Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.09.2022 15:09

Німецькі компанії не поспішають покидати російський ринок

Дослідниця KSE Institute Київської школи економіки

Скільки німецьких компаній в Росії?

Німецькі компанії ведуть набагато більше бізнесу в Росії, ніж будь-яка інша країна Європейського Союзу, експортувавши товарів на суму понад 26 мільярдів євро (28,4 мільярда доларів) минулого року (Польща посіла друге місце з 8 мільярдами євро) і інвестувала ще 25 мільярдів євро в свої операції там. Ця відданість російській економіці частково відображає етос колишньої Західної Німеччини, яка вийшла з Другої світової війни — що торгівля може забезпечити мир і запобігти втягненню Європи в нову війну.

Анексія Росією Криму в 2014 році та санкції, що послідували за цим, призвели до того, що кількість німецьких компаній, які інвестують у Росію, скоротилася на третину. Тим не менш, за даними Statista[1], до 2021 року ця цифра складала трохи менше 4000 компаній, і багато хто переконаний, що їх присутність може допомогти закріпити Росію в демократичній сфері[2].

Кількість компаній з німецьким капіталом, що працюють в Росії з 2013 по 2021 рік

За наявними даними KSE Institute, Німеччина є одним з провідних іноземних роботодавців у Росії, поступаючись лише США (близько 400 тис. осіб) і Франції (близько 245 тис. осіб), яка займає 2-е місце.

За даними, зібраними KSE Institute[3], у 2021 році ТОП-352 німецькі компанії з долею в капіталі 50+% забезпечували роботою 155 тис. осіб, ці компанії отримали $51,2 млрд річного доходу, мали $23,4 млрд капіталу та $26,1 млрд активів.

Станом на 21.09.2022 лише 11 компаній повністю вийшли з країни шляхом продажу свого бізнесу/активів або його частини місцевому партнеру та покинули ринок. 

Наступна таблиця базується на даних, доступних для ТОП німецьких публічних компаній, які працювали/працюють у РФ[4]: 

Рішення іноземних компаній по країнах і чисельності персоналу в Росії [5] 

Найбільш «залежними» від Росії за часткою доходу в цій країні є німецькі компанії в 4 галузях: Енергетика, нафта та газ, Виробництво, FMCG, Фармацевтика та охорона здоров’я 

ТОП галузей за кількістю німецьких компаній, часткою доходів і розташуванням в РФ з бази даних KSE[6]:

Як реагують німецькі компанії?

З 352 компаній в базі 55% компаній все ще залишаються в Росії, 15% чекають, дещо обмежуючи свою діяльність, 27% йдуть і лише 3% повністю пішли через продаж. Деякі німецькі компанії є одними з прикладів чистого виходу з російського ринку, тоді як інші кидають виклик вимогам виходу, незважаючи на тиск.

Повний вихід

Obi Group (Статус за KSE - вийшли) німецька мережа будівельних магазинів у Вермельскірхені, яка працює по всій Європі. 27 липня німецька OBI GmH підписала угоду з групою російських інвесторів про продаж шести юридичних осіб російської мережі магазинів OBI DIY. Сума угоди символічна 1 євро. На початок 2022 року до його складу входили 27 гіпермаркетів, у яких працювало близько 4900 співробітників.

Пішов з російського ринку і польський виробник сантехніки та кераміки Cersanit (Статус за KSE - вийшли). Штаб-квартира компанії знаходиться в Німеччині. 24 лютого 2022 року компанія вирішила призупинити всі заплановані та вже реалізовані інвестиції в наші російські заводи. Загальна вартість цих інвестицій склала 83 мільйони євро. Заплановані до продажу активи в основному складаються з трьох великих виробничих підприємств у Фрянові, Кучино і Сизрані, а також торгової компанії.

Не поступаються вимогам щодо виходу, незважаючи на тиск

Riol Chemie GmbH (Статус за KSE - залишаються) є німецьким дистриб'ютором хімікатів, реагентів, дезактиваторів та ін. Хімічна компанія знаходиться в центрі розслідування прокуратури, яка підозрює, що керівники фірми експортували токсичні речовини та спеціальні лабораторні матеріали до Росії в більш ніж 30 випадках за останні три з половиною роки без отримання необхідних дозволів.

Continental (Статус за KSE - залишаються) німецька багатонаціональна компанія з виробництва автомобільних запчастин, що спеціалізується на гальмівних системах. Як відомо, підприємство не виробляє автомобільні шини з 1 березня 2022 року. Працівники підприємства простоювали з березня та отримували 2/3 зарплати. Потужність підприємства становить 4 мільйони шин на рік, а шини під брендами Continental, Gislaved і Matador вироблялися в Калузі. У квітні компанія заявила, що буде змушена відновити виробництво шин у Калузі через ризики кримінальної відповідальності для співробітників. 1 серпня робота на заводі в Калузі відновлена. В компанії працює 2230 співробітників в Росії.

