Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.11.2023 15:15

Новий крок для рибної науки України: суть Розпорядження КМУ № 802

Тимчасово виконуючий обов'язки Голови Держрибагентства

Одним Розпорядженням утворено нову державну наукову установу «Інститут рибного господарства, екології моря та океанографії», а два ДП - ліквідовано. Коротко про це

У вересні Уряд ухвалив Розпорядження  № 802 , яким утворено нову державну наукову установу «Інститут рибного господарства, екології моря та океанографії», а два державних підприємства цього ж профіля роботи - ліквідовано. Трохи детальніше про зміни, які спіткали рибне господарство.

Яка причина такого рішення?

Це звучить просто але насправді є дуже важливим – розвиток рибної науки України, яка в останні десятиліття переживає важкі часи. А такий шлях дасть можливість розвивати і поглиблювати науковий потенціал рибогосподарської галузі.

Розпорядженням ліквідовано два таких державних підприємства: «Інститут рибного господарства, екології моря та океанографії» та «Одеський  центр Південного науково-дослідного інституту морського рибного господарства та океанографії». Створено наукову установу, що дасть змогу максимально концентрувати роботу саме на дослідженнях, залучати кошти для їх проведення та налагоджувати партнерські зв’язки з іншими науковими інституціями.

Що це дасть?

По-перше, підвищити рівень  фінансування науки. Наразі наука в рибній галузі  Україні знаходиться в стані стагнації, має багаторічний гіркий  досвід недофінансуванння.

По-друге, концентрувати роботу саме на науковій складовій, та сприятиме збільшенню кількість наукових кадрів.

По-третє, активізує розвиток рибної науки, що в подальшому має дати можливість Україні реалізувати свій потенціал, збільшити виробництво рибної продукції як для вітчизняних, так і іноземних споживачів. Особливо це важливо зараз, коли держава шукає нові шляхи розвитку економіки.

Чи будуть звільнені науковці?

Наукові кадри мають бути збережені та  забезпечені роботою в новій наукової установі. Планується подальший розвиток української рибної науки та проведення нових досліджень, поглиблення кооперації з іноземними профільними установами, зокрема – з Європейського Союзу. 

Надзвичайно важливим є збереження наукового потенціалу в галузі, тому будемо чекати як молодих, так і досвідчених фахівців.  

Держрибагентство продовжує працювати над підвищенням стійкості рибного господарства України, пошуків нових шляхів та способів розвитку галузі. Сподіваємося, що амбітні цілі з перетворення України на потужного європейського виробника рибної продукції стануть реальними в найближчій перспективі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]