Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.03.2020 12:41

Недоброчесні у конкурсі до Конституційного суду

Керівниця просвітницького напряму роботи Офісу доброчесності НАЗК

Рада суддів підтвердила можливість продовжувати участь у конкурсі на посаду судді Конституційного суду ряду кандидатів. Серед них - судді з сумнівною репутацією.

Рада суддів України визначилась зі списком кандидатів на посаду судді Конституційного суду України. 

Серед них - ті, хто за методологією ЧЕСНО. Фільтруй суд! є недоброчесними. 

Зокрема, мова йде про нинішнього Голову Херсонського апеляційного суду Коровайка Олександра.  Зокрема, він порушив критерії “непричетності до порушень норм професійної етики” та “прозорості статків”. Зокрема, у рішенні Громадської ради доброчесності, з посиланням на дані декларації доброчесності за 2017 рік, звертається увага на те, що суддею підтверджено, що ним не здійснювались вчинки, що можуть мати наслідком притягнення до відповідальності. Проте, відповідно до інформації з суддівського досьє, 17.02.2017 о 15:00:00 суддею було порушено вимоги правил дорожнього руху, що становить склад адміністративного правопорушення. 

Є у списку кандидатів і суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Олександр Прокопенко. За повідомленням з веб-сайту "Наші гроші" та реєстру судових рішень, суддя Прокопенко О. Б. був у складі колегії суддів, яка фактично скасувала накази Державної служби геології і надр України, якими були анульовано спеціальні дозволи на користування надрами ТОВ "Голден Деррік". Як повідомляють"Наші гроші", за часів Януковича ТОВ "Голден Деррік" контролювало бізнес-середовище екс-міністрів Миколи Присяжнюка, Едуарда Ставицького і колишнього народного депутата Юрія Іванющенка. Також, як зазначається у висновку Громадської ради доброчесності, суддя Прокопенко приватизував елітне житло, отримане як службове, на свою матір, що є недоброчесною поведінкою та свідчить про використання свого статусу як судді для задоволення особистих потреб​.

Крім цього, згідно з декларацією за 2014 рік, суддя Прокопенко придбав легковий автомобіль LEXUS RX 350 (2010 року випуску) за 145 тис грн. Видання Bihus.info вказує, що автомобіль обійшовся судді підозріло дешево, оскільки 145 тис грн – це лише $10 тис за тодішнім курсом при ринковій вартості аналогічного авто $35 тис.

Крім того, такою, що підтвердила можливість брати подальшу участь у конкурсі на зайняття вакантної посади судді Конституційного суду, було визнано суддю Макарівського районного суду Київської області Мазку Наталію. Суддя Мазка, згідно методології руху, причетна до порушення прав людини та порушила критерій прозорості статків.   

Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! і надалі слідкуватиме за перебігом конкурсу до Конституційного суду України. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]