Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.06.2014 14:59

Роковий тиждень для України

Журналіст, громадський діяч

Можна лише здогадуватися, як розвиватимуться події, але якщо 27 червня бойовики не виконають вимоги Києва, то Президенту Порошенку нічого не залишається, як розпочати широкомасштабні бойові дії

28 червня - день на який збігається кілька ключових подій в Україні і від яких залежить наше з Вами майбутнє: святкування Дня Конституції,  припинення строку  дії  Мирного плану Президента Порошенка і підписання Україною економічної частини Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. 

Що ж буде після 28 червня з Україною?

З Конституцією більш менш зрозуміло, адже цього  тижня народні депутати вирішили проводити роботу з виборцями, а тому день Конституції  ми святкуватимемо зі старим текстом Основного закону.  А от виконання Мирного плану Порошенка з врегулювання ситуації на Сході може мати неабиякі наслідки для України.

Я б поділив Мирний план на дві частини: пункти, які необхідно виконати до 27 червня і пункти ( з 8 по 15), які можна виконувати лише після виконання попередніх.  Саме перших сім пунктів, без бажання сепаратистів, виконати не реально. Скажімо, звільнення заручників, створення 10 км буферної зони на україно-російському державному кордоні, вивід незаконних збройних формувань та роззброєння - можливе лише або з доброї волі сепаратистів  або силою. Окремі лідери сепаратистів уже встигли заявити, що вони не мають наміру виконувати цього плану і на підтвердження своїх слів, лише у першу ніч  під час дії Мирного плану, сепаратисти  здійснили десятки атак на українські позиції. І це є логічними діями антиукраїнських бойовиків.  Хочеться сподіватися, що ніхто в РНБО не очікував, що диверсанти Путіна дослухаються до Президента і складуть зброю?  Попри заяви  Путіна  про підтримку Мирного плану Порошенка, Росії не вигідне затишшя на Сході напередодні 27 червня, оскільки такий успіх української влади дає нам усі підстави підписати Угоду про Асоціацію з ЄС саме цього дня, проти чого виступає РФ.  Тому для нашої країни увесь тиждень включаючи 28 червня - вельми тривожний.  Зважаючи, що на території  України проживає потужна антиукраїнська «п’ята колона», то  очікувати провокацій  можна будь де.

Першим тривожним дзвоником, як мене, стали події у Києво-Печерській Лаврі в неділю 22 червня. Далі – поява на Сході кума Путіна Медведчука, який намагається об єднати усіх сепаратистів і терористів і отримати мандат на переговори з Києвом. Путін уже навіть встиг привітати такого переговорника. Тож можна спрогнозувати, що незабаром Медведчук з’явиться на порозі Адміністрації Президента України з вимогами, які надиктував Путін і першим пунктом цих вимог - не підписання Угоди про асоціацію з ЄС 27 червня. Крім того, не слід виключати, що «миротворець» Медведчук появиться на Банковій під супровід численних провокацій, які виникатимуть по усій території  України.

Далі, безвідповідальна позиція Верховної Ради України, яка зробила собі «канікули» до 1 липня, а перед цим, 17 червня, не змогла проголосувати питання про запровадження військового стану на Донбасі  - ще більше послабила позиції України,  щодо силового врегулювання ситуації з бойовиками і реалізації  плану «Б», про який обмовився Порошенко. 

Можна лише здогадуватися, як розвиватимуться події, але якщо 27 червня  бойовики не виконають вимоги Києва, то Президенту Порошенку нічого не залишається,  як розпочати широкомасштабні бойові дії. Але ж парламент відпочиватиме  до 1 липня! Що робитиме Президент? Збере парламент вночі з 27 на 28 червня, щоб проголосувати за введення спеціального режиму на Сході, чи чекатиме, поки народні депутати згадають про державу і зберуться на чергове засідання 1 липня? Чи проголосує парламент за введення військового стану після 27 червня, можна лише робити припущення?!

Зрозуміло одне, що в такий складний для країни час, нам потрібна єдність народу і сильна, самовіддана, відповідальна і патріотична влада! Нехай  Бог береже Україну! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]