Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.11.2020 20:45

Активізувалась фішинг-атака з використанням Google Drive та Google Docs

Медіаексперт, журналіст

Небезпека цієї атаки полягає в тому, що відправником підробних листів є ніби-то компанія Google.

Останні декілька днів користувачі Gmail могли отримувати листи, оформлені як сповіщення в сервісі Google Docs (або в інших документах, розміщених на Google Drive). Ці листи надіслані від імені ніби-то реальних користувачів (Марія, Світлана, Ольга) і вони виглядають так, ніби це коментарі до спільних документів Google. 

В листі розміщена пропозиція забрати якусь компенсацію, в деяких випадках – текст написано великими літерами (CapsLock). Слова «компенсація», посилання на можливий спільний документ та ім’я людини у відправникові може заставити багатьох людей перейти по цьому посиланню. Це особливо легко зробити на невеликому екрані мобільного. 

Хоча уже той факт, що в деяких листах фігурує сума в рублях, наводить на думку, що насправді це лист-підробка. 

Ось декілька прикладів таких листів 

Журналісти видання Wired розповідають, що ця фішинг-розсилка часом може бути реалізована навіть у вигляді push-сповіщень, що збільшує ймовірність того, що людина перейде по небезпечному посиланню. У Wired так описали цю атаку: «одне із небезпечних сповіщень пов’язане з документом Google, який було створено користувачем Gmail з російським іменем. Історія редагування цього документу показала, що його було скопійовано з іншого документа і він постійно редагувався, до нього додають інших людей з метою поширення шахрайської схеми». Спроби журналістів зв’язатись з автором документу виявились марними. А сам документ уже видалено. Хоча в деяких листах були посилання на шахрайський сайт, який, в свою чергу, розсилає повідомлення на інші шахрайські сайти та пропозицію отримати гроші. 

Хоча наразі основні антивірусні онлайн-сканери не виявили небезпек в посиланнях (я перевірила три), не варто спокушати долю на клацати на цих зсилках. 

Проблема такого роду розсилок полягає ще й в тому, що їх складно ідентифікувати самій компанії Google, адже це імітація листів від самої Google, то ж простий фільтр, який блокуватиме всі листи такого типу, створити практично неможливо. У Google визнають, що створити ідеальний спам-фільтр практично неможливо. І саме ця атака показує і прогалини в системі побудови спам-фільтрів (неможливо заблокувати всі листи-сповіщення до документів Google Docs), і одночасну винахідливість їх авторів. 

Подібного роду атаки раніше виникали для Google Calendar, використання документів Google з такою метою видається вперше. 

Що робити, якщо вам не пощастило і ви отримали такі листи? 

Найкращий вихід – нічого не робити. Не реагувати. Рано чи пізно така розсилка припиниться. Принаймні якщо я отримувала по 2-3 листи такого типу минулого тижня, то в понеділок був лише один такий шахрайський мейл.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]