Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.06.2024 20:33

Про мобілізаційний вік в Україні

Адвокат. Керуючий партнер Адвокатської фірми "Столичний адвокат"

Питання мобілізаційної політики та досвід найпотужніших армій цивілізованого світу

Про мобілізаційний вік.

Зокрема, про мобілізаційний досвід героїчного Ізраїлю (як хороший приклад для наслідування) та США, а також про досить дивну, як на мене, сучасну мобілізаційну політику України.

В Ізраїлі на службу по мобілізації йдуть з 18 до 45 років (45 років - граничний вік резервіста).

У США під час війни у Вʼєтнамі, коли по країні було оголошено широку мобілізацію, - мобілізували чоловіків віком з 18 до 45 років (причому, переважно, саме з 18 до 26 років).

При цьому, в Україні на сьогоднішній день мобілізаційний вік чомусь встановлено з 25 до 60 років... Середній вік бійців ЗСУ, за даними українських ЗМІ, - 43-45 років. Чому так? Невідомо.

Досвід героїчного спротиву держави Ізраїль зовнішнім загрозам, як прекрасний приклад для України, цілком заслужено приводять усі наші прогресивні політики, - у тому числі, народні депутати України та наш чинний президент.

А у нас в ЗСУ та інших підрозділах Сил оборони - і досі «діди» воюють. Тобто, чоловіки зі зношеними віком суглобами, слабим за віком зором, задишкою та ще цілим букетом набутих роками хронічних хвороб. Це природа нормального старіння, і нічого з цим не поробиш. Від цього боєздатність, ефективність та мотивація наших підрозділів значно падає.

Цікаво, а чим саме на сьогодні керуються наші народні депутати, Кабінет міністрів та президент, коли заперечують перевірений роками досвід (щодо мобілізаційного віку) Ізраїлю та США, і при цьому постійно приводять досвід того самого Ізраїлю як приклад ведення ефективної оборони від переважаючого за кількісними показниками ворога?

Виглядає, як на мене, як якесь незрозуміле роздвоєння думок та дій, коли публічно проголошується одне, а робиться зовсім інше. Зазначу, що це при всій повазі до усіх субʼєктів законодавчої ініціативи.

Існуючому на сьогодні мобілізаційному віку в Україні також дивуються керівники військових інституцій країн-наших союзників та партнерів (зокрема, США та Великої Британії), які не розуміють навіщо ловити на вулицях українських чоловіків 45-60 років, при тому, що дорослими, сильними 20-річними парубками сьогодні заповнені нічні клуби, дискотеки, спортзали та ресторани у центрах усіх великих міст України.

Американський президент Франклін Рузвельт у 1942 році, у розпал Другої світової війни, сказав наступне:

"Усі бойові частини... мають складатися з молодих, сильних чоловіків...

Військовий підрозділ, у якому середній вік бійців дорівнює, скажімо, 23 рокам (!), є більш боєздатною одиницею, ніж такий самий за чисельністю підрозділ із середнім віком 33 роки.

Чим більше таких військ ми посилатимемо на поля битв, тим швидше ми переможемо у цій війні і менших втрат нам коштуватиме перемога.

Я вважаю, що нам необхідно знизити мінімальний призовний вік з 20 років до 18.

Ми переконалися, що такий захід неминучий і дуже важливий для наближення перемоги. Я дуже добре розумію почуття батьків, чиї сини вступили на військову службу. Ми з моєю дружиною відчуваємо те ж саме".

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи