Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.07.2021 22:16

Бій "громадські об'єднання" проти "кінцевий бенефіціарний власник". Раунд другий

Практикуюча юристка, громадська діячка

Актуальна інформація для громадських об'єднань щодо необхідних дій по реєстрації наявності/відсутності кінцевих бенефіціарних власників із одночасною подачею структури власності.

Але пам’ятай, Попелюшка,

саме опівночі сила моїх заклинань закінчиться:

твоє плаття знову перетвориться на ганчірки,

а твоя карета перетвориться на звичайний гарбуз.

Запам'ятай це!»

Казка «Попелюшка» Шарля Перро

Кінцевий бенефіціарний власник. Новий термін, який з’явився 6 грудня 2019 року № 361-IX із прийняттям ЗУ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (надалі ЗУ № 361).

"Кінцевий бенефіціарний власник - будь-яка фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив (контроль) на діяльність клієнта та/або фізичну особу, від імені якої проводиться фінансова операція. Ознакою здійснення прямого вирішального впливу на діяльність є безпосереднє володіння фізичною особою часткою у розмірі не менше 25 відсотків статутного (складеного) капіталу або прав голосу юридичної особи."

Термін то з'явився, але тривалий час, аж до 2021 року, був відсутній нормативно — правовий акт, який б закріпляв форму та зміст структури власності. Можна було, звичайно, в реєстраційній формі при проведенні реєстрації юридичної особи чи будь яких змін поставити відмітку про необхідність оновлення даних щодо кінцевих бенефіціарних власників, а потім на наступних сторінках вказати  про їх відсутність або наявність, але це була необов'язкова дія.

Очікуваний нормативно правовий акт зявився у березні 2021 року Наказ Міністерства фінансів України від 19 березня 2021 року № 163 «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності» та набрав чинності 11.07.2021 року. Тому тільки із 12.07.2021 року почався прийом відповідних документів реєстраторами.

Відповідно до п.4 Розділу X «ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ» ЗУ № 361 юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, подають державному реєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника в обсязі, визначеному цим Законом, та структуру власності протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності.

Тобто прийом документів буде продовжуватись із 12.07.2021 по 12.10.2021 рік (включно чи не включно – на даний момент не зрозуміло).

Усі юридичні особи мають подати інформацію державним реєстраторам (в органи юстиції, ЦНАПи або нотаріусу) реєстраційну заявку та структуру власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства. Адміністративний збір за реєстраційні дії при цьому сплачувати не треба.

У разі неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність, ЗУ № 361 передбачає відповідальність у вигляді штрафу на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає від 17 000 до 51 000 грн (ч.6 ст.116-11 КзпАП України)

Крім цього спеціальне законодавство зобов'язує громадські об’єднання зберігати і регулярно оновлювати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) і надавати її державному реєстратору відповідно вимог п. 1 ч. 7 ст. 23 ЗУ від 22 березня 2012 року № 4572-VI «Про громадські об’єднання». «Громадські об’єднання зобов’язані: зберігати правоустановчі документи, документи, в яких міститься інформація про діяльність, яка провадилася відповідно до мети (цілей) та завдань; зберігати і регулярно оновлювати інформацію, достатню для ідентифікації згідно з вимогами закону кінцевих бенефіціарних власників (контролерів), засновників, керівників, членів керівних органів та довірених осіб громадського об’єднання, а також надавати її державному реєстратору у випадках та в обсязі, передбачених законом. Ця інформація не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом».

А тепер ми підходимо до питання, чи є у громадських об’єднань кінцеві бенефіціарні власники?

Тут чіткої відповіді законодавець не дає. Є декілька роз’яснень, але всі вони підштовхують нас до розуміння, що Ви самі маєте встановити, чи є кінцеві бенефіціарні власники. Якщо ви звернетесь в юстицію, то вони скоріш за все запропонують Вам самим вирішувати, чи має Ваша громадська організація чи спілка кінцевих бенефіціарних власників. І вже від Вашого рішення буде залежати, яку саме форму структури власності Вам слід заповняти.

