Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.04.2020 11:23

Як убезпечити свої авторські права?

Адвокат. Радник Адвокатського об'єднання "Берілстоун"

Після оприлюднення Єврокомісією щорічної доповіді щодо захисту і забезпечення прав інтелектуальної власності питання захисту авторських прав стало ще більш актуальною темою для українського бізнесу.

Після оприлюднення Єврокомісією щорічної доповіді щодо захисту і забезпечення прав інтелектуальної власності в третіх країнах за 2019 рік питання захисту авторських прав (далі - АП) стало ще більш актуальною темою для українського бізнесу. Проте в українських реаліях механізми захисту АП, передбачені чинним законодавством, дуже часто є неефективними та недієвими. Тому у даній ситуації для автора чи іншого правовласника є дуже важливим вжиття таких правих заходів, які б унеможливили чи максимально мінімізували б потенційні порушення його АП, а також забезпечили реалізацію цих прав.

Чинне законодавство України не вимагає обов’язкової реєстрації АП, а сам автор, відповідно до ст. 28 Закону України «Про авторське право і суміжні права», набуває АП вже з моменту створення самого твору. У зв’язку з цим дуже поширеною є ситуація, коли автор чи інший правовласник вважає, що його АП є захищеними належним чином без здійснення будь-яких формальних дій чи правових заходів. Проте дана позиція є хибною.

Дуже часто в автора виникають певні труднощі щодо доведення факту свого авторства та належності йому АП, що унеможливлює чи ускладнює здійснення їх захисту. Особливо часто такі ситуації трапляються, коли недобросовісні особи починають порушувати АП, і в автора чи іншого правовласника виникає необхідність звернення до суду за захистом цих прав.

Отже, яким чином можливо убезпечити свої авторські права, щоб в майбутньому не виникало таких проблем? В залежності від виду об’єкта, існує доволі велика кількість превентивних заходів, направлених на убезпечення АП. При цьому, з найпоширеніших та найдієвіших можна виділити наступні.

1. Реєстрація АП. Даний спосіб є найпростішім та одним з найбільш дієвих засобів убезпечення АП. Зареєструвавши свій твір, комп’ютерну програму тощо Ви отримуєте документ, який офіційно буде підтверджувати, що ви є автором, і що саме вам належать права на зареєстрований об’єкт.

2. Здійснення публікації/оприлюднення твору/іншого об’єкта авторського права із зазначенням власного імені. Таку публікацію бажано здійснити, використавши максимально можливу кількість джерел. Наприклад, соціальні мережі, інтернет-видання, журнали, книги, національні та міжнародні виставки тощо. Даний спосіб допоможе зафіксувати Ваше авторство, дату створення або використання твору та стане вагомим доказом належності Вам АП.

3. Додаткова реєстрація твору в якості іншого об’єкта інтелектуальної власності. Деякі об’єкти АП можна зареєструвати в якості торговельної марки або промислового зразка. Вжиття даних заходів є додатковою гарантією захисту Ваших АП. Як приклад, можна взяти логотип. Фактично логотип є результатом творчої діяльності автора і по своїй суті є твором. Проте ніщо не заважає додатково зареєструвати даний логотип в якості торговельної марки. Наявність свідоцтва про реєстрацію знака для товарів і послуг стане додатковим правовим механізмом убезпечення Ваших АП та додатковою перешкодою у незаконному позбавленні чи привласненні Ваших АП.

4. Фіксування факту авторства та належності АП в договорі. Даний спосіб є ефективним у випадках, коли автор укладає договори щодо розпорядження своєю інтелектуальною власністю. У такому випадку автору або іншому правовласнику у договорі необхідно зафіксувати обставини, які беззаперечно визнаються сторонами, а саме - що він є автором та/або саме йому належать АП. Даний механізм допоможе убезпечити автора або іншого правовласника від можливих посягань контрагента на його АП.

5. Збереження оригіналу твору/іншого об’єкта авторського права у спосіб, що дозволяє визначити дату створення та автора відповідного об’єкта. Застосування даного заходу може забезпечити автора чи іншого правовласника наявністю беззаперечного доказу щодо авторства та належності АП, який потенційно може бути використаним під час судового спору.

Вищевказані способи убезпечення АП не є вичерпними, і кожна окрема ситуація потребує індивідуального підходу її вирішення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]