Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.07.2022 12:48

Власників майна, пошкодженого війною, звільнять від кредитних зобов’язань

Адвокат

09.07.2022 прийнято за основу законопроект № 7441-1, що покликаний значно підтримати позичальників отриманого в кредит майна, яке було знищено, або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії РФ.

Після прийняття законопроекта в цілому та набрання ним чинності, його дія розповсюджуватиметься як на товарні кредити, так і на фінансові, забезпечені заставою відповідного майна. Вказаний законопроект передбачає, що заяви про зупинення виплат до кредитора можуть подати: як 1) власники (позичальники) придбаного в кредит майна (нерухомості, автомобіля), яке знаходиться на окупованих територіях так і 2) власники (позичальники), вказане майно яких знаходиться на відносно спокійних територіях, однак яке пошкоджено або знищено внаслідок військової агресії РФ.

При цьому порядок подачі таких заяв дещо різниться: у першому випадку підтверджуючі документи мають бути подані заявниками не пізніше 90 днів після припинення або скасування воєнного стану, а в другому випадку – одразу з поданням відповідної заяви.

Кредитор у свою чергу повинен звільнити таких заявників від обов’язків по сплаті кредиту (основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів) у першому випадку – з наступного дня після подачі заяви до 90-го дня після припинення або скасування воєнного стану (тобто до моменту подачі таким заявником підтверджуючих документів), а в другому випадку – з наступного дня після подання заяви разом з підтверджуючими документами до отримання таким заявником компенсації від держави за знищене майно та подальшого врегулювання відносин з кредитором. При цьому, якщо у першому випадку заявник не подасть відповідні підтверджуючі документи у вказаний строк, то обовязок сплачувати кредит відновиться у нього на загальних умовах встановлених у договорі.

В обох випадках протягом 3-х робочих днів з дня подачі відповідних заяв кредитор здійснює прощення (анулювання) відсотків за таким кредитом, нарахованих з 24.02.2022 року до дня відповідного звернення.

Також власники (позичальники) придбаного в кредит майна можуть протягом 90 днів з моменту припинення або скасування воєнного стану звернутись до кредитора з іншою заявою: про прощення (анулювання) заборгованості повністю, одночасно надавши всі підтверджуючі документи, що свідчать про відповідність встановленим критеріям.

Для можливості звернення з такою заявою придбане ними в кредит майно має відповідати наступним критеріям: воно має бути знищеним внаслідок військової агресії РФ; житло - має бути не більшим 140 кв. м. для квартири і 250 кв. м. для будинку, а автомобіль – його об'єм двигуна не повинен перевищувати 2500 сантиметрів; такі житло або автомобіль мають бути єдиними для заявника; станом на 23.02.2022 року не повинно бути заборгованості по кредиту; метою отримання кредитних коштів повинно бути придбання відповідного житла чи автомобіля.

Якщо майно відповідатиме наведеним критеріям і до заяви будуть додані всі підтверджуючі документи, кредитор повинен буде протягом 10 робочих днів з дня отримання заяви анулювати всю заборгованість заявника і при цьому набуде право на отримання компенсації від держави.

Слід зазначити, що кредитори, вірогідно, матимуть можливість дещо зловживати своїми обов’язками, оскільки  законопроектом встановлюється ряд умов, за яких кредитор повинен звільнити боржника від сплати кредиту та/або анулювати заборгованість. Це, як встановлені критерії, яким має відповідати кредитне майно, так і наявність всіх підтверджуючих документів, які має подати заявник. При цьому, навіть примірного переліку таких документів законопроект не наводить – що може дати можливість кредиторам відмовляти заявникам на тій підставі, що не надано всього пакету документів та/або не доведено відповідність майна необхідним критеріям. Вірогідно, необхідний перелік документів буде зазначено у підзаконних актах, розроблених Кабміном, якому в законопроекті доручено привести свої нормативні акти у відповідність до цього закону та розробити нові на його виконання. На скільки перелік таких документів буде детальним і чи буде він взагалі, покаже час.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]