Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2021 12:57

Ні земельному рейдерству: ТСК вивчить атаку на ФГ "Миролюбне" на Хмельниччині

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Сьогодні завдання усієї президентської команди – від Верховної Ради до правоохоронних органів – припиняти в зародку будь-які спроби земельного рейдерства

Відкриття ринку землі з 1 липня 2021 року було однією з ключових обіцянок Президента Володимира Зеленського. Це саме та реформа, яка здатна вивести аграрну галузь нашої країни на новий рівень та створити суттєво точку росту для економіки. Як говорив Президент після підписання закону про ринок землі – "це історичний момент для всіх українців і для мене особисто. Україна чекала на цей закон з часу здобуття Незалежності. Це була нелегка боротьба. Але ми знали, що робимо це для українців".

Тому сьогодні завдання усієї президентської команди – від Верховної Ради до правоохоронних органів – припиняти в зародку будь-яку спробу рейдерства в земельній сфері, якщо такі факти трапляються.

Черговий кричущий випадок земельного рейдерства стався на Хмельниччині. Місцеве фермерське господарство "Миролюбне" буквально за кілька днів було позбавлене земельних ділянок, на яких фермери сумлінно вели бізнес впродовж 12 років. Схема провернута у найгірших традиціях минулих часів руками чиновників Хмельницького управління Держгеокадастру.

Спецкомісія з питань захисту прав інвесторів вже звернулась через цей випадок до новообраного керівництва МВС та Офісу Генерального прокурора.

Атака на землю

Фермерське господарство "Миролюбне" – лише частина великого бізнесу групи сімейних компаній родини Білявців на Хмельниччині. Понад 12 років "Миролюбне" орендувало дві земельних ділянки площею понад 72 га у Старокостянтинові. Земля була отримана в оренду на підставі розпоряджень Голови Старокостянтинівської РДА у 2006 та 2007 роках.

Впродовж травня-червня цього року буквально за кілька днів господарство позбавили цих ділянок руками посадовців місцевого Держгеокадастру.

Схема, на жаль, настільки примітивна, наскільки й кричуща: земельні ділянки, були виведені з державної власності попри те, що знаходились в оренді. І буквально за 2 дні розпайовані між 36-ма особами.

Ще за кілька днів всі 36 ділянок "абсолютно випадково" викупила одна особа – лікар-лаборант місцевої військового шпиталю Світлана Ірій.

Договори оренди від 2006 та 2007 років Держгеокадастр розірвав з "Миролюбним" в одноосібному порядку. Свої збитки фермери "Миролюбного" оцінюють у 2,7 млн гривень. Після позбавлення права оренди земель збір врожаю господарством у 2021 році під загрозою.

За оцінкою фермерів, ринкова вартість 72 га землі становить щонайменше 4 млн гривень. Спочатку здається дивним, яким чином звичайна лікар-лаборант військового шпиталю змогла зробити таку велику покупку.

Більш зрозумілим це стає при детальнішому погляді на родину лікарки.

Місцева "банда" екс-губернатора

Світлана Ірій є сестрою дружини колишнього голови Хмельницької ОДА Олександра Корнійчука. Сама Світлана колись балотувалась до Хмельницької обласної ради 8-го скликання від "Радикальної партії Олега Ляшка". Її сестра Оксана Корнійчук наразі є депутатом Старокостянтинівської ОТГ від тієї ж політсили.

Чоловік також продовжує політичну кар'єру. Олександр Корнійчук є депутатом Хмельницької обласної ради від "Радикальної партії".

Посадовець місцевого Держгеокадастру, рішеннями якого у "Миролюбного" вивели землю, Василь Василенко, свою посаду керівника обласного управління Держгеокадастру набув саме за губернаторства пана Корнійчука. Хоча до цього встиг оскандалитись під час роботи в інших управліннях кадастру.

Так, 4 роки тому він був звільнений з посади начальника Держгеокадастру Волинської області, саме через непрозорі рішення навколо особливо цінних земель, які мали поклади бурштину. Ймовірно, навики Василенка знадобились на Хмельниччині і були застосовані проти місцевого фермера.

***

Головне управлінням Національної поліції України в Хмельницькій області відкрило кримінальне провадження за вказаними подіями лише 6 липня. Але особливого результату наразі дане розслідування не дало.

Такі злагоджені дії місцевої ОПГ "колишніх" умільців не залишиться без уваги ТСК з питань захисту прав інвесторів. Ця схема – примітивна та нахабна. Коли одна родина, яка колись мала доступ до владного ресурсу, думає, що може безкарно продовжувати грабувати місцевих фермерів.

Спецкомісія вже звернулась до новообраного міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського та Офісу Генерального прокурора. Пообіцяв ТСК вивчити ситуацію і міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Сьогодні представники правоохоронних органів на місцях, як і місцеві чиновники Держгеокадастру, мають робити все можливе, щоб не підставити президентську ініціативу із відкриття ринку землі.

Такі ситуації є неприпустимими для держави, а отже винні будуть притягнуті до відповідальності. Спецкомісія з питань захисту прав інвесторів триматиме цю ситуацію на особистому контролі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]