Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.10.2013 10:18

Чи доведеться українським школярам за кордоном знову платити за безкош

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

У Міністерстві освіти визнали, що фінансування загальноосвітнього навчального закладу «Міжнародна українська школа», де отримують освіту діти українських мігрантів, була профінансована у 2013 році лише на 46,4% від потреби (в обсязі 2,05 млн. грн.).

Міжнародна українська школа (МУШ) є державним навчальним закладом, навчання в якому ведеться безкоштовно за рахунок Державного бюджету. Відповідно до положення про організацію навчально-виховного процесу МУШу, державна підсумкова атестація учнів проводиться безкоштовно на території МУШ у Києві. В той же час, однією з платних послуг, яку може надавати МУШ є «…проведення за згодою батьків або осіб, які їх замінюють…державної підсумкової атестації учнів на території країн їх перебування».

 

Будь-які платні послуги в школах – це ганьба. І держава має робити все, щоб взагалі відмовитися від такої речі, як платні послуги. Я проти того, щоб діти збирали будь-які гроші на утримання вчителів, в тому числі і в МУШі. Навпаки, треба зробити все можливе, щоб українська освіта для дітей українських мігрантів за кордоном була максимально доступною для них. Адже якщо вони живуть в іншій країні на даний момент, це зовсім не означає, що вони житимуть за кордоном все життя.

 

При підготовці проекту Держбюджету України на 2014 рік Міносвіти подало до Мінфіну пропозицію врахувати видатки на утримання загальноосвітнього навчального закладу МУШ в обсязі 5,91 млн. грн..

 

Я також звернувся до Мінфіну з проханням підтримати пропозицію Міносвіти та українських школярів за кордоном.

 

Як повідомлялося, під час мого робочого візиту в Лісабон українська діаспора Португалії розповіла мені, що їхні діти проживають разом з ними за кордоном і отримують українську освіту, навчаючись у Міжнародній українській школі (МУШ). Але всупереч конституційним засадам України про отримання безкоштовної середньої освіти, батьки цих дітей змушені платити за навчання.


Наразі в Португалії проживають і навчаються в загальноосвітній школі майже 600 українців. Вони навчаються у португальських школах протягом 5 днів, а в шостий – у суботу, відвідують заняття в Міжнародній українській школі, що в майбутньому дозволить їм отримати диплом про закінчення українського загальноосвітнього закладу. За кожне заняття батьки дітей платять по 10 євро, що відповідно складає 40 євро в місяць і 400 євро в рік. Крім цього, батьки дітей оплачують зі своїх особистих кишень приїзд в Португалію екзаменатора – 15 євро з учня.

 

По приїзді з Португалії я направив звернення до Міністерства освіти України та Міністерства фінансів України з проханням роз’яснити основні засади отримання загальної середньої освіти українцями та пояснити, чому батьків учнів, які навчаються в МУШі, змушують плати за безкоштовну освіту та приїзд екзаменаторів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]