону; врегулювати «виявлення об’єктів» у окремому розділі ІІІ, що дозволить, окрім встановлення порядку виявлення та обліку об’єктів, описати і правовий статус щойно виявлених об’єктів культурної спадщини. А це полегшить роботу з Законом і чітко розмежує правовий статус пам’ятки і правовий статус щойно виявленого об’єкта; зробить максимально публічним процес вилучення пам’яток з Реєстру та з’ясування причин втрати пам’яткою предмету охорони.

 

Попереднє законодавство спеціально створювало ситуацію, в якій влада могла маніпулювати включенням/виключенням пам’яток із Реєстру. Припустимо, незаслужено надати будинку статус пам’ятки, взяти хабар і відмовитися від статусу. Або на вимогу багатого замовника за відповідну плату позбавити той чи інший об’єкт статусу, щоб дати можливість його зруйнувати, добудувати чи перебудувати. Тепер, сподіваюся, це буде не можливо. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]