Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.08.2013 10:58

Звернувся до Януковича з проханням врятувати музей Л. Українки

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Сьогодні, в день 100-річчя з дня смерті Лесі Українки, я звернувся до Президента України В.Януковича і Прем’єр-міністра України М. Азарова з проханням виділити гроші на реставрацію будинку-музею Л.Українки в грузинському місті Сурамі.

Сьогодні, в день 100-річчя з дня смерті Лесі Українки, я звернувся до Президента України В.Януковича і Прем’єр-міністра України М. Азарова з проханням виділити гроші на реставрацію будинку-музею Л.Українки в грузинському місті Сурамі.

 

Практично все, що пов’язане з вшануванням пам’яті Л. Українки, знаходиться в жахливому стані. Понівечену могилу Л. Українки на Байковому кладовищі в Києві привели в належний стан завдяки зусиллям опозиційних політиків (М.Томенку, М. Даневичу та іншим), пам’ятник Л.Українці на площі Л. Українки «втопили» в перманентному базарі (м. Київ), будинок сім ї Косачів (в м. Луцьк) підкопали, будинок, де знаходиться музей Л.Українка (м. Сурамі) розвалюється.

 

Нагадаємо, що нещодавно Парламент прийняв, ініційовану мною Постанову ВРУ «Про вшанування пам’яті Лесі Українки у зв’язку зі 100-річчям від дня її смерті». За відповідне питання проголосувало 315 народних депутатів.

 

Я сподівався, що керівники держави, прочитавши хоча б назву Постанови, яку прийняв Парламент, згадають про смерть Л.Українки і врятують пам’ятки, які пов’язані з її життям. На жаль, цього не сталося. Але дуже сподіваюся, що не сталося поки що.

 

Саме тому, сьогодні, в день сотих роковин, нардеп звернувся до Президента і Прем’єр-міністра з вимогою терміново знайти можливість для того, щоб врятувати від руйнування будівлю в Сурамі, в якому вже більше 60 років діє музей Лесі Українки.

 

10 років тому я був у цьому будинку, відвідуючи музей Л. Українки. Тоді ситуація була не такою критичною, як зараз. На моє переконання, лише втручання української влади допоможе врятувати реліквію. Адже саме для нас, українців, цей будинок є символом і цінністю. Більше того, за межами України знаходиться не так вже і багато пам’яток пов’язаних з українським геніями, які вимагають втручання нашої держави. Тож порятунок музею Л.Українки в м. Сурамі має стати першочерговим.  

 

Нагадаємо, екскурсовод музею Л. Українки в м. Сурамі Ніно Салагая повідомила про те, що будинок, в якому вже більше 60 років діє музей Лесі Українки, може розвалитися.



Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]