Аналіз окремих галузей

Виробники продуктів харчування:

Dr. Oetker (Статус за KSE - виходять) Виробник продуктів харчування Dr. Oetker повністю виходить з Росії. Компанія вже припинила весь експорт до Росії, усі інвестиції в російську дочірню компанію та всю внутрішню маркетингову діяльність одразу після нападу Росії на суверенну демократичну державу Україна, що є порушенням міжнародного права. Dr. Oetker продає всі акції російської організації Dr. Oetker своїм попереднім російським керуючим директорам, тим самим припиняючи всі свої операції в Росії. В компанії працює 144 співробітники.

HARIBO (Статус за KSE - виходять) Виробник “золотих ведмедів” Haribo намагається підтримати біженців з України транспортом і проживанням. "До подальшого повідомлення ми не будемо виробляти товари для російського ринку", - сказав прес-секретар компанії.

Енергетика, нафта та газ

Uniper SE (Статус за KSE - вичікують) У березні компанія заявила, що існуючі довгострокові контракти на імпорт газу з Росією залишаються частиною безпечного європейського газопостачання – Uniper не укладатиме нових довгострокових контрактів на постачання природного газу з Росією. У квітні компанія оголосила, що може продовжувати купувати російський газ, здійснюючи розрахунки в євро, що, на її думку, не порушить європейські санкції. А в травні Uniper заплатив за російський газ за новою схемою, запропонованою Москвою, намагаючись забезпечити безперервне постачання палива, яке має вирішальне значення для провідної економіки Європи. Оскільки магістральний трубопровід з Росії до Німеччини заблоковано, Uniper змушений шукати альтернативні постачання на спотовому ринку, щоб обслуговувати своїх клієнтів, серед яких виробники та місцеві комунальні служби. Уряд Німеччини планує влити близько 8 мільярдів євро в Uniper SE в рамках історичної угоди про націоналізацію газового гіганта та запобігання колапсу енергетичного сектора країни.

Siemens Energy AG (незалежна компанія) (Статус за KSE - вичікують) оголосив про припинення будь-якого нового бізнесу в Росії. Компанія заявила, що почала реструктуризацію своєї діяльності в Росії в третьому кварталі, що призвело до втрати газу та електроенергії на суму 200 мільйонів євро. Очікується, що діяльність буде завершена до кінця фінансового року без подальшого значного фінансового впливу. За весь 2022 фінансовий рік Siemens Energy очікує, що чистий збиток перевищить збиток попереднього року через вплив реструктуризації в Росії.

Компанії, які залишилися в РФ або вичікують

Однак компанія Siemens Healthineers (Статус за KSE - залишається), що виробляє медичне обладнання, наполягає на тому, що «пріоритетом залишається підтримка медичних працівників і пацієнтів за будь-яких обставин і в кожній країні». Вона пообіцяла дотримуватися будь-яких встановлених санкцій, але заявила, що такі заходи «не повинні мати негативних гуманітарних наслідків для цивільного населення».

Bayer (Статус за KSE - вичікують) Німецька хіміко-фармацевтична компанія. У березні Bayer AG оголосила про скорочення своєї присутності в Росії та Білорусі. Компанія призупинила рекламну діяльність, припинила всі інвестиційні проекти та припинила розгляд будь-яких бізнес-пропозицій. Але в серпні компанія вирішила продовжити постачання сільськогосподарської продукції російським фермерам. Bayer додав, що очікує, що російська влада допоможе захистити вільний потік сільськогосподарської продукції. Вона налічує 700 співробітників у Росії і створює 2,26% свого обороту в Росії.

Інші компанії в РФ

HeidelbergCement (Статус за KSE - вичікують) Компанія заморожує всі нові інвестиції в Росії. Компанія HeidelbergCement має три цементні заводи, які працюють усередині країни. На рівні прибутків і збитків у 2021 році виручка компанії в Росії становила близько 1%.

Robert Bosch (Bosch) (Статус за KSE - вичікують) Німецький виробник побутової техніки Bosch шукає покупця для своїх російських заводів і ще не повністю пішов з російського ринку. Bosch не розуміє, що робити з російськими потужностями, які не приносять прибутку. У Росії працює 2000 осіб.

Більшість компаній люксових брендів призупинили свої продажі в Росії, в тому числі Adidas, Hugo Boss, Karl Lagerfeld, Mytheresa, Puma, Schwarz Group, Edeka

[1] Number of companies with German capital operating in Russia from 2013 to 2021

[2] For German Firms, Ties to Russia Are Personal, Not Just Financial

[3] SelfSanctions_LeaveRussia public database

[4] - KSE status "leave" або "виходять" - Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з'явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що повністю завершують роботу в Росії або компанії, що офіційно повідомили що вони тимчасово скорочують операції в РФ

- KSE status "wait" або "вичікують" - Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з'явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що вони скорочують лише частину бізнес операцій, продовжуючи роботу по іншим операціям або компанії, які повідомили що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність

- KSE status "stay" або "залишаються" - Компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в Росії, також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в Росії або новин по їх виходу не було знайдено

- KSE status "exited" або "вийшли" - Компанії, які продали свій бізнес/активи або свою частку бізнесу місцевому партнеру та залишили ринок

[5] KSE Institute analysis

[6] https://leave-russia.org/?flt%5B131%5D%5Beq%5D%5B%5D=320 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]