Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2010 16:22

Екскурсії в Чорнобиль мають змінити свідомість…

Народний депутат України VI, VII та IX скликань

На щастя, слово "Чорнобиль" перестало бути візиткою України у світі. Більше того, з наступного року «зона відчуження», може стати справжнім екскурсійним бумом та джерелом прибутків...

   На щастя, слово "Чорнобиль" перестало бути візиткою України у світі. Більше того, з наступного року «зона відчуження», може стати справжнім екскурсійним бумом та джерелом прибутків...

 На мою думку про виведення території Чорнобиля із охоронної зони поки що рано говорити, адже для початку варто налагодити ефективне використання територій Поліського, Іванківського районів, частини Бородянського району. Я обирався по Іванкіському округу до Київської обласної ради, тому знаю цей регіон, усі  його проблеми та перспективи. Сьогодні на рівні реалізації державних проектів говорять про можливість  проведення екскурсійних турів у «зону відчуження». І звичайно, такі серйозні туристичні тури, які до цього часу проводились на аматорському рівні, повинні бути під чітким контролем спеціалістів та приносити дохід безпосередньо державі. Будучи депутатом Київської обласної ради, я піднімав питання про екскурсії до зони відчуження, але тоді така пропозиція залишилась без уваги. Нещодавня ініціатива влади — вже в наступному році реалізувати програму, яка передбачає проведення екскурсійних маршрутів під «пильним оком» кваліфікованих спеціалістів, повинна стати не лише джерелом прибутків, а й нести в собі виховну функцію.
Коли я був у Чорнобилі та спілкувався із фахівцями, зрозумів, що просто так возити людей у Чорнобиль (дилетантсько, як це роблять сьогодні туристичні агенції) не можна, реалізація екскурсійної програми можлива лише після проведення усіх необхідних досліджень, радіологічних замірів, продумано складених та безпечних маршрутів. Перш за все для бажаючим побувати у Чорнобилі необхідно проводити інструктаж, розповідати про правила поведінки і безпеки, а ще краще, якщо туристам надаватимуть додатковий захисний одяг…
Я кілька разів показував «зону відчуження», всі наслідки тієї масштабної трагедії іноземцям, колегам… Після відвідування міста Чорнобиль, де зараз проживає частина працівників ЧАЕС, покинутого міста Прип’ять, а також самої ЧАЕС, у людей змінюється ставлення до життя. Дуже хотілося б, аби історія нас все таки вчила, насамперед – відповідальності. Екскурсії в Чорнобиль повинні стати поштовхом до переосмислення. Окрім цього в районі навколо Чорнобильської атомної станції, у 40-км «зоні відчуження» унікальна природа, де в результаті позбавлення згубного впливу людини, збільшилася чисельність багатьох видів тварин, навіть тих, які зникають… Там можна побачити рись, зубра і навіть коня Пржевальського, який на межі вимирання. Представники ООН на початку цього року запропонували зробити район Чорнобиля об’єктом екотуризму. Єдине, що хвилює, аби при впровадженні нової туристичної програми збереглись унікальні природні умови.
Нещодавно часопис Forbes опублікував список найунікальніших місць для туризму.  Антарктиду, Монголію, Північну Корею обійшла Чорнобильська АЕС, яка посіла в рейтингу екзотичних місць перше місце. В рамках проведення чемпіонату Євро-2012, Чорнобиль може стати реальним джерелом прибутку, адже визнаний найцікавішим місцем на планеті. Чимало бажаючих захочуть хоча б один день побувати у Чорнобилі, відчути наслідки  однієї з найбільших техногенних катастроф людства. Якщо вдасться грамотно реалізувати програму туристичних екскурсій до Чорнобиля, кошти від туристичних екскурсій зможуть допомогти у реалізації такого необхідного будівництва саркофагу «Укриття-2».
Будучи єдиним у світі «післяядерним пустирем», Чорнобиль став історичною пам’яткою, яка стоїть в одному ряду з Хіросімою. Залишається сподіватись, що наступний 2011 рік таки стане роком зрушень, а не проходитиме під формальним статусом  «рік Чорнобиля».
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]