Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.10.2013 17:58

Хочемо змінити "касовий" закон, який знищує малий бізнес

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

У Парламенті зареєстрований проект Закону України №3466 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у зас

У Парламенті зареєстрований проект Закону України №3466 «Про внесення змін до Закону України  «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів розрахункових операцій).

У Парламенті зареєстрований проект Закону України №3466 «Про внесення змін до Закону України  «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів розрахункових операцій).

 

Ініціаторами законопроекту є народні депутати України я, А. Павловський та Ю. Стець.

 

Як відомо, у січні 2013 року набули чинності вимоги ст.3 Закону України №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995р., згідно яких передбачено запровадження електронної контрольної стрічки. Ці вимоги викликають чимало запитань серед підприємців-практиків, які щоденно працюють з реєстраторами розрахункових операцій, та у багатьох організацій та установ щодо практичного застосування зазначених апаратів (у тому числі і технічного), а також процедури і механізму надання звітності в електронній формі. На це народним депутатам України поскаржилися пiдприємцi на Хмельницькому ринку, під час відкриття приймальні народного депутата Андрiя Павловського. 

 

Прийнятий Закон не лише передбачає додаткове фінансове та організаційне навантаження на малий бізнес, а й просто робить неможливим введення цих механізмів у деяких регіонах України, де немає Інтернет зв’язку. Можливо, у майбутньому після зміни ситуації в країні та вдосконалення певних норм цей Закон і буде актуальним, а сьогодні треба внести такі зміни, які би врятували малий бізнес, а значить і робочі місця українців. Тому запропоновані нами зміни до чинного Закону, як ніколи актуальні.

 

Наразі держава вимагає від підприємців, що працюють з РРО, одноразово витратити в обов’язковому порядку власні обігові кошти на придбання нового РРО з програмним забезпеченням. Для розуміння, апарат РРО, перше його обслуговування, sim-картка, тощо орієнтовно коштує від 3500 до 3900 грн., а придбання модему, програмного забезпечення, перше обслуговування, sim-картка від 1590 грн.

 

На думку мого колеги А Павловського, суттєвим та важливим є те, що всі запропоновані нововведення щодо надання звітності з реєстраторів розрахункових операцій в електронній формі, що передбачено даним Законом, покладено виключно за рахунок платників податків – користувачів РРО, що є прямим примусовим вилучення обігових коштів підприємців. В той же час, в Законі не визначено жодних відповідних компенсаторів для зазначених підприємців. Впровадження електронної форми звітності в РРО призведе до збільшення вартості послуг по щомісячному обслуговуванню РРО сервісними центрами з нинішніх 48 грн./місяць до 98 грн./місяць, що в 2 рази більше за діючий тариф.

 

Даним проектом Закону запропоновані зміни до Закон України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", які передбачають встановити механізм зарахування витрачених суб’єктами господарювання коштів на придбання модемів або реєстраторів розрахункових операцій в якості сплати податкових зобов’язань.

 

Крім того, на сьогодні, нормами чинного Закону не враховані наявні проблемні питання при наданні звітності з РРО в електронній формі :

1. Технічна (або програмна) недоробка модемів, а саме - виконання лише першого етапу (відправка Z-звіту) та неготовність до другого етапу (відправка контрольної стрічки), що призведе починаючи з 01.01.2014р. до додаткових витрат у СПД, що обумовлює доцільність в цілому відмовитися від впровадження та застосування модемів як додаткових технічних пристроїв для РРО.

2. Наявність штрафних санкцій (на даний час їх не відмінено) за нероздрукований (загублений) Z-звіт, за не збереження контрольної стрічки і т.д. В той же час, вводяться нові штрафні санкції за фактично ті ж самі порушення, але вже в електронному вигляді.

3. Недостатня розвиненість стаціонарної мережі інтернет (перш за все в сільській місцевості та районних центрах) державного інтернет-провайдера/провайдерів по передачі важливої інформації, що має значення щодо сплати податків та наповнення бюджетів всіх рівнів, обумовлює відсутність можливості сталої і системної передачі даної інформації через зазначені канали інтернет-зв’язку. Натомість, чинними нормами даного Закону СПД поставлені в умови, коли вони змушені використовувати для передачі зазначеної інформації з РРО інтернет-мережі приватних провайдерів мобільного зв’язку на платних засадах, що призведе до отримання чималих додаткових коштів виключно даними операторами мобільного зв’язку, а не державними операторами зв’язку, через яких/якого державний бюджет недоотримає чималі надходження, які необхідні для виконання державних соціальних програм. Тому, питання унеможливлення чималих втрат, що неминуче понесе країна, її Державний бюджет у разі надання повноважень по передачі зазначеної інформації з РРО в електронній формі приватним провайдерам мобільного/інтернет зв’язку, є доцільним та важливим.

