Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.09.2012 21:02

ВССУ порушує права осіб у касаційному процесі

Адвокат, Центр земельного права - OPEN Knowledge

Для початку процитую “ Роз’яснення для громадян та учасників процесу щодо порядку оголошення дати, часу та місця розгляду справ цивільної юрисдикції ”, розміщене на сайті Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних с

Для початку процитую “ Роз’яснення для громадян та учасників процесу щодо порядку оголошення дати, часу та місця розгляду справ цивільної юрисдикції ”, розміщене на сайті Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ:

На запити осіб, які беруть участь у справі в суді касаційної інстанції, згідно з приписами чинного цивільного процесуального законодавства в частині судових викликів і повідомлень роз’яснюємо порядок оголошення дати, часу та місця розгляду справ цивільної юрисдикції.

Відповідно до ч. 1 ст. 333 Цивільного процесуального кодексу України (далі – ЦПК) у касаційному порядку справа розглядається у складі п’яти суддів без повідомлення осіб, які беруть участь у справі. У разі необхідності особи, які брали участь у справі, можуть бути викликані для надання пояснень у справі.

Положення щодо направлення або вручення особам, які беруть участь у справі, судових викликів і повідомлень врегульовано статтями 74–78 гл. 7 розд. І ЦПК і не передбачають їх застосування в суді касаційної інстанції.

У зв’язку з наведеним дізнатися про справи, призначені до розгляду в касаційній інстанції судовою палатою у цивільних справах, можна виключно на офіційному веб-сайті Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у розділі «Інформація для громадян» та на головній сторінці або за телефоном довідкової інформації: (044) 363-41-50”.

Формально все вірно. В той же час варто звернути увагу на частину 4 статті 333 ЦПК: “Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, дають свої пояснення, першою дає пояснення сторона, яка подала касаційну скаргу. Якщо рішення оскаржили обидві сторони, першим дає пояснення позивач. Суд може обмежити тривалість пояснень, встановивши для всіх осіб, які беруть участь у справі, рівний проміжок часу, про що оголошується на початку судового засідання”. Отже можливість не тільки присутності в судовому засіданні при розгляді касаційної скарги, а й надання пояснень в такому засіданні закон передбачає. І звичайно загальні процесуальні права учасників процесу, визначені зокрема статтею 27 ЦПК України (в тому числі право брати участь у судових засіданнях, заявляти клопотання та відводи, давати усні пояснення судові) поширюються і на касаційну інстанцію.

Втім, реалізувати ці права в ВССУ на практиці доволі складно. По-перше, дозвонитися на вказаний телефон (точніше, дочекатися відповіді оператора) проблематично. По-друге, вже є випадки, коли за телефоном давали неправдиву інформацію. Один знайомий багаторазово отримував відповідь, що справа ще не призначена до розгляду, а потім дізнався, що вона вже розглянута. По-третє, телефонну відповідь до справи не підшиєш, отже довести порушення свої прав важко. По-четверте, спроби знайти альтернативний шлях до отримання інформації шляхом звернення до канцелярії ВССУ марні — в канцелярії пропонують звертатися за наведеним телефоном.

Втім, є й інша альтернатива —  Перелік справ, призначених до розгляду в касаційній інстанції , публікується на сайті ВССУ . Але тільки на один, максимум два дні. Отже тим, хто збирається їхати до суду з інших регіонів України, створюються додаткові проблеми.

Вирішити ці проблеми можна двома способами — внесенням змін до ЦПК або вдосконаленням ситеми інформаційного забезпечення ВССУ. Перше складно, а в друге не зовсім віриться — іноді складається враження, що ВССУ просто намагається спростити свою роботу, позбавившись від частини відвідувачів. Хочеться вірити, що це не так.

Джерело

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]