Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.02.2023 15:42

Які ключові тренди ринку праці в Україні?

Керівник Південноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації

Відтік персоналу за кордон став чи не головним викликом для українського бізнесу у 2022. Попри те, важливо врахувати на чому будуть фокусуватися HR-фахівці в Україні задля вирішення своїх завдань.

Попри те, що відтік персоналу за кордон став чи не головним викликом для українського бізнесу у минулому році, важливо врахувати на чому будуть фокусуватися HR-фахівці в Україні задля вирішення своїх завдань. Так, з точки зору співробітників, в умовах сьогодення відчуття “сильного плеча”, комфортні умови праці та вміння чути їхні запити - важливий фактор, який впливає на вибір того чи іншого місця роботи. Своєю чергою, перед HR-ми мають стояти певні стратегічні цілі, які допоможуть не тільки подбати про своїх співробітників та бізнес, але й сприяти відновленню ринку праці, а також йти у ногу із часом аби впровадити необхідні зміни.   

23 лютого 2023 року під час засідання HR HUBу Європейської Бізнес Асоціації в Одесі говорили про ключові тренди ринку праці. 

Пропонуємо ознайомитись з ними більш детально, щоб у темряві невизначеності трішки підсвітити майбутнє. Так, серед головних трендів можна виділити наступні.  

Від розробки HR-стратегії до корпоративної стратегії компанії  

Українські спеціалісти з кадрових ресурсів дуже гарно підготовлені. І якщо раніше HR-ри дбали лише про підбір персоналу, залучення працівників до командної роботи, кадрову документацію, то сьогодні від них вже очікують таку інформацію на основі якої можна розробляти корпоративну стратегію бізнесу. Тобто роль HR-ра стрімко масштабується.  

Крім того, ми нікуди не можемо дітися від того, як нам розробляти нашу HR-стратегію. Раніше спеціалісти використовували SWOT-аналіз. Сьогодні ж HR-ри на міжнародному ринку використовують вже PESTEL-аналіз, який враховує не лише загальні аналітичні показники, але й політичні, економічні, соціальні, технологічні, екологічні фактори впливу. Особливу увагу зараз слід приділяти саме політичним аспектам при розробці стратегії.  

HR як Business Partner (Т-модель HR-компетенцій)  

Зважаючи, що є кадровий голод, всі повернулись до гарно забутої, однак дуже ефективної Т-моделі HR-компетенцій. А HR-спеціаліст все частіше розглядається як стратегічний бізнес-партнер.   

Перший елемент цієї моделі - Business Acumen. Тут професіонал чітко розуміє, яка головна ціль, місія, цілі та головні плани бізнесу на певний період і вміє транслювати їх до співробітників компанії.   

People Advocacy - інший елемент Т-моделі з точки зору розвитку HR-спеціаліста. Це навичка, яка дозволяє балансувати між інтересами компанії та інтересами співробітника (бути незалежним представником інтересів двох сторін). Важливо, щоб ваші стосунки зі співробітниками на роботі не переростали у дружні. Бо ви повинні бути професіоналом, який захищає як інтереси компанії, так і інтереси її працівників.  

Також маємо приділяти значну увагу управлінню талантами (коучінг, менторство, job shadowing (слідування за новеньким співробітником як тінь, тут співробітнику надають більше свободи та відповідальності, аби він міг вчитись на власних помилках).    

Purpose-driven Organizations  

Такі терміни, як “цілеспрямована організація” та “від прибутку до мети”, зустрічаються всюди. Сьогодні кожна компанія хоче перетворитися на цілеспрямовану компанію. Багато консалтингових фірм і бізнес-шкіл у всьому світі швидко реагують на це та вже створили цільові практики і навчальні програми. Якщо досі ми працювали лише над тим, щоб максимізувати прибуток, тепер ми повинні максимізувати мету!  

Управління екосистемами робочої сили  

Побудова вашої робочої сфери як єдиної екосистеми - тренд та задача одночасно.  

У цьому випадку компанія розглядається як єдиний організм та має ґрунтуватися на створенні сприятливих умов для ефективної взаємодії всіх учасників системи. При цьому досить важливою є гнучкість у взаємодії та узгодження інтересів зацікавлених сторін, адаптивність, що полягає у зміні соціально-трудових відносин відповідно до сучасних вимог ринку праці, діджиталізацію, що зумовлює її відкритість, прозорість і доступність для всіх учасників тощо.  

Total wellbeing   

Ми бачимо, що світовий тренд на корпоративний well-being (створення середовища для досягнення задоволеності працівників життям) нарешті прийшов до України. Зараз бізнес постійно шукає шляхи підвищення ефективності людського ресурсу, а турбота про фізичне та моральне здоров’я, створення сприятливої психологічної атмосфери стає важливою частиною роботи HR-рів. З цією метою HR-спеціалісти запрошують гарних психологів та психотерапевтів, щоб організувати навчання команд, зменшити стрес та надати психологічну підтримку. Також можна працювати над впровадженням концепції life-work balance, роботи з внутрішнім кар’єрним консультантом, корпоративні навчання та тренування, офіс-йогу тощо.   

Крім того, в умовах фінансової невизначеності, зростання цін та нестабільної обстановки важливою є підтримка коуча або фінансового консультанта. Підберіть необхідного спеціаліста, який підкаже щодо управління часом, фінансами.  

Гендерна рівність - нові реалії ринку  

Професійність не має гендеру, віку та будь-яких інших обмежень. Більш того, війна внесла разючі зміни у відношення українських роботодавців до підбору співробітників з урахуванням статі. Так, сьогодні близько мільйона українців знаходяться в лавах ЗСУ і захищають країну, і більшість з них чоловіки. Це призводить до того, що все більше жінок почали опановувати “чоловічі” професії.   

