Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2022 11:26

Як збільшити пенсію за вислугу років на 75% – практичні поради адвоката

Адвокат, керуючий партнер Адвокатського бюро Івана Хомича

Як збільшити пенсію при переході з пенсії за вислугу років на пенсію за віком? Це просте на перший погляд питання вже декілька років не втрачає своєї актуальності.

 Як збільшити пенсію при переході з пенсії за вислугу років на пенсію за віком? Це просте на перший погляд питання вже декілька років не втрачає своєї актуальності.

А справа в тому, що люди просто не вірять у те, що їхня пенсія може бути на 75% більшою за ту, яку нараховує їм Пенсійний фонд сьогодні. «Такого не може бути, я не вірю!» - ми, адвокати, часто чуємо від клієнтів. Тому пропонуємо розібрати не стільки теорію, як конкретну практику, аби жодних подібних запитань більше не виникало.

Спочатку дуже стисло нагадаємо, чим пенсія за вислугу років відрізняється від пенсії за віком.

Пенсія за вислугу років передбачена Законом України № 1788–XII від 05.11.1991 «Про пенсійне забезпечення», призначається до настання пенсійного віку (тобто раніше 60 років) за наявності спеціального стажу. Наприклад, працівники освіти та охорони здоровʼя мають право вийти на пенсію, якщо в них є не менше 25 років відповідного педагогічного або медичного стажу, незалежно від віку. Але після призначення пенсії за вислугу років особа не має права працювати за спеціальністю. Тому багато людей свого часу виходили на пенсію за вислугу років, а потім відмовлялися від неї та повертались на роботу за спеціальністю.

Право ж на пенсію за віком на загальних підставах передбачено Законом України № 1058–IV від 09.07.2003 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Така пенсія призначається по досягненню 60 років (пенсійного віку) та наявності необхідного загального трудового (страхового) стажу. У 2022 році для призначення пенсії за віком на загальних підставах потрібно мати не менше 29 років стажу. Цей показник щороку зростає на 1 рік: вже наступного року для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 30 років стажу, а у 2028 році – 35 років стажу.

Тим не менш, станом на сьогодні усі «спеціальні» (назвемо їх так для скорочення) пенсіонери, досягнувши 60 років та маючи не менше 29 років загального стажу — мають право на призначення пенсії за віком на загальних підставах відповідно до Закону № 1058.

Про кого саме з пенсіонерів йдеться? Це, насамперед:

- усі пенсіонери за вислугу років (працівники освіти, охорони здоровʼя, соціального забезпечення тощо);

- пенсіонери, які вийшли на пенсію зі зниженням пенсійного віку за Списком 1 та 2 (Список № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 № 461, та відповідно Список № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 № 461);

- пенсіонери, які отримують так звані «спецпенсії»: держслужбовці, науковці, прокурори, військові тощо.

Що потрібно робити?

Для переходу на пенсію за віком на загальних підставах потрібно подати до Пенсійного фонду відповідну заяву.

За нормами ч.3 статті 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами ПФУ.

Іноді Пенсійний фонд з власної ініціативи, так би мовити, автоматично переводить пенсіонера із спецпенсії на пенсію за віком. Але, розраховуючи або призначаючи розмір пенсії за віком, посадові особи Пенсійного фонду часто вчиняють ті порушення, про які піде мова далі, і які суттєво  занижують розмір пенсії.

Кейс

Для кращого розуміння того, як це відбувається, розповімо про реальний випадок із нашої практики.

У адвокатське бюро за правовою допомогою звернулася пані О., якій у квітні 2022 року виповнилось 60 років. Вона більше 25 років пропрацювала у сфері охорони здоровʼя лікарем і у 2017 році вийшла на пенсію за вислугу років. Перед тим, як звернутися до адвокатів, вона самостійно сходила на прийом в управління Пенсійного фонду, де їй повідомили, що немає сенсу переходити на пенсію за віком, оскільки розмір її пенсії не збільшиться, а якщо навіть і так, то всього на кілька сотень гривень. Для пані О. така відповідь стала, м’яко кажучи, неприємною несподіванкою, адже після виходу на пенсію за вислугу років вона і далі працювала та сплачувала податки, набула додатковий стаж, і розраховувала на те, що в 60 років отримає збільшену пенсію за віком.

Звернувшись за правовою допомогою, пенсіонерка шукала відповіді на такі питання:

- Чи має рацію працівник Пенсійного фонду кажучи, що її пенсія за віком буде така ж, як пенсія за вислугу років, яку вона отримує зараз?

- Якщо ж ні, то яка пенсія в неї має бути й чому Пенсійний фонд не призначає таку пенсію добровільно?

