Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.12.2017 11:14

Поведінка в суді: де здорова межа?

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва

Здається, що з поняттям "поведінка в суді" все абсолютно зрозуміло. Ставимось із повагою до всіх учасників судового процесу, звертаємося на "Ви" і дотримуємось порядку, встановленого суддею.

Здається, що з поняттям "поведінка в суді" все абсолютно зрозуміло. Ставимось із повагою до всіх учасників судового процесу, звертаємося на "Ви" і дотримуємось порядку, встановленого суддею. Але емоції часто перевершують здоровий глузд. Особливо у стресових ситуаціях. І втрата контролю над собою має абсолютно чіткі правові наслідки для порушників. Паралельно непристойна поведінка окремих індивідів завдає певних морально-емоційних збитків решті учасників процесу, що теж варто брати до уваги, перш ніж дозволити собі створити конфліктну ситуацію в залі суду. Безперечно, межі дозволеного кожна людина має право визначати самостійно, але виключно до того граничного моменту, що дозволений законом.  

Чому я вирішив порушити цю тему саме сьогодні? Останнім часом забагато резонансних судових справ розглядають у доволі напружених або навіть трагічних умовах. Страшна аварія в Харкові та засідання, за яким спостерігала ціла країна, вибух у залі судового засідання районного суду Нікополя, публічний розгляд справи щодо колишнього очільника Грузії… Суспільна увага прикута до суду. Виник певний суспільний запит на інформацію, що стосується дозволеного/забороненого та адекватного в контексті взаємодії з судом. Паралельно практичний досвід демонструє нам брак обізнаності населення (та деяких громадських і політичних діячів) щодо питань коректної поведінки у судах. Тому сьогодні розвіюю міфи та нагадую про те, як необхідно поводитися в суді, щоб одразу викликати взаємну повагу судді й апарату, як звернутися до суду, як коректно здійснювати журналістську діяльність у стінах приміщення.  

Суд і пошта. Так можна?  

Позовну заяву, скаргу, клопотання чи будь-який інший документ можна надіслати до суду поштою. Одразу зазначу: надсилати документи треба цінним листом з описом вкладення або рекомендованим листом. І, звісно, зберігайте отримане на пошті підтвердження вашого звернення до суду на випадок виникнення питань стосовно строків звернення.  

Зауважу, що звернення до суду через поштове відправлення жодним чином не затягуватиме часу розгляду справи, адже днем вчинення відповідної дії вважається день здачі документа на пошту, який визначається за поштовим штемпелем, а не за днем надходження листа до суду.  

Якщо ж є бажання прийти до суду особисто, тоді варто подати пакет документів власноруч (через канцелярію суду). Для цього необхідно передати документи в робочий час працівнику суду, який веде прийом вхідної кореспонденції. Візьміть із собою копію документа, який подаєте, і попросіть працівника апарату суду поставити на ньому штамп із датою одержання та реєстраційним номером (або видати відповідну довідку).  

І останнє в цьому контексті: анонімних звернень суд не розглядає. Майте це на увазі.  

Що взяти з собою?  

По-перше – документ, що посвідчує особу. Бажано – дрібні купюри для непередбачуваних маленьких витрат (отримання копії судового рішення, наприклад). В ідеалі з собою варто мати нотатки, які Ви робили під час підготовки до судового процесу. Адже в стресових ситуаціях ми схильні забувати важливі моменти.

Ключове: збираючись до суду, необхідно не забути документи, які ви готували для справи, а також ті, які, можливо, були витребувані судом. До речі, витребувані документи ухвалою суду краще подавати до канцелярії завчасно, за кілька днів до судового засідання. Таким чином, ви надасте можливість судді ознайомитися з відповідними документами до початку засідання й уникнете можливого зайвого відкладення розгляду справи.  

Дрес-код?  

Такого, як у ресторані – немає. Фейс-контроль на вході теж відсутній. Але, йдучи до суду, бажано вибрати діловий одяг. Уникайте відвідування суду в спортивному або домашньому одязі. Давайте поважати одне одного! Цього так бракує нашому суспільству.  

Приходьте до суду вчасно. Якщо ж не можете приїхати до суду – повідомте про це заздалегідь у письмовій формі.  

Вже в приміщенні суду?  

Я розумію, що ми живемо в епоху технологій. Але мобільний телефон у суді об'єктивно заважає. В приміщенні суду бажано перевести мобільний телефон у режим вібро. Під час судового засідання краще телефон вимкнути повністю. Слід уникати прояву надмірних емоцій: кричати, сміятися, злитися та різко висловлюватися в залі суду – не варто.  

