Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.08.2019 23:37

FIDIC: Випробування на цивілізованість

Заступник голови Державної податкової служби України

Що зупиняє міжнародних інвесторів від роботи в Україні? І як подолати їх страхи?

Імплементування цивілізованих принципів взаємодії з інвесторами — одна з моїх ключових задач як заступника міністра економічно розвитку та торгівлі України, й звісно, всього нашого Міністерства. Чимало нашої роботи протягом останніх трьох років присвячено саме спілкуванню з іноземними стейкхолдерами, аналізу їх потреб і страхів щодо інвестування в Україну. Сподіваюсь, в майбутньому Кабінет Міністрів присвятить цьому ще більше уваги і сил.

Та поки, на жаль, досі часто іноземні інвестори, обираючи «чи бути чи не бути» їх інвестиціям в Україні, зупиняються на «не бути». І на це впливає не стільки політичний бекграунд і потенційна нестабільність через російську агресію, скільки методи ведення бізнесу тут і незахищеність інвестора.

Ця проблема зачіпає абсолютно всі сфери, включаючи будівництво. Однак сьогодні нарешті впевнено можна говорити про те, що в нас є всі можливості мати комфортний інвестиційний клімат. Про це свідчить активне залучення до проектів міжнародної системи FIDIC, на яку звикли покладатися найбільші світові інвестори.

FIDIC: Навіщо він Україні?

FIDIC відомий у всьому світі як міжнародна федерація інженерів-консультантів. Вже понад 65 років організація займається створенням універсальних контрактів для будівництва. Цікаво, що попри те, що FIDIC має 9 типових контрактів на вибір, кожен з них може бути зміненим за індивідуальними потребами.

Їх специфіка у повній детальності всіх прав та обов'язків сторін. При цьому, враховуються всі можливі ситуації під час здійснення проекту — від неординарних форс-мажорів до, наприклад, зниження чи збільшення вартості матеріалів. Адже зазвичай типові договори зауважують лише стандартну договірну ціну, не враховуючи її змінності.

Крім того, для всіх великих проектів організація надає свого незалежного інженера-консультанта, який виступає посередником між замовником і виконавцем. Він аналізує і оцінює проект на всіх етапах, контролюючи витрати, якість матеріалів і робіт. А також може мати додаткові функції, вказані замовником.

Для всіх великих міжнародних інвесторів FIDIC — це стандарт, який гарантує беззаперечне виконання зобов’язань обох сторін, затверджує їх права і регулює всі відносини між інвестором і забудовником.

Раніше для України використання таких контрактів було радше виключенням, ніж правилом. Та значення підходів, зрозумілих всьому світу, неможливо переоцінити. Можна згадати принаймні кейс порту Південний, на тендер з виконання робіт з днопоглиблення якого подались одразу п`ять великих міжнародних компаній. І це завдяки тому, що в документації враховано умови FIDIC.

Тож, використання цих стандартів — чіткий сигнал інвесторам про те, що вкладати в Україні безпечно, надійно і не складніше, ніж в будь-якій іншій країні.

Нові стандарти: добровільно чи примусово?

В сфері будівництва використання FIDIC не обов’язкове.

А от будівництво доріг тепер, за указом Президента України, буде на обов’язковій основі незалежного інженера-консультанта від FIDIC на етапах закупівель, виконання робіт, гарантійного обслуговування будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг. Це, на думку очільника держави і багатьох експертів в сфері будівництва, додать всім процесам прозорості.

Актуальним залишається використання контрактів FIDIC і для проектів державно-приватного партнерства. Адже фактично вони дають інструменти, які здатні знизити фінансові та операційні ризики, проводити незалежну оцінку потенціалу та постійний моніторинг вже чинного проекту ДПП.

Однак для повного функціонування FIDIC у всіх можливих сферах українське законодавство потребує відповідних змін. Й у разі успіху інфраструктурних проектів важливо їх не відкладати в довгу законопроектну шухляду. Втім, це й стане перевіркою «опору системи» — чи готові гравці, дотичні до сфери будівництва, притримуватись правил цивілізованого світу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]