- Що можна зробити в такому випадку, щоб отримати пенсію в новому розмірі?

Відповідь на перше ж питання здивує багатьох, оскільки пенсія не просто збільшиться, а стане значно суттєвішою.

Однак, підкреслимо: якщо пенсіонер після призначення пенсії за вислугу років не працював, то розрахунок пенсії за віком здійснюватиметься лише за матеріалами пенсійної справи, тобто фактично розмір пенсії не зміниться — зміниться лише вид пенсії.

І тільки у випадку, якщо вищезазначена особа після призначення пенсії працювала, при переведенні на пенсію за віком, за її бажанням, можуть бути враховані стаж і заробіток, набуті після призначення пенсії за вислугу років, тобто збільшиться коефіцієнт страхового стажу та індивідуальний коефіцієнт заробітної плати.

Це, так би мовити, офіційна позиція ПФУ.

Втім, працівники Пенсійного фонду неправильно застосовують ще один із показників у формулі розрахунку пенсії. Йдеться про середню заробітну плату (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 3 календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

Давайте поглянемо на один із додатків до протоколу розрахунку пенсії, який пенсіонерка взяла в Пенсійному фонді. У цьому розрахунку «Середній заробіток за три попередні роки» (саме так цей показник скорочено називається в розрахунку) взятий за 2014–2016 роки і становить 3764,40 грн. Нижче йде рядок під назвою «Коефіцієнт збільшення показника середньої зарплати» — це сума всіх коефіцієнтів збільшення пенсії після індексацій, які проводились в 2018-2022 роках. І в підсумку ми отримуємо збільшений на коефіцієнт показник заробітної плати в розмірі 6186,32 грн. Цей показник множимо на індивідуальний коефіцієнт О. для обчислення 1,73887 – і виходить сума середньомісячного заробітку для обчислення, яка потім множиться на коефіцієнт страхового стажу О., який становить 0,41. Так і виходить «фондовий» розмір пенсії у 4500 гривень.

Нюанс полягає в тому, що якщо особа звертається за призначенням пенсії за віком на загальних підставах вперше у 2022 році, то Пенсійний фонд обчислює розмір пенсії, виходячи з показника середньої заробітної плати за 2019–2021 роки. А якщо ж пенсіонер переходить із пенсії за вислугу років на пенсію за віком, то Пенсійний фонд застосовує цей показник за 3 роки №до вислуги» (в нашому випадку 2014–2016 роки), збільшений на відповідний коефіцієнт.

Іншими словами, в ПФУ системно відстоюють позицію, що розрахунок заробітної плати здійснюється тільки з урахуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення пенсії за вислугу років. Але це не так.

Хоча, звичайно, зрозуміло, чому у ПФУ дотримуються саме такої формули.

Наприклад, якщо в розрахунок пані О. підставити правильний «Середній заробіток за три попередні роки» (тобто за 2019–2021 роки, який вже складатиме не 3764,40 грн, а 10846,37 грн), то її пенсія відразу підвищиться до 7889,00 грн, тобто на 3389 гривень або 75% більше, аніж розрахована у ПФУ. За рік це – недоотримання 40668 грн, а за 5 років – 203340 грн. Звичайно, у випадку, якщо все залишити так, як є, і нічого з цим не робити.

Відразу зазначимо, що збільшення пенсії на 75% виходить, якщо вихід на пенсію за вислугу років відбувся у 2017 році, або раніше. Пенсіонери, скажімо так, більш пізнього періоду, отримають нижчу надбавку.

Але перерахунок все одно виходитиме суттєвим: якщо пенсіонер перейшов із пенсії за вислугу років на пенсію за віком у 2020 році, то його пенсія має бути вищою у 2022 році на 25%, а якщо у 2021 році — то на 47%.

Іншими словами, боротись є за що.

Правильний вихід у цій ситуації — звернення до суду із позовом про зобовʼязання управління Пенсійного фонду призначити пенсію за віком на загальних підставах із застосуванням показника середньої заробітної плати за 3 останні роки.

І така судова практика вже є:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/86061764

https://reyestr.court.gov.ua/Review/98677764

https://reyestr.court.gov.ua/Review/104040152

https://reyestr.court.gov.ua/Review/100281172

https://reyestr.court.gov.ua/Review/101109416

https://reyestr.court.gov.ua/Review/105349420

https://reyestr.court.gov.ua/Review/104435561

https://reyestr.court.gov.ua/Review/100281172

За останні декілька років Верховний Суд ухвалив багато рішень на користь пенсіонерів та сформував відповідну судову практику, якої дотримуються окружні та апеляційні суди.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]