Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.02.2014 10:40

Влада залишила античну галеру на поталу "чорним археологам"

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Затоплену галеру, знайдену на дні Чорного моря, неподалік від Кінбурнської коси на території Національного природного парку України «Білобережжя Святослава», швидше за все не піднімуть й впродовж 2014 року. Як наслідок, «чорні археологи» остаточно розтягну

Затоплену галеру, знайдену на дні Чорного моря, неподалік від Кінбурнської коси на території Національного природного парку України «Білобережжя Святослава», швидше за все не піднімуть й впродовж 2014 року. Як наслідок, «чорні археологи» остаточно розтягнуть рештки унікальної знахідки по приватних колекціях.

 Здається, що вирішення питання підняття унікальної знахідки для теперішньої влади абсолютно непосильне. Адже у відповідальних за це питання державних структурах відбувається суцільне божевілля! Кабінет Міністрів, знімаючи з себе відповідальність за розграбовування цінних історичних артефактів країни, переадресовує питання іншим інстанціям. Міністерство фінансів, відписуючись від вирішення питання, переконане, що коштів на галузь «Культура» виділяється достатньо, а Мінкульт в цей же час серед причин неможливості підняття галери скаржиться на їх відсутність. Крім того, Мінкульт другий рік поспіль чекає на висновок вченої ради інституту археології НАН України про те, коли саме мають бути проведені роботи по підйому корабля.

Я з літа 2012 року вів листування щодо питання підняття античного судна з дна моря і з Кабінетом Міністрів, і з Міністерством культури, і з Міністерством фінансів України, отримуючи регулярні відписки.

Питання не тільки в грошах. Влада взагалі не бажає займатись збереженням культурної спадщини. У будь-якій країні знайдену античну галеру та ще й з вантажем, давно б підняли та перетворили на механізм популяризації місця знахідки. Адже скарби, що належать державі, вимагають незначних матеріальних витрат, з перспективою того, що вони стануть частинами колекцій багатьох вітчизняних музеїв. У даному випадку напрошується висновок, що влада працює на чорних археологів та під різними приводами відмовляється робити інвентаризацію скарбів.

На прикладі цієї античної галери в тому числі можна зробити висновок про те, що влада абсолютно деградувала та потребує термінової заміни.

Тому я звернувся до Генеральної прокуратури України по факту бездіяльності державної влади, яка призводить до втрати матеріальних та культурних цінностей країни.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]