Нагадую про ще один момент, який слід взяти до уваги: в суді працюють як судді, так і працівники апарату.

Суддя не може розголошувати факти/обставини справи, що перебуває у нього на розгляді, а також коментувати рішення своїх колег. Тому велике прохання – не шукайте зустрічі з суддею. Допомогу в будь-яких організаційних питаннях Вам зобов'язані надати працівники апарату суду. Комунікуйте, будь ласка, з ними. Крім того, слід зазначити: якщо ви не є стороною у справі або у вас немає підтвердження повноважень, жодної інформації, окрім дати судового засідання, ви не отримаєте.  

Встати! Суд іде.  

Заходити до зали суду можна після запрошення. Необхідно вставати, коли суддя або колегія суддів входить до зали, і підніматися щоразу, коли до Вас звертається суддя. Звертатися до судді заведено словами "Ваша честь". Будь-які інші форми звернення – "високий суд", "вельмишановний суд" або "товаришу суддя" – є недопустимими.  До інших учасників процесу варто теж використовувати ввічливі форми звертання. Забороняється перебивати суд та інших учасників процесу. Якщо у вас є бажання висловитися чи щось прокоментувати – підніміть руку. Також зазначу, що неочікувано покидати зал суду – річ неприйнятна. Якщо Вам треба вийти із зали судового засідання, Ви можете заявити клопотання про призначення перерви в судовому засіданні.  

Звертаю Вашу увагу, що передавати судді документи та інші матеріали, що стосуються справи, дозволяється через секретаря судового засідання. Іншим способом передати будь-які матеріали, що стосуються розгляду конкретної справи, не намагайтеся. На запитання судді відповідати слід правдиво, голосно, чітко та коротко. Тобто так, щоб Ваша відповідь була зрозуміла всім учасникам процесу.  

Наслідки некоректної поведінки  

Програма-мінімум – ви отримаєте попередження. Якщо ж і після попередження Ви не зможете опанувати власну поведінку – на Вас чекає видалення з зали суду за порушення порядку після того, як суд виніс попередження. Якщо ж Ваша поведінка констатує неповагу до суду, готуйтеся заплатити штраф або отримати адміністративний арешт.  

А якщо я хочу послухати звукозапис? Де мені його взяти?  

Прослуховування фонограм може відбуватися в приміщенні суду в присутності працівника апарату суду. Для цього треба звернутися до працівника апарату суду з відповідним письмовим запитом.  

Також зауважу, що Ви маєте право отримати електронну копію запису судового засідання.  

А якщо я журналіст: що потрібно, аби потрапити на засідання?  

Просто прийти та пред’явити журналістське посвідчення, якщо Ви представляєте вітчизняний ЗМІ. Представникам іноземних ЗМІ можна долучитися до засідання за акредитаційною карткою, виданою прес-службою Міністерства закордонних справ України. Виняток – закрите засідання, куди представники ЗМІ не допускаються. Останні зміни національного законодавства (з врахуванням практики ЄСПЛ) фактично не обмежують журналістів і ЗМІ у здійсненні аудіо/відеозапису судового засідання. Проте будьте готові, що головуючий у справі суддя визначить порядок та дозволене місце, з якого можливо буде здійснювати запис. Траплялося, що деякі відеооператори намагалися бігати по залу з камерою, щоб відзняти справжнє «кіно», і заважали перебігу судового процесу. Така поведінка є неприпустимою. Адже вона не є толерантною по відношенню до всіх учасників засідання й відверто заважає процесу.  

І тут я хочу ще раз зупинитися на моменті поводження в залі суду. Можна інколи прийняти та зрозуміти не зовсім коректну емоційну поведінку пересічних громадян, які через брак відповідних специфічних знань і досвіду спілкування з судом поводяться не зовсім типово. Але знаєте, що є дійсно неадекватним? Зневажлива поведінка стосовно всіх учасників процесу від представників влади всіх рівнів та активістів. Тобто від людей, які ніби навмисно демонструють свою зверхність і невігластво. Такий формат поведінки підкреслює неповагу не лише до суду, але й до суспільства загалом.  

І наостанок: ставтеся з розумінням до тих заходів, які покликані гарантувати безпечне перебування в залі суду всіх присутніх. Рамка металошукача – це не забаганка, а необхідна норма, що повинна запобігти ситуації в Нікополі.  

Сподіваюся, інформація буде корисною!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]