Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.07.2020 20:01

Верховний Суд зробив висновок, актуальний в світлі відкриття ринку землі

Адвокат

Як відомо з 1 липня 2021 року набирає чинності Закон України про ринок землі, яким в Україні дозволяється продаж землі сільськогосподарського призначення.

Вказаним законом, окрім іншого, внесено зміни до ст. 131 Земельного кодексу України, яка викладена у новій редакції. Зокрема, частина друга вказаної статті буде виглядати таким чином: «Купівля-продаж земельної ділянки здійснюється з дотриманням переважного права на її придбання. Переважне право на придбання земельної ділянки може бути передано його суб’єктом іншій особі, про що такий суб’єкт має письмово повідомити власника земельної ділянки».

Разом з тим, наразі у законодавстві України не визначає способу судового захисту такого переважного права на придбання земельної ділянки, у випадку його порушення.

23.06.2020 Великою Палатою Верховного Суду прийнято постанову у справі № 909/337/19, в якій зроблено висновок, який заповнює вказану прогалину.

Вказаний висновок полягає у тому, що до правовідносин щодо захисту переважного права наймача (орендаря) на придбання предмета найму (оренди) за аналогією закону підлягають застосуванню положення частини четвертої статті 362 ЦК України, яка визначає порядок захисту переважного права співвласника майна на придбання частки іншого співвласника при її відчуженні останнім. Звідси для захисту переважного права наймача (орендаря), який належним чином виконує свої обов`язки відповідно до умов договору та закону, у разі продажу речі, переданої у найм (оренду), належним способом захисту є переведення на наймача (орендаря) прав та обов`язків покупця відповідної речі.

Водночас, слід мати на увазі, що на розгляді у Верховній Раді України перебуває законопроект № 2194 від 01.10.2019 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин" (надалі – законопроект 2194), який вже прийнято у першому читанні.

Вказаним законопроектом, окрім іншого, пропонується передбачити порядок реалізації переважного права на придбання земельної ділянки та визначити належний спосіб захисту порушеного переважного права на придбання земельної ділянки, який полягатиме у позові орендаря земельної ділянки про переведення на нього прав та обов'язків покупця, з одночасним внесенням на депозитний рахунок суду грошової суми, яку за договором повинен сплатити покупець.

Висновок ВП ВС щодо належного способу захисту переважного права на придбання речі її орендарем повністю відповідає запропонованому у законопроекті 2194 положенню щодо способу захисту переважного права на придбання земельної ділянки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]