Крім того, ми не звикли говорити відкрито про менопаузу. В Європі це тренд, і тут навіть наймають окремих співробітників, які займаються гендерною рівністю. З метою підвищення обізнаності про гендерну рівність HR-ри можуть проводити відповідні інформаційні кампанії та враховувати їх у загальній програмі wellbeing. А роботодавці тепер віддають перевагу не гендеру чи віку, а професійності та перспективності здобувача.  

Побудова стратегій віддаленої/ гібридної роботи  

Очевидно, що віддалена та гібридна робота із нами надовго, навіть якщо глобальні проблеми безпеки та охорони здоров’я зменшаться. Сама можливість працювати звідусіль – це кардинальна зміна порівняно з минулим періодом, коли люди намагалися переїжджати в міста з великими кар’єрними можливостями.  

Якщо у вас повністю віддалена команда, то перед вами стоїть досить багато задач (80%). І від вас залежить чи буде вона успішною. Ви як HR-ри повинні вміти розмовляти з вашими керівниками та правильно ставити потрібні задачі. Проводьте коуч-сесії та зустрічі з керівниками для того, щоб вони розуміли як працювати зі своєю командою, допомогайте своїм співробітникам зрозуміти, що вони є ключовим елементом успіху. Також маєте пробудувати карту комунікації, хто з ким і як комунікує, наскільки часто відбуваються зустрічі з лінійними менеджерами, чи усі напрямки вашої взаємодії працюють досить гарно у віддаленій команді? Правильно заплануйте канали комунікації та обирайте уніфіковане програмне забезпечення, яким будуть користуватись ваші співробітники.  

Орієнтація на результат, а не 8-ми годинний робочий день  

Ракетні обстріли призводять до вимкнення електроенергії та перебоїв зі зв'язком. Все це негативно впливає на бізнес, який має продовжувати працювати у будь-яких умовах. Тож, процес сьогодні перейшов на другий план, а першочерговим став результат праці. Своєю чергою, компанії готові надавати захист та підтримку співробітникам, які готові шукати можливість виконувати свої обов’язки, залишатись на зв’язку та зберігати продуктивність без прив’язки до робочих годин.  

Ще один тренд - чотирьох денний робочий тиждень. Співробітники у такому випадку зацікавлені у тому, щоб виконувати свої завдання ефективно, щоб вони не були звільнені. Тому функція гіпер контролю вже не актуальна. Опитуйте своїх співробітників - коли їм буде зручніше працювати (у які дні, години), як розподілити навантаження. Однак ні в якому випадку не впроваджуйте усе це на власний розсуд. Тестуйте зміни на невеличких фокус-групах та заміряйте результати після.  

Життєвий цикл співробітника - зміна акцентів  

Безумовно, фазами життєвого циклу працівника є залучення, процес підбору персоналу, процес онбордингу, етап розвитку, етап утримання та етап звільнення (процес офбордингу). Однак, тренд полягає не тільки в утриманні ваших співробітників але й у їх правильному звільненні (офбордингу).  

Так, війна за таланти триває, тому ми повинні вміти гарно розставатися з вашим співробітником. Для цього існує офбординг інтерв'ю. При процесі офбордингу, коли ми розуміємо, що наш співробітник йде і нам жаль його втрачати, багато HR-ів пропонують переглянути його резюме та запропонувати допомогу з наповненням існуючого резюме або заповненням Лінкедіну. Якщо співробітник запитає, чи можете ви надати йому рекомендацію - ви надасте йому об’єктивну рекомендацію на яку він заслуговує.  

HR як Project Manager  

Крім того, що HR має вміти будувати команду, бути гнучким до всього того, що відбувається у світі, вміти структурувати свої задачі та розуміти, що важливо зробити самостійно, а що варто делегувати,  HR ще має бути трошки проєктним менеджером (agile coach або scrum master), особливо у сфері ІТ.  

Автоматизація HR процесів - нові реалії ринку 

Автоматизація бізнес процесів дійшла і до HR-процесів. Цей тренд рано чи пізно призведе до змін абсолютно у всіх компаніях. Технології спрощують життя працівникам, чи лише допомагають компанії досягати кращих результатів, адже основною має бути ціль.  

Зараз важливий skill - HR-аналітика, щоб ви могли розрахувати рівень плинності кадрів, розуміли бізнес-показники. Адже це може вплинути на чистий прибуток компанії, який залежить від рівня утримання персоналу. У цілому, вам потрібно розуміти ваш вклад у фінансове благополуччя бізнесу.  

Тож, оптимізуйте та шукайте одне рішення для всіх завдань (1 софт систему для найму та управління HR-процесами).  

ВИСНОВКИ 

У нових реаліях HR виходить далеко за межі спеціаліста по кадровим ресурсами. Сьогодні ви маєте гарно знати структуру та елементи вашої компанії. І таким чином можете бути гарною опорою для бізнесу. 

Зберегти бізнес в умовах війни — завдання надзвичайно складне та надзвичайно необхідне.  Тож, HR або керівник, відповідальний за управління та набором людських ресурсів в організації сьогодні грає чи не найважливішу роль. Безумовно, важкі часи породжують сильних людей. А сильні люди будують міцний бізнес та створюють надійні рішення.  

Гарних трендів на світовому ринку багато, однак щоб розуміти, що саме впроваджувати варто це аналізувати, тестувати, напрацьовувати. Можна обрати один основний тренд та почати його впроваджувати вже сьогодні. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]