Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.09.2018 12:36

Agile-менеджмент – ефективна практика системи управління

Віцепрезидент Всеукраїнської Асоціації Керівників Бізнесу (UABL)

Для успішного бізнесу вкрай необхідно враховувати психофізіологічні особливості працівників.

Як бізнесмен, часто стикаюся з проблемами ефективності менеджменту на підприємствах. Не тому, що там погані керівники, або щось подібне. Все дуже просто – багато хто ще не знає про систему Agile-менеджмент.

Щоб розвинути бізнес, кожен керівник стикається з безліччю запитань та проблем: від економічної та політичної складової до кваліфікаційних навичків персоналу. Але, втім, не кожен приділяє достатньо уваги людському фактору. І даремно.

Функціональна система - це залишок минулого століття - її ефективність дуже низька і становить менше ніж 30%. Тому в компанії має бути впроваджена проектно-процесна система управління та принципи agile-management (ефективність біля 70%).  

Як досягти максимального результату на практиці:

- В організації має бути впроваджена система аналізу і розвитку психофізіологічних функцій працівників. Ефективність - плюс 20%

- Працюючі не повинні виконувати конфліктних або протилежних дій. На це робітники в силу свого типу будуть витрачати надмірну кількість часу

- Дії працівника мають бути простими та мати вимірні результати

- Корпоративна культура підприємства – обов’язково керована з точки зору емоцій

- Додана вартість проектів організації має бути високою за виміром цінності результатів і за рахунок автоматизації простих повторюваних процесів

Що змінюється протягом впровадження нової системи:

- Зменшується дефіцит кадрів. Відбувається перерозподіл працівників за проектами та процесами, враховуючі людські природні данні. Як наслідок - збільшується продуктивність

- Покращується емоційний клімат в компанії через уникнення конфліктів

Природньо, що прибутковість  компанії зростає пропорційно підвищенню продуктивності. Якщо продуктивність була на рівні 30%, то через рік вона підвищиться до 70%. А, отже, і прибутковість зросте більш ніж вдвічі.

Як це працює на прикладі футбольної команди?

11 гравців мають виконувати чіткі процеси та досягати загальної стратегії гри із суперником.  Для виконання системи необхідно враховувати організаційні і психофізіологічні фактори. Нападник не може ефективно працювати у зоні захисту чи бути воротарем. Так само воротар не може бути ефективним нападником. Оптимальна проектна команда складається з 11 працівників, але за визначеною системою «гри» організації.

Що ще передбачає Agile-система? Насамперед - організацію праці невеликими групами (які роблять однорідну творчу роботу) в об'єднанні з їх управлінням. А також - короткі цикли розробки продукту, які оновлюються  в залежності від зміни потреб клієнта.

Основні пункти:

- фокусувати команду на потребах і цілях клієнтів

- спростити оргструктуру і процеси

- працювати короткими циклами

- активно використовувати зворотний зв'язок

- припускати підвищення повноважень співробітників

- мати у своїй основі гуманістичний підхід

Взагалі впровадження цієї системи – це не є кінцевий стан, а, скоріше, спосіб мислення і життя.

Що це дає?

- Зменшення втрат робочого часу. Роботодавці сплачують орієнтовно 60% за неефективно використаний працівниками час

- Чіткий розрахунок економічного ефекту від управлінських рішень, який дозволяє адекватно оцінювати внесок керівників у розвиток організації

- Формування зрозумілої керованої системи діяльності організації, яка використовує сучасні технології

Приклад:

Традиційна пекарня

Рецептами займаються шеф і технолог. Думку кондитерів і продавців вони питати не будуть: першим дадуть готову інструкцію, другим - нову випічку.

Про результат шеф і технолог повинні звітувати перед власником пекарні, а він - хвалити або лаяти їх.

 Agile-пекарня

До створення рецептів залучили всіх, хто має працювати з новою випічкою: кондитерів, продавців, закупівельників, власника пекарні, шефа і технолога. І, звичайно, покликали покупців.

У пекарні немає начальників, все разом відповідають за результат.

 Висновком усіх принципів роботи Agile-системи можна назвати маніфест самих розробників: «Люди і взаємодія важливіше процесів та інструментів. Працюючий продукт важливіше вичерпної документації. Співпраця з замовником важливіше узгодження умов контракту. Готовність до змін важливіша попереднього плану».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]