Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.04.2023 15:11

Нові технології: лікарі зможуть торкнутися пацієнта на іншому кінці світу

Медицина не стоїть на місці та постійно вражає нас своїми здобутками та відкриттями.

Яскравим прикладом є новий пристрій HaptGlove, розроблений медичними та технічними експертами Національного університету Сінгапуру (NUS), який дозволяє медикам “доторкнутися” до пацієнта, навіть якщо вони знаходяться за тисячі миль один від одного. Як можливо передати дотик у VR режимі та які здобутки принесе нова технологія в медичний світ, розповідаю далі. 

Відстань у лікуванні - це не нова проблема, з якою стикаються медики. Вихід з цієї ситуації почали шукати ще на початку пандемії Covid-19, тоді ж рішенням стали онлайн-консультації, віртуальні лікарні, носимі пристрої для контролю життєво важливих показників та інші інструменти цифрової медицини, які не втрачають свою актуальність й зараз. Усе це дозволило лікарю отримувати інформацію та контролювати стан пацієнтів у режимі реального часу, таким чином умовно долаючи відстань. А уже зараз технології виходять на новий рівень, та дають можливість не лише живого спілкування, а й справжньої тактильної взаємодії з об’єктами у віртуальному просторі. 

Яка технологія допомагає передати дотик та як це працює?

Це стало можливо завдяки дослідницькій групі під керівництвом професора Ліма Чві Тека з Інституту інновацій і технологій охорони здоров’я (iHealthtech). Дослідники представили HaptGlove - тактильні рукавички, які забезпечують «фізичне» відчуття дотику у віртуальній реальності (VR) або метавсесвіті. Ці рукавички мають бездротовий дизайн і використовують гнучкі та розтяжні датчики, а також мікрофлюїдні та пневматичні тактильні модулі. Крім того, вони легкі (важать лише 250 грамів) та мають низьку візуально-тактильну затримку (менше ніж 20 мілісекунд), забезпечуючи роботу користувача майже в реальному часі. 

Які переваги нової технології?

Ця технологія створює можливості для різноманітних застосувань у медицині, охороні здоров’я та освіті, таких як підготовка лікарів до хірургії, надання пацієнтам можливості реабілітації вдома та реалістичного досвіду навчання студентам-медикам. 

Така технологія дасть поштовх медичній підготовці, оскільки сценарії навчання, які важко знайти в реальності, можна змоделювати у VR. Консультації з пацієнтами також можна проводити в метавсесвіті, звільняючи ресурси в секторі охорони здоров’я. 

Під час навчання дотик має вирішальне значення для студентів-медиків, оскільки їм потрібно навчитися користуватися хірургічними інструментами чи руками, щоб провести пальпацію та розпізнати деякі захворювання за допомогою дотику, наприклад пухлини чи проблеми з печінкою. «Але може бути важко знайти пацієнтів (із такими проблемами зі здоров’ям) і змусити їх прийти, щоб допомогти з навчанням», — сказав професор Лім. «Тепер викладачі можуть надати подібний досвід для стажерів, використовуючи наші тактильні рукавички, щоб випробувати такі сценарії». 

VR також може полегшити навантаження на лікарні, оскільки пацієнти, наприклад ті, що перебувають на реабілітації, можуть проходити свої медичні сеанси віртуально, а професіонал, стежити за їхніми показниками та прогресом онлайн. 

Що нас очікує в майбутньому? 

Команда працювала над технологією тактильних рукавичок понад чотири роки та отримала престижну нагороду Інституту інженерів Сінгапуру (IES) за досягнення в галузі інженерії в січні 2023. Ця технологія безперечно покращить цифровий досвід, дають змогу користувачам почуватися, ніби вони перебувають у реальному житті, під час навчання або лікування. Подібні винаходи кардинально змінюють сучасний медичний простір та покращують підхід до надання або отримання лікування.  

У зв’язку з цим розробляється багато інших продуктів, деякі з яких були представлені на міжнародній виставці споживчої електроніки (CES) 2023. Дотик – не єдине людське відчуття, яке компанії намагалися посилити у віртуальному світі. Наприклад, OVR Technology зосередилася на запахах, продемонструвавши свій ION 3: переносний пристрій, який доставляє аромати за допомогою вбудованих картриджів і синхронізує систему їх доставлення із контентом, який користувачі переглядають у VR, AR або на мобільних чи настільних пристроях. Завдяки ION 3 у метавсесвіті стане можливим відчувати запахи, підвищуючи реальність досвіду.

Отже, усі ці нові здобутки є ще одним кроком до трансформації та удосконалення медичної системи. В Україні розвиток та впровадження нових технологій також не стоїть на місці. Диджиталізація поступово входить в наші життя та спрощує їх. Технології стають ще ближчими до нас і уже такі, інновації, що нещодавно задавалися дуже далекими та незрозумілими, як-от, телемедицина, аудіо та відео консультації з лікарем, замовлення та покупка ліків онлайн, електронні направлення та е-рецепти, стають звичною частиною нашого буденно життя. Тому я впевнений, що зовсім скоро, диджитальна та віртуальна реальність з усіма її перевагами буде також однією з важливих компонентів української медичної системи. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]