Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.01.2019 10:11

Для чого варто зареєструвати торгову марку в Польщі?

Партнер Юридичної фірми "Romaniuk & Partners", адвокат, к.ю.н.

Чи замислювалися Ви над реєстрацією власної торгової марки в Польщі? Пропоную Вашій увазі новий матеріал, присвячений цьому питанню.

Практичний досвід супроводу українського бізнесу на території Польщі показує, що наші співгромадяни, започатковуючи свою справу на території ЄС, вкрай рідко замислюються над питаннями реєстрації торгової марки.

Справді, в окремих випадках, власна торгова марка не є чимось першочерговим. Однак лише до того моменту, поки Ваш бізнес в Польщі не стане успішним. Тоді виникає два ключових потенційних ризики:

- конкуренти можуть використати найменуванням чи лого Вашої компанії для своїх комерційних потреб (почати працювати під схожим брендом або зареєструвати на себе Ваш);

- раптово виявиться, що назва/лого Вашого бізнесу порушує права конкурента, який має вже зареєстровану торгову марку (як наслідок, Вам необхідно буде змінювати назву, і можливо навіть платити компенсацію).

Спробуємо з’ясувати детальніше, що являє собою торгова марка в Польщі, які переваги надає власна ТМ та яких ризиків допомагає уникнути.

Польський законодавець для визначення торговоє марки використовує поняття «товарний знак» («Znak towarowy»). В силу положень арт. 120 Права промислової власності (Закон від 30.06.2000 р.) товарним знаком можк бути зареєстровано будь-який знак, який може бути представлений графічно, і якщо цей знак здатний відмежовувати товари одного підприємства від товарів іншого підприємства. Товарний знак може бути виражений словом, малюнком, орнаментом, колірною композицією, просторовою формою, у тому числі формою товару або упаковки, а також мелодією або іншим звуковим сигналом.

Як бачимо з визначення, в якості торгової марки в Польщі можуть бути зареєстровані різного року знаки, що мають на меті позначити продукт одного підприємства та відмежувати його від продукту іншого. Однак найпоширенішими формами реєстрації торгової марки в Польщі є словесна та словесно-графічна форми. Не зважаючи на деякі схожі риси, це все ж самостійні форми торгової марки, що реєструються окремо. Підприємець, що має намір зараєструвати ТМ в Польщі, повинен обрати, в якій формі це зробити, або ж реєструвати в двох формах одночасно.

Так, торгова марка в словесній формі надає її власнику право на використання та охорону певного словесного виразу для позначення своїх товарів і послуг. Це має ряд переваг. Наприклад, Ви активно використовуєте рекламу на радіо, де візуальне зображення не має такого значення для споживачів, як словесний вираз. Окрім того словесна форма ТМ є стійкою до ребрендінгу, оскільки у випадку зміни вигляду лого не створює необхідності перереєстровувати саму ТМ. Якщо назва фірми та словесна ТМ є однаковими – це надає додаткової охорони назві фірми. Вирішується також низка питань, що пов’язані з охороною права на доменне ім’я Інтернет-сайту.

Водночас, не всі словесні форми можуть бути зареєстровані в Польщі як торгова марка. Подібні словесні конструкції мають мати певний рівень унікальності стосовно товарів, що продаватимуться під цією ТМ. Не підлягають реєстрації, до прикладу, загальні описові назви тих чи інших товарів.

В цьому контексті свої переваги має реєстрація ТМ в словесно-графічному вигляді. Ця форма дає більше можливостей щодо реєстрації словесних форм, оскільки вони розглядаються вже в поєднанні з супутніми графічними зображеннями. Реєстрація словесно-графічної ТМ (лого) є доречним, коли в ідентифікації ТМ ключову роль відіграє зображення.

Варто мати на увазі, що реєстрація ТМ не надає абсолютної охорони Вашій назві чи логотипу. По-перше, ця охорона завжди обмежена територіально. Якщо ТМ зареєстрована в Польщі, то її правова охорона поширюватиметься лише в межах території цієї держави. По-друге, правова охорона ТМ здійснюється протягом певного строку. В Польщі це 10 років. Після їх спливу строк правової охорони необхідно поновлювати. По-третє, охорона ТМ здійснюється лише стосовно окремих видів товарів і послуг, що обираються власником при реєстрації (класів ТМ). Кількість класів, на які поширюватиметься дія ТМ впливає на вартість реєстраційних процедур.

