Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.01.2021 15:58

Виплата орендної плати після смерті орендодавця

Адвокат в ТОВ ЮК "GLOBAL LAW"

Як говорив класик: «Так, людина смертна, але це було б пів біди. Погано те, що вона іноді раптово смертна, ось в чому фокус!».

Зазвичай, договори оренди землі укладаються на досить тривалий проміжок часу: на 10, 20, 30,  а то і 49 років. Коли орендар бере у користування земельну ділянку та заключає договір з власником цієї землі, то  розраховує на стабільність та незмінність договірних відносин.

Як говорив класик: «Так, людина смертна, але це було б пів біди. Погано те, що вона іноді раптово смертна, ось в чому фокус!». І коли життя вносить свої корективи та виникає закономірне питання щодо подальшого формату орендних відносин та сплати орендної плати після смерті орендодавця його правонаступникам, тобто спадкоємцям. Підтвердженням події смерті особи орендодавця стане свідоцтво про його смерть.

Після смерті орендодавця  договір не припиняє свої дії, лише за одним виключенням  - якщо така умова прямо передбачена сторонами в самому договорі. Коли в договорі взагалі не прописана умова щодо настання правових наслідків у випадку смерті власника землі, то потрібно керуватися нормою земельного законодавства, а саме: смерть орендодавця не є підставою зміни умов або припинення договору.

За загальними правилами,  право власності на землю переходить з моменту державної реєстрації такого права, а також всі права та обов’язки за вже укладеним до цього договором оренди землі переходять до спадкоємців.  

Прогнозоване відкриття ринку землі визвало бурхливе обговорення в суспільстві. І нові власники земельних наділів, зважаючи на нові умови та бажаючи отримати більше коштів за здану в оренду землю, можуть недобросовісно відноситися до своїх обов’язків. Це стосується затягування вступу у спадщину та отримання документального підтвердження такої події. Або ж в усній формі повідомляти орендаря про відсутність коштів на оформлення спадщини з метою впливу на останнього.

То новий землевласник зобов’язаний сповістити про свій статус протягом 1-го місяця з моменту набуття права власності на земельну ділянку. Таке повідомлення бажано надсилати орендарю рекомендованим листом з повідомленням або вручити нарочно. Проте для нового власника відсутня відповідальність про невчасне повідомлення. Тому недотримання цього порядку для останнього не тягне жодних покарань. Лише якщо в самому договорі оренди будуть передбачені наслідки, типу штрафних санкцій, підстави для зміни розміру орендної плати і т.п.

Але що робити орендарю, якщо він планує користатися своїм переважним правом, а власник землі помер і кому надсилати лист-повідомлення наразі невідомо. Орендар має право продовжувати господарювати та обробляти земельну ділянку, бо перебіг усіх строків призупиняється до моменту повідомлення орендаря про перехід права власності.

Часто на практиці виникає питання, чи потрібно до таких договорів заключати додаткову угоду. Так, потрібно: якщо такий поряд передбачений в укладеному договорів оренди або якщо сторони договору бажають внести зміни та доповнення. Але чіткого обов’язку щодо укладення додаткової угоди не встановлено.

Що стосується періоду, за який потрібно сплатити орендну плату новому орендодавцю, то це період коли він фактично не отримував ОП, але не більше 3-х років. Адже згідно цивільного законодавства, загальний строк позовної давності становить три року. Це період часу, протягом якого особа може звертатися до суду за захистом своїх прав. 

У разі смерті орендодавця припиняються його правоздатність і орендар не повинен нараховувати орендну плату за користування померлій особі. І якщо відсутня інформація про спадкоємців, то такі кошти можна зберігати на позабалансовому рахунку підприємства орендаря як зобов’язання майбутніх періодів.

            Зверніть увагу, що у випадку смерті орендодавця дохід від оренди землі сплачується правонаступнику (спадкоємцю). Тож, після отримання повідомлення про нового власника орендованої землі раніше оплачені податки на користь померлої особи, податкова здійснить їх перерахунок.

            Підсумовуючи вищевказане варто запам’ятати, що  факт смерті орендодавця не тягне за собою розірвання договору оренди, лише якщо сторони не домовилися попередньо про інше. Щоб орендарю уникнути несприятливих наслідків та фінансових втрат, потрібно уважно проаналізувати умови договору оренди землі перед підписанням. Особливу увагу звернути на істотні умови та зазначені обставини щодо переходу права власності на земельний наділ після смерті землевласника.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]