У попередній статті я пояснювала, чому на мою особисту логику юриста будь яке громадське об’єднання, не зважаючи чи воно здійснює підприємницьку діяльність чи ні, не має кінцевих бенефіціарних власників.

У разі, якщо Ви вирішили, що у вашому громадському об’єднанні відсутні кінцеві бенефіціарні власники, то ви маєте подати:

1. Заяву щодо державної реєстрації юридичної особи - громадського формування, форма 4, сторінки, де на

1 сторінці вказуєте найменування громадського об’єднання та ставите галочку поряд із «потребують оновлення» у графі «Стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи»,

2 сторінці ставите галочку «Кінцевий бенефіціарний власник юридичної особи» «відсутній, обґрунтована причина відсутності» та далі пишете словами:

ВІДСУТНІ ФІЗИЧНІ ОСОБИ, ЯКІ ВІДПОВІДАЮТЬ СТАТУСУ КІНЦЕВОГО БЕНЕФІЦІАРНОГО ВЛАСНИКА ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ.

3 сторінка вказуєте код ЄДРПОУ юридичної особи,

6 сторінка вказуєте дані «Відомості про заявника та спосіб отримання виписки в паперовій формі (у випадку подання заяви в паперовій формі)».

2. Заповняєте Структуру власності (нижча в списку за посиланням).

Звертаю увагу, що в таблиці заповнюється ЛИШЕ ТЕ, ЩО ВИДІЛЕНО ЧЕРВОНИМ.

Фраза «Інша фізична особа, що здійснює контроль ВІДСУТНЯ» не змінюється.

При чому структуру можна подати як в паперовому, так і в електронному вигляді (але останній варіант має тільки запрацювати через ДІЮ, і про нього я поки нічого не можу розповісти).

Документи може подавати керівник юридичної особи або підписант відповідно до інформації ЄДР, або делегована особа за нотаріальною довіреністю або протокольним рішенням.

Також саме цю форму Ви маєте подати за вимогою у банки, де обслуговуються рахунки Вашого громадського об’єднання. Інформація та схема структури власності має бути ідентичною із тією, яку Ви надаєте реєстратору.

КАТЕГОРИЧНО НЕ РАДЖУ (!!!) йти на умовляння банків та вказувати членів чи засновників громадського об’єднання, як кінцевих бенефіціарних власників. Я розумію, що їх електрона система не сприймає "відсутність кінцевих бенефіціарних власників", але це їх проблеми, і особисто я через тривалу переписку із Приват Банком це добилась для організації. Інакше, навіть за наявності інформації в ЄДР про відсутність кінцевих бенефіціарних власників, Ви самі створите умови для подальшого формування думки у всіх державних органів, що такі особи є.

Я спеціально не даю посилання на іншу схему структуру власності, яка притаманна прибутковим юридичним особам, щоб не давати Вам навіть можливість її обрати. Якщо Ви хочете вказати, що у Вашому громадському об’єднанні є кінцеві бенефіціарні власники, які мають корпоративні права, включно отримувати дивіденди та розподіляти кошти між собою, то ні я, ні юстиція Вам не буде заважати у подачі подібній формі ні реєстратору, а ні банкам. Це Ваше право. Єдине, що тоді Ви маєте 100% ризик втратити статус неприбутковості та будете мати додаткове звітування по кінцевим бенефіціарним власникам.

Питання:

У нас вже в ЄДР запис про відсутність кінцевого бенефіціарного власника, нам знову подавати про це документи?

Так, бо схема структури власності тільки з’явилась на сайтах юстиції. Ви подавали без неї, просто ставили галочку на 1 та 2 сторінках реєстраційної форми. Наразі цього не достатньо.

Ми вже подали в банки іншу структуру власності, де розписали усіх членів та/або засновників ГО чи ГС, що робити?

Проходити процедуру подачі документів реєстратору, а після її підтвердження в ЄДР, йти до банків та змінювати її відповідно до поданої реєстратору.

Є ж купа часу, чи треба це робити зараз?

В юстиції м. Києва вже сформувалась черга на прийом цих документів від громадських об’єднань на 1-2 тижня вперед, плюс треба час на виправлення помилок, а потім треба це буде узгоджувати із банками, тому раджу не тягнути час до жовтня.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]