Органом, що здійснює реєстрацію торгових марок, є Патентне Управління Республіки Польщі. Термін всієї процедури реєстрації – близько 1 року.  

 Для чого ж реєструють торгові марки в Польщі?

1. Лише після реєстрації ТМ Ви зможете стати її реальним власником. Трапляються випадки, коли на певному етапі розвитку бізнесу, конкурент (колишній партнер, працівник) може скористатися тим, що Ви не реєстрували своєї ТМ, і зробити це швидше за Вас. Далі, будучи власником Вашої ТМ, він зможе правомірно заборонити Вам її використовувати. Відтак, Ваші інвестиції в розвиток бренду приноситимуть користь іншій особі.

Можливою є і така ситуація: Ви кілька років розвиваєте бізнес під певним брендом, а якогось дня отримуєте лист-претензію, що назва Вашої фірми чи Ваше лого порушують права на торгову марку іншої особи. Ймовірний наслідок – Ви змушені будете змінити назву/лого. Причина – Ви не перевірили при виході зі своїм продуктом на ринок, чи не порушуєте чиїхось прав інтелектуальної власності. Щоб уникнути вказаних ризиків, варто зареєструвати свою торгову марку в Польщі ще на початкових етапах діяльності.

2. Лише після реєстрації ТМ Ви зможете нею розпоряджатися. Це важливо, якщо Ви вирішите згодом продати свій бізнес загалом або ж лише ТМ, під якою зараз працююте. З іншого боку, маючи ТМ Ви можете надавати право до її використання іншим особам на підставі ліцензійного договору.

Реєстрація ТМ необхідна також для бізнесу, який має намір розвивати мережу закладів через продаж франшизи (ресторани, кав’ярні, спортивні клуби, перукарні тощо). Відповідний договір франчайзингу можна укласти лише за наявності зареєстрованої ТМ.

Якщо Ваша ТМ виявиться успішною та популярною, вона, як і інше майно, матиме свою вартість. Зареєстровану марку в Польщі можна надати в заставу для одержання кредиту чи продати для забезпечення вимог кредиторів в процедурі банкрутства.

3. Лише зареєстрована ТМ дає дієві інструменти для боротьби з недобросовісною конкуренцією.

Якщо бренд популярний, конкуренти нерідко намагаються цю популярність використати для своїх цілей. Наприклад, створити свій бренд, який візуально нагадує популярний, для введення споживача в оману. З цією ж метою створюються фірми з подібною назвою чи інтернет сайти з подібним доменним ім’ям.

Маючи зареєстровану марку, бізнес отримує інструмент для протидії таким проявам недобросовісної конкуренції. Так, зареєструвавши ТМ легше буде доводити свою правоту в судовому спорі, а також виникає можливість вимагати відшкодування шкоди за порушення свого права.

Крім цього, власник ТМ може присікати порушення свого права, що мають місце в мережі Інтернет, наприклад в Facebook, на платформі Allegro, в процесі реклами на Google Adwords тощо.

Існує також можливість заблокувати реєстрацію іншої ТМ, що буде подібна до Вашої, або ж визнати недійсною реєстрацію такої марки.

4. Зареєстровану ТМ можна використати в процесі оптимізації оподаткування польської фірми.

Завжди актуальним залишається питання щодо оптимальних способів отримання прибутків з бізнесу безпесоредньо його власниками – учасниками товариства. За загальним правилом, фірма повинна сплатити податок з одержаного прибутку, а згодом т.з. «чистий прибуток» може бути переданий учасникам товариства в якості дивідендів. Водночас, при виплатів дивідендів, учасник має також сплатити відповідний податок.

У випадку, якщо власником торгової марки є безпосередньо учасник фірми, він вправі надати цій фірмі ТМ в оплатне користування на ідставі ліцензійного договору. Суми оплат за цим договором в Польщі включаються до складу податкових витрат фірми і зменшують базу оподаткування податку на прибуток (СІТ).

Якщо вказані вище причини для реєстрації ТМ в Польщі є актуальними для Вашого бізнесу, то реєструвати марку, безперечно, необхідно. В цьому контексті діє універсалне правило: вартість реєстрації торгової марки є незначною у порівнянні зі збитками, які може спричинити її відсутність.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]