Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.09.2020 15:20

Конкуренція між забудовниками житла в передмісті Києва стимулює розвиток ТРЦ

Керівник відділу консалтингу NAI Ukraine/Urban Experts

Посилення конкуренції на ринку житла в Київському регіоні все частіше спонукає забудовників до будівництва торгових складових в своїх ЖК в якості необхідного елементу інфраструктури

Передумовою розвитку торгово-розважальних центрів в Київському регіоні є поява нових великих житлових комплексів. Конкуренція між забудовниками зростає, і вони шукають нові можливості залучення потенційних інвесторів, відбудовуючи власну інфраструктуру. Наприклад, це будівництво Continent Mall, Continent Ray Mall, Avenir Plaza в Бучі , які зводять забудовники житлових комплексів 

Крім того, масова забудова Київської області житловими комплексами також дає поштовх до розвитку спеціалізованих і невеликих проектів рітейл сегменту: продуктових мереж, мікрорайонних торгових центрів з товарами повсякденного вжитку, дитячими магазинами, а також ТЦ з брендами для будівництва, ремонту, садівництва.

Роздрібний товарообіг Київської області до липня-2020 перевищив показники міст-мільйонників (крім Києва) і склав близько 42 млрд грн. При цьому темпи зростання товарообігу за підсумками першого півріччя перевищили навіть столичні - зростання склало 15% в порівнянні з минулим роком. Однак, обсяги товарообігу в порівнянні зі столичними показниками нижчі, що є одним з факторів, що стримують розвиток ринку торговельної нерухомості в області.

Київська область має значний потенціал як ринок роздрібної торгівлі, проте поки тільки в сегменті товарів повсякденного вжитку. Київська пропозиція fashion сегмента, та інших товарних груп у великих ТРЦ, поки що покриває регіональний попит і надає конкурентний тиск. Забудова передмість, їхній розвиток і поступове територіальне і економічне приєднання до міста, швидше за все, буде стимулювати зміщення розташування торгових об'єктів, однак це більш довгострокова перспектива .

За даними, в цілому в області налічується понад 200 тис. кв. м торговельних площ у ТРЦ. Серед найбільших об'єктів компанія називає ТРЦ "Термінал" у Броварах, ТЦ "Гермес" в Білій Церкві, ТЦ "Модуль" з магазином "Епіцентр" в Бучі. Крім того, в 2019 році відкрилися ТРЦ Cherry Mall в Софіївській Борщагівці, меблевий ТЦ Arax на Окружній дорозі.

У 2020 році відбулося відкриття ТЦ City Market в Гостомелі (2216 кв. м), а в другому півріччі планується відкриття ТРЦ Avenir Plaza, що будується разом з новим житловим комплексом "Гранд Бурже" в Бучі, поруч з ТЦ "Модуль".

Щільне населення і швидкий розвиток того чи іншого передмістя вже сьогодні є фактором при будівництві ТРЦ на околицях Києва. І хоча ми поки не бачимо жодного регіонального ТРЦ серед перспективних проектів в передмісті, але все більше нових київських проектів розташовуються з розрахунком на потоки, як Києва, так і області.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]