Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2021 19:20

Моніторинг фінансового законодавства (12 – 25 березня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Законопроект щодо наслідків запровадження ринку азартних ігор

На розгляд Верховної Ради України 24 березня 2021 року внесено проект Закону України «Про заходи, направлені на боротьбу з ігровою залежністю та подолання негативних наслідків запровадження ринку азартних ігор» (№ 5207-4).

Мета: вжиття заходів, направлених на боротьбу з ігровою залежністю та подолання негативних наслідків запровадження ринку азартних ігор, шляхом скасування закону про легалізацію азартних ігор та відновлення заборони грального бізнесу.

Зважаючи на значні негативні наслідки і загрози, які несуть в собі азартні ігри, законопроектом пропонується:

1) визнати таким, що втратив чинність Закон України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор»;

2) відновити дію Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» у редакції, яка була чинною станом на 12 серпня 2020 року;

3) встановити, що з дня набрання чинності цим Законом втрачають чинність зміни до законодавчих актів України, внесені на підставі Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор».

 

Законопроект щодо звільнення від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування

На розгляд Верховної Ради України 25 березня 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» щодо звільнення від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування деяких транспортних засобів спеціального та спеціалізованого призначення, а також при набутті права власності на легкові автомобілі особами з інвалідністю, сім’ями з дітьми з інвалідністю, багатодітними сім’ями, прийомними сім’ями та дитячими будинками сімейного типу»» (№ 5209-2).

Мета: зменшити витрати органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб публічного права на здійснення першої державної реєстрації деяких транспортних засобів.

Законопроектом пропонується внести зміну до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме:

- зменшити витрати органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб публічного права на здійснення першої державної реєстрації деяких транспортних засобів спеціального та спеціалізованого призначення (на автомобілі швидкої допомоги, санітарні транспортні засоби, транспортні засоби для перевезення пацієнтів, транспортні засоби служб соціальної допомоги та шкільні автобуси);

- звільнити від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування у разі набуття права власності на легкові автомобілі: сімей з дітьми з інвалідністю, багатодітних сімей, дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

 

Законопроект щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами

На розгляд Верховної Ради України 25 березня 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами» (№ 5304).

Мета: забезпечення конституційних прав працівників апарату місцевих та апеляційних судів на оплату праці, шляхом приведення обсягу видатків на виплату заробітної плати працівникам судів у відповідність до мінімального рівня видатків на виплату заробітних плат для зазначених працівників з урахуванням обов’язкових мінімальних виплат.

У законопроекті пропонується внести зміни до додатків №№ 3 та 7до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» в частині збільшення видатків за КПКВК 0501020 «Здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ правосуддя» на  600 000,0 тис. грн шляхом їх зменшення за КПКВК 3401120 «Підготовка та участь національних збірних команд в Паралімпійських і Дефлімпійських іграх».

 

Законопроект щодо порядку сплати (перерахування) податку до бюджету

На розгляд Верховної Ради України 19 березня 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо порядку сплати (перерахування) податку до бюджету» (№ 5281).

Мета: створення правових підстав для подальшого зміцнення місцевих бюджетів

Законопроектом № 5281 пропонується встановити порядок розподілу податків шляхом внесення змін до Податкового кодексу України визначивши, що податковий агент може сплачувати (перераховувати) податок, утриманий з доходів, нарахованих на користь фізичної особи, до місцевого бюджету за місцем податкової адреси фізичної особи – платника податку за заявою такого платника податку.

 

Законопроект щодо зменшення тиску контролюючих органів на суб’єктів господарювання

На розгляд Верховної Ради України 19 березня 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення тиску контролюючих органів на суб’єктів господарювання» (№ 5283).

Мета: зменшення тиску контролюючих органів на суб’єктів господарювання.

Законопроектом № 5283 пропонується статтю 75 Податкового кодексу України доповнити новим пунктом 75.2. та визначити, що не може бути проведено перевірку будь-якого виду у зв’язку з/з підстав зміни місцезнаходження платника податку з однієї адміністративно-територіальної одиниці на іншу.

 

Законопроект щодо створення умов для виконання угод про врегулювання спору (мирових угод), укладених між іноземним суб'єктом та державою Україна

На розгляд Верховної Ради України 18 березня 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» щодо створення умов для виконання угод про врегулювання спору (мирових угод), укладених між іноземним суб'єктом та державою Україна» (№ 5267).

Мета: виконання Україною угод про врегулювання спору (мирових угод), укладених між іноземним суб’єктом та державою Україна, на будь-якій стадії урегулювання спору або розгляду справи, включаючи стадію визнання та виконання рішення.

Законопроектом № 5267, шляхом внесення зміни до частини першої статті 39 Закону, пропонується передбачити, що виконавче провадження підлягає закінченню, якщо відповідно до умов угоди про врегулювання спору (мирової угоди), укладеної між іноземним суб'єктом та державою Україна на будь-якій стадії урегулювання спору або розгляду справи, включаючи стадію визнання та виконання рішення, виконавчий документ не підлягає виконанню або покладені виконавчим документом на боржника зобов’язання підлягають припиненню. Крім того, у таких випадках передбачається не стягнення виконавчого збору.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]