Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.05.2023 10:04

Стратегія розвитку рибного господарства в цифрах

Тимчасово виконуючий обов'язки Голови Держрибагентства

Коротко про Стратегію розвитку галузі рибного господарства України на період до 2030 року на основі показників та чітких індикаторів.

Кілька днів тому Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження, важливість якого для рибної галузі складно переоцінити – це Стратегія розвитку до 2030 року. Коротко про неї на основі показників та чітких індикаторів. 

Важливість: зменшення вилову в 3 рази

Вперше за історію вітчизняної рибної галузі створено чітку візію майбутніх цілей. Визначено, що треба зробити, аби «підняти» напрям, який за останні півтора десятиліття поступово занепадав – зокрема, вилов знизився в три рази.

Ілюстрація: за даними Держстату у 2011 році суб’єктами рибного господарства та пов’язаними з ними підприємствами та організаціями, добуто (виловлено) понад 211,1 тис. тонн водних біоресурсів. В 2021 році - лише 69,8 тис. тонн. 

Риба на столах українців: імпорт у 5 разів більше за власне виробництво

За даними Держстату, споживання риби та рибопродуктів в Україні у 2021 році становило 547,7 тис. тонн, з яких 15,9% — вітчизняного виробництва а 84,1% - імпорт.  

Очікувані результати в цифрах:

- щорічне збільшення обсягів вирощування водних біоресурсів на 10%;

- збільшення експорту продукції, виробленої з вітчизняних водних біоресурсів на 30%;

- збільшення на 40% кількості суб’єктів аквакультури;

- забезпечення щорічного відтворення водних об’єктів України цінними, рідкісними та зникаючими аборигенними видами риб на рівні не менше 11,3 млн екземплярів;

- утворення трьох сучасних демонстраційно-навчальних центрів з аквакультури об’єктів культивування (осетрові, лососеві, молюски). 

Загалом поставлені цілі дадуть змогу підтримати вітчизняну економіку, що буде надзвичайно важливим в умовах повоєнної відбудови. 

Запланована робота буде відбуватися в тісній кооперації Держрибагентства, Мінагрополітики, Міндовкілля, інших центральних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства та міжнародних організацій. 

Детально зі змістом Стратегії можна ознайомитися за посиланням

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]