Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.03.2023 10:00

Топ-5 здобутків Держрибагентства у 2022 році

Тимчасово виконуючий обов'язки Голови Держрибагентства

2022 рік став важким для України та всіх українців. Але, незважаючи на це, робота Державного агентства меліорації та рибного господарства України, яке я очолюю з серпня 2022 року, не зупинялася

2022 рік став важким для України та всіх українців. Але, незважаючи на це, робота Державного агентства меліорації та рибного господарства України, яке я очолюю з серпня 2022 року, не зупинялася. 

Навіть в надскладних умовах 2022 року ми мали низку вагомих здобутків у вітчизняному рибному господарстві. Цілий ряд нових впроваджень від Держрибагентства і не одне «вперше в історії України». 

Коротко про них:

1. Держрибагентство розпочало виконання повноважень в сфері меліорації.

Ще у 2021 році Агентство отримало повноваження у сфері меліорації. А у серпні 2022 року в  структурі Агентства утворено Департамент розвитку меліоративної інфраструктури. Він забезпечує виконання функцій у сфері меліорації земель та експлуатації державних водогосподарських об'єктів комплексного призначення, міжгосподарських зрошувальних і осушувальних систем.

Також Держрибагентству від Держводагентства передано 38 водогосподарських організацій, які виконують функції меліорації земель та експлуатації державних водогосподарських об’єктів комплексного призначення, міжгосподарських зрошувальних і осушувальних систем.

2. Денонсовано всі угоди про співробітництво з Росією в рибному господарстві.

Денонсовано Угоду між Урядом України та урядом рф про співробітництво в галузі рибного господарства від 24.09.1992 та припинено дію Угоди між Державним комітетом України з рибного господарства та рибної промисловості та комітетом рф з рибальства в Азовському морі від 14.09.1993.

Зазначу, що ці угоди діяли і впродовж восьми років з моменту нападу росії на Україну та системно піддавалися критиці з боку громадськості й народних депутатів.

3. Україна вперше прийняла головування в Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики (ККАМЛР).

Головування України триватиме до листопада 2024 року. Також у ході засідання ККАМЛР схвалено пропозиції української делегації щодо проведення традиційних науково-дослідних робіт з вивчення риб роду іклачів та нової для української науки програми – облікової зйомки крижаної риби. До того ж,  до промислу у зоні ККАМЛР у сезоні 2022/2023 буде допущено шість українських суден.

4. Вперше за 20 років оновлено Правила любительського і спортивного рибальства.

Зокрема, вперше введена заборона на вилов щуки, адже її нерестова активність починається вже за температури води 3-5°C, що на порядок нижче, ніж для інших видів риб.

5. Вперше в історії України запущено аукціони через систему Прозорро з продажу права на укладання договорів на право спецвикористання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах та їх частинах. Тепер промисловий вилов риби буде відбуватися за відкритими та прозорими механізмами, на основі чесної та вільної конкуренції.

Водночас, проведена робота для старту експериментального проекту щодо продажу через аукціон права на укладення договорів користування на умовах оренди акваторією (водним простором) внутрішніх морських вод, територіального моря, виключної (морської) економічної зони України для цілей морської аквакультури. Це для нашої держави новий напрям, який дозволить впроваджувати передові технології з вирощування морської риби безпосередньо в морі. Сподіваємося, це дасть змогу створити нову нішу вітчизняного рибного господарства. 

Очікуємо, що 2023 рік буде не менш складним, ніж 2022. Але віримо, що вітчизняне рибне господарство має великий потенціал для росту, і в нас попереду ще багато досягнень.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]