4. Відсутність підтвердження (квитанції) про відправку та отримання звіту в ДПІ, що створює умови для незахищеності підприємців від незаконних штрафів за відправлений звіт, але не отриманий не з вини підприємця, що в чинній редакції Закону не врегульовано належним чином.

5. Системні, перманентні проблеми із стаціонарним і мобільним зв’язком як у багатьох невеликих населених пунктах країни, так і, зокрема, в окремих їх частинах та тих, що знаходяться в низинах (чимала кількість закладів торгівлі і ресторанного господарства розташовані саме в зазначених населених пунктах та місцях), створять значні проблеми в частині виконання вимог Закону та може призведе до закриття закладів торгівлі та ресторанного господарства в зазначених населених пунктах. Саме тому, виходячи з наведеного, є необхідність в чинному Законі врахувати особливість розташування закладів торгівлі та громадського харчування в зазначених місцях та не поширювати або відстрочити дію норм Закону на невеликі заклади торгівлі та громадського харчування, торговельна площа яких для закладів торгівлі не перевищує 50 метрів квадратних, а для закладів громадського харчування – 100 метрів квадратних.

6. В окремих видах діяльності (наприклад, речові ринки, що здійснюють операції через РРО по збору та сплаті коштів лише 10-15 днів на місяць, тимчасові ринки, ярмарки, ринки, що здійснюють свою діяльність в режимі ярмарок, гастрольної діяльності, невеликих циркових та інших творчих колективів, робота на залізниці в бригадах потягів, тощо), враховуючи свою специфіку, СПД - суб’єкти господарювання працюють з РРО лише певну кількість або декілька днів на місяць і, відповідно, передбачають включення РРО рідше, ніж протягом 72 годин поспіль (3 доби), що неминуче призведе до постійного блокування РРО. В той же час, розблокування РРО вимагатиме чималих додаткових коштів, а для СПД, що здійснюють гастрольну діяльність територією країни, можливості здійснювати зазначену операцію стане проблематично. Тому, виходячи з наведеного, є доцільним збільшити часовий проміжок для блокування РРО у разі неподачі звіту/звітів до 168 годин (сім календарних днів), що вирішить питання для вище згаданих видів діяльності, а також визначити в Законі порядок здійснення електронної звітності при реалізації продукції через РРО під час роботи сезонних/річних ярмарок, виставок, тощо.

7. Значна кількість СПД, на жаль, не володіє інформацією про нововведення, які передбачені чинним законодавством, що, в свою чергу, призведе до порушень з боку СПД норм Закону.

8. На даний час лише окремі національні виробники РРО забезпечили виробництво кількох модифікацій РРО з електронною стрічкою та переобладнання однією моделі РРО, що знаходиться в виробництві, новими електронними модемами, що створюватиме небезпечні умови щодо відсутності конкуренції та, відповідно, монополізації ринку. До того ж, необхідно зазначити, що користувачі РРО – СПД не мають достатньої необхідної інформації щодо їх якості та надійності роботи в різних форс-мажорних обставинах.

9. Жодною нормою чинного Закону не передбачена належна відповідальність визначеного ним посередника - інформаціонального еквайрера (аcquirer) за порушення виконання покладених на нього Законом обов’язків.

10. Нормами Закону не передбачено, не обумовлено прозорий механізм формування вартості даних РРО і модемів, механізм контролю за проведення цінової політики з боку виробників РРО, що створює реальну загрозу формуванню невиправдано високих (спекулятивних) цін на зазначені апарати з боку виробників та отримання останніми надприбутків.

11. Вимоги держави від СПД, що працюють з РРО, одноразово витратити в обов’язковому порядку власні обігові кошти на придбання нового РРО з програмним забезпеченням (Довідково: апарат РРО, перше його обслуговування, sim-картка, тощо орієнтовно коштує від 3500 до 3900 грн., а придбання модему, програмного забезпечення, перше обслуговування, sim-картка від 1590 грн.) без будь-якої державної допомоги та гарантій, а, в той же час, з застосуванням з 01.07.2013р. чималих штрафних санкцій до СПД з її боку за порушення будь-якого характеру без врахування надзвичайних обставин, що мають непереборний характер, неминуче призведе до закриття значної кількості об’єктів торгівлі та громадського харчування, де застосовуються РРО (в першу чергу в невеликих містечках та сільських населених пунктах) і, відповідно, до скорочення кількості робочих місць.

 

Наведені вище проблемні питання свідчать про те, що окремі норми та положення Закону України № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 року потребують доопрацювання та корегування. 


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]