Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.05.2013 12:52

Парламент суттєво заборгував киянам

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Найкращим подарунком до Дня Києва для киян була б сплата ВРУ трьох головних боргів перед жителями столиці.

Найкращим подарунком до Дня Києва для киян була б сплата ВРУ трьох головних боргів перед жителями столиці.

 

ВРУ суттєво заборгувала киянам. Я не кажу, що українці по всій країні катаються, як сир у маслі – вони так само потерпають від пенсійної та медичної реформ, від відсутності демократії, невмілого господарювання та інших проблем - але у Києва є свої специфічні проблеми, вирішенню яких перешкоджає провладна більшість Парламенту.

 

Першим боргом ВРУ перед киянами є саботаж питання щодо призначення виборів Київради та Київського міського голови. «Київ перебуває в критичному стані: міська рада на сьогодні є неповноважною і неспроможною вирішити проблеми . Єдиний вихід – це призначити вибори і дати новій команді можливість врятувати місто і  перетворити його в сучасний, зручний для життя, екологічно безпечний простір.

 

Другий борг Парламенту – це скасування норми бюджетного кодексу, в якому передбачено, що Київ є єдиним регіоном України, який половину отриманих від громадян податків, віддає державі. Цього тягаря немає жоден інший регіон. В той час як інші весь цей податок залишають у скарбниці регіонів. Як на мене, Київ, який  повинен мати переваги над іншими містами як столиця, бо тут і ціни на життя вищі і потреби більші, насправді фінансово грабується як найбагатше місто України. Не даремно, за рівнем комфортності проживання Київ, після зміни Президента, втратив лідируючу позицію.

 

Третім боргом є необхідність внесення змін до Закону Про столицю. На сьогодні в Парламенті зареєстровано кілка законопроектів, в тому числі і мій, які пропонують шляхи вдосконалення системи керування містом. Ключовими серед них є спільний принцип - в Києві не повинно бути двовладдя, як зараз, коли голова КМДА отримує у підпорядкованість свою вертикаль, а мер зі своїми важелями, протистоять один одному. У Києві повинно бути самоврядування, коли кияни зможуть напряму впливати на події, що відбуваються в місті.

 

Як приклад, модель самоврядування в Донецьку. У місті-мільйоннику працює близько тисячі депутатів місцевих рад. Тобто, приблизно один депутат на тисячу жителів Донецька. В Києві на три мільйони киян працює 120 депутатів місцевої ради. Тобто, на одного депутата припадає приблизно 25 тисяч киян. Уявіть собі, наскільки легко зустрітися, поспілкуватися та переконати депутата в Донецьку, і наскільки важко (певно в 25 разів!), це ж зробити в Києві!

 

На жаль, кияни не отримають до Дня Києва жодного з перерахованих боргів Парламенту перед жителями столиці. Ми знову почуємо як чиновники та політики люблять Київ і киян, але не побачимо ніяких реальних справ. Можливо, щось зміниться до наступного Дня Києва? Але це залежить не стільки від депутатів, скільки від самих киян, які, зрештою, повинні усвідомити і реалізувати свої конституційні права. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]