Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.09.2010 15:06

Культурна конверсія: нове життя індустріального минулого

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

25 і 26 вересня в Донецьку відбудеться міжнародна конференція «КУЛЬТУРНА КОНВЕРСІЯ: НОВЕ ЖИТТЯ ІНДУСТРІАЛЬНОГО МИНУЛОГО». Її мета – показати, як культура може допомогти індустріальному місту знайти свій шлях у постіндустріальному світі. Серед учасників кон

25 і 26 вересня в Донецьку відбудеться міжнародна конференція «КУЛЬТУРНА КОНВЕРСІЯ: НОВЕ ЖИТТЯ ІНДУСТРІАЛЬНОГО МИНУЛОГО». Її мета – показати, як культура може допомогти індустріальному місту знайти свій шлях у постіндустріальному світі. Серед учасників конференції – найбільш впливові культурні менеджери Європи, Росії та України.

 

Організатором конференції є Міжнародний благодійний фонд «ІЗОЛЯЦІЯ. ПЛАТФОРМА КУЛЬТУРНИХ ІНІЦІАТИВ».

На конференції буде представлений також новий арт-майданчик Донецька – колишній завод «Ізоляція».

Головною метою фонду є відродження Донецького регіону через культурні ініціативи. Такі проекти «конверсії» індустріальної спадщини в культурну реальність вже неодноразово здійснювались в різних країнах світу. Достатньо звернутись до успішного досвіду  «культурної конверсії» Німеччини: в Рурському басейні, або у вугільному регіоні на кордоні Франції і Німеччини, в Ельзасі та Лотарингії. На місці підприємств паливної та хімічної промисловості, чорної металургії, що закриваються, виникали музеї та культурні центри, концертні зали і цілі квартали підприємств «творчої індустрії».

Головна промзона Німеччини – Рурська область, стала культурною столицею Європи 2010 року і одним із важливих туристичних центрів. 25 вересня у гостей конференції буде нагода поспілкуватись з Дітером Горні, креативним директором проекту «Рур 2010 – Культурна столиця Європи». Також про досвід цієї індустріальної зони розповість Ульріх Борсфорф, директор музею   Цехе Цольферайн – колишнього шахтового та гірничо-збагачувального комплексу, який сьогодні визнаний пам’яткою культури світового значення ЮНЕСКО. Європейський досвід культурної конверсії стане темою презентації Еріка Бакера, президента асоціації «Trans Europe Halles» - однієї з найактивніших європейських організацій, що зібрала під своїм дахом понад п’ятдесят незалежних мультидисциплінарних центрів, розташованих на колишніх індустріальних об’єктах більше, ніж двадцяти країн.

Неменш важливим є і досвід Росії, де сьогодні здійснюються декілька культурних проектів, що мають на меті відродження ізольованих від культурного життя провінцій. Про свої здобутки протягом реалізації одного з таких проектів – Першої Уральської індустріальної бієнале- розкаже її куратор, арт-критик, провідний експерт в сфері українського мистецтва, куратор виставки молодих українських художників «Якщо» у м. Перм Катерина Дьоготь.  Особливий шлях українського мистецтва, його перспективи та можливості буде темою  куратора, директора проекту «Мистецький Арсенал»Олександра Соловйова.

Також в конференції візьмуть участь представники культурних інститутів європейських країн та ЄС в Україні, різних культурних інституцій (як столичних, так і регіональних), а також експерти з Франції, Великої Британії та інших країн.

26 вересня гості, учасники конференції і журналісти стануть першими, хто побачить арт-майданчик фонду «ІЗОЛЯЦІЯ. ПЛАТФОРМА КУЛЬТУРНИХ ІНІЦІАТИВ», який виник на території заводу ІЗОЛЯЦІЯ. Архітектори проекту - лондонці Крістc Ернстонс (Krists Ernstons) і Рік Роуботам (Rick Rowbotham) - поділяться планами перебудови будівлі і перевлаштування території.

І хоча на даний момент облаштування культурного центру ще не завершене, вже зараз тут здійснено виставковий проект «ІЗОЛЯЦІЯ 2.0». У рамках арт-резиденцій своє бачення сьогодення і майбутнього «Ізоляції» представлять ті, хто впродовж декількох тижнів працював у заводському "арт-цеху"  - молоді, але славні українські художники Давид Чичкан, Володимир Кузнєцов, Apl315 і Гамлет Зиньковський, а також київський живописець Юрій Пікуль. За задумом берлінського куратора Адама Нанкервіса експозиція, побудована на взаємодії інсталяції, вуличного мистецтва і живопису, зв'яже в єдине ціле індустріальну архітектуру і довкілля, подарувавши новий вигляд цій місцині.

Широкий загал матиме нагоду ознайомитись із виставкою та самим культурним центром 2-3 жовтня, а також 9-10 жовтня - впродовж двох уїк-ендів тут запланована програма лекцій і майстер-класів. Масштабне відкриття арт-майданчику «ІЗОЛЯЦІЯ. ПЛАТФОРМА КУЛЬТУРНИХ ІНІЦІАТИВ» відбудеться навесні 2011 року .

 Місце проведення конференції: будівля колишнього Міністерства вугільної промисловості (Мін. Вугілля), вул. Артема, 97, Донецьк.

Культурний центр «ІЗОЛЯЦІЯ. ПЛАТФОРМА КУЛЬТУРНИХ ІНІЦІАТИВ»: вул. Світлого Шляху, 3, Донецьк.

За додатковою інформацією звертайтесь:

Анастасія Алексєєва,
«ІЗОЛЯЦІЯ. ПЛАТФОРМА КУЛЬТУРНИХ ІНІЦІАТИВ»
PR - координатор
+38 (095) 439 45 27

+38 (067) 369 89 29
anastasija.aleksejeva@izolyatsia.org

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]