Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.02.2021 19:54

Моніторинг фінансового законодавства (19 – 25 лютого)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Законопроект щодо забезпечення прозорості

На розгляд Верховної Ради України 19 лютого 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» (щодо забезпечення прозорості)» (№ 5020-1).

Мета: уточнення положень Закону України «Про публічні закупівлі» задля забезпечення прозорих механізмів провадження діяльності суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з розподілу природного і нафтового газу.

Законопроектом № 5020-1 пропонується:

- уточнити, що суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність з розподілу природного і нафтового газу трубопроводами, розподілу електричної енергії електромережами, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, транспортування теплової енергії є замовниками, які здійснюють закупівлі відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі»;

- дозволити використання інформаційно-телекомунікаційних систем замовниками за умови дотримання принципів здійснення закупівель відповідно до вимог Закону України «Про публічні закупівлі»;

- уточнити, що операції з закупівлі електричної енергії, що купується та продається на ринку електричної енергії оператором системи розподілу, здійснюються відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії».

 

Законопроект щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги та підвищення якості її надання

На розгляд Верховної Ради України 19 лютого 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги та підвищення якості її надання» (№ 5107).

Мета: реалізація прав осіб, у тому числі дітей, недієздатних осіб та осіб, дієздатність яких обмежена, на отримання якісної безоплатної правової допомоги.

Законопроектом № 5107 пропонується передбачити на законодавчому рівні:

- механізм надання центрами безоплатної первинної правової допомоги;

- право дітей, недієздатних осіб або осіб, дієздатність яких обмежена, на звернення за безоплатною первинною правовою допомогою, а також право цих осіб на звернення за безоплатною вторинною правовою допомогою особисто з питань, звернення з якими до суду дозволяється таким особам, та порядок такого звернення;

- права центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги залучати перекладача з мови, якою заявник може спілкуватися, у тому числі перекладача жестової мови, за рахунок коштів державного бюджету в разі, коли особа, яка бажає отримати безоплатну вторинну правову допомогу, не володіє державною мовою та/або має порушення слуху;

- конкретизація переліку суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу;

- удосконалення порядку подання, розгляду звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також підстав відмови у наданні такої допомоги;

- конкретизацію підстав та порядку припинення надання безоплатної вторинної правової допомоги;

- врегулювання питання оплати послуг з медіації, відновних практик при виведенні неповнолітніх із кримінального процесу адвокатам, що залучаються центрами;

- утворення комісії незалежного оцінювання якості надання безоплатної вторинної правової допомоги з метою забезпечення надання якісної безоплатної вторинної правової допомоги шляхом впровадження механізму оцінювання якості наданої адвокатом правової допомоги з використанням інструмента рецензування («peer review»);

- збільшення межі малозабезпеченості осіб з інвалідністю для отримання безоплатної вторинної правової допомоги, передбачивши право таких осіб на безоплатну вторинну правову допомогу в разі, якщо вони отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб;

- визначення прав та обов’язків суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу.

 

Законопроект щодо мораторію на проведення податкових перевірок

На розгляд Верховної Ради України 22 лютого 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо мораторію на проведення податкових перевірок» (№ 5132).

Мета: уточнення норм законодавства щодо мораторію на проведення податкових перевірок та заборон (обмежень) на проведення інших заходів державного нагляду (контролю).

Законопроектом № 5132 передбачається уточнення, що Кабінет Міністрів України не має права на скорочення строку дії мораторію на проведення перевірок передбачених Податковим кодексом України та заборон (обмежень) на проведення інших заходів державного нагляду (контролю), встановлених з метою запобігання виникненню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.

 

Законопроект щодо заходів, спрямованих на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії

На розгляд Верховної Ради України 23 лютого 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо заходів, спрямованих на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії» (№ 5139).

Мета: забезпечення необхідного рівня фінансування механізмів погашення заборгованості, що утворилась на ринку Оптового ринку електричної енергії.

Законопроектом № 5139 пропонується виділити кошти з Державного бюджету на фінансування заходів з погашення існуючої ланцюгової заборгованості на оптовому ринку електричної енергії у розмірі 7,9 млрд грн. Відповідні кошти пропонується спрямувати на такі заходи:

1) погашення заборгованості за електричну енергію підприємств водопостачання Донецької та Луганської областей;

2) на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України;

3) погашення заборгованості за електричну енергію державних підприємств вугільної промисловості.

Також пропонується надати право Міністерству фінансів України у разі потреби здійснювати за рішенням Кабінету Міністрів України випуски облігацій внутрішньої державної позики з подальшим придбанням у державну власність в обмін на такі облігації акцій додаткової емісії виробників електричної енергії державної форми власності, а також, акціонерного товариства, сто відсотків акцій якого належить державі, яке здійснює функції оператора системи передачі.

 

Законопроект щодо особливостей оподаткування деяких доходів

На розгляд Верховної Ради України 23 лютого 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування деяких доходів» (№ 5043-2).

Мета: посилення привабливості  України як місця постійного проживання для професійних гравців у покер.

Законопроектом № 5043-2 передбачається наступне:

1. Для професійних гравців у покер передбачені окремі правила оподаткування виграшів в іграх у покер:

- оподаткуванню підлягає різниця між доходами від виграшів та витратами на такі ігри;

- виграші оподатковуються податковим агентом під час виплати;

- за результатами року професійний гравець у покер може подати декларацію та отримати перерахунок податку на доходи фізичних осіб з урахуванням усіх виграшів у покер та усіх витрат на ігри у покер за рік;

- критерії віднесення гравців до професійних затверджується Міністерством молоді та спорту України, Міністерство молоді та спорту України веде Реєстр професійних гравців у покер. Вносити гравців у цей реєстр може Міністерство молоді та спорту України або національна спортивна федерація, яка відповідає за розвиток спортивного покеру в Україні.

2. Визначається, що оподаткуванням податком на доходи фізичних осіб підлягають виграші від азартних ігор, розмір яких перевищує 50 тис. гривень.

3. Встановлення єдиної ставки для оподаткування доходів від будь-якої діяльності з організації азартних ігор, а саме ставки 15 відсотків від доходу, зменшеного на суму виплачених виплат гравцю, а також ставки у розмірі 30 відсотків від доходу від діяльності із випуску та проведення лотерей.

4. Прибирається колізія щодо призначення членів Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (залишається призначення за конкурсом для вищого корпусу державної служби).

5. Тимчасово організаторам азартних ігор дозволяється використовувати гральне обладнання, що не проходило сертифікацію, за умови що таке обладнання відповідає іншим вимогам, передбаченим законом та ліцензійними умовами. Таке обладнання має пройти сертифікацію після прийняття Уповноваженим органом переліку компаній, що матимуть право проводити сертифікацію грального обладнання. Застосування несертифікованого обладнання припиняється першого числа третього місяця, що настає за місяцем прийняття Уповноваженим органом переліку компаній, що матимуть право проводити сертифікацію грального обладнання, але не пізніше 1 січня 2022 року.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]