Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.11.2020 10:06

Аукціони оренди майна на "Прозорро.Продажі" оскаржуються до Комісії Мінекономіки

Керівник напрямку адвокатування комунікаційної платформи "Ліга антитрасту"

Чи буде це дієвим механізмом?

Майно, яке не використовує держава або місцева громада, може стати в нагоді підприємцям, що і прибуток отримають, і оренду заплатять. Держава, в свою чергу, може і зекономити кошти на його утриманні, і отримати від оренди хороші гроші. Але за умови, якщо віддаватиме майно в користування на вигідних умовах.

Раніше таке майно могли отримати далеко не всі. Як правило це був «закритий ринок для своїх» - «везунчиком» був наближений до орендодавця бізнес. Саме від орендодавця залежало чи проведе він конкурс на право оренди, та хто стане переможцем. З переліком майна, яке можна було взяти у користування, також могли ознайомитись лише свої.

В лютому 2020 року набрав чинності новий Закон «Про оренду державного та комунального майна», що має змінити ситуацію. Тепер державне та комунальне майно (окрім приміщень це транспортні засоби, обладнання та устаткування) можна орендувати на відкритих аукціонах в системі Прозорро.Продажі. Потенційні орендарі можуть ознайомлюватись з усім майном. Орендодавці ж зобов’язані розміщувати в електронній системі переліки такого майна.

На виконання положень Закону Уряд затвердив Порядок, який детально визначає механізм передачі в оренду майна. Однією з новел є також можливість поскаржитись на процедуру організації аукціону, дії учасників, орендодавців та операторів майданчиків до спеціальної Комісії з розгляду скарг та підготовки пропозицій. За Законом це постійно діючий колегіальний орган, що розглядає скарги та пропозицій стосовно організації і проведення аукціонів, у тому числі електронних аукціонів.

За затвердженим Урядом в липні 2020 року «Порядком подання, розгляду скарг та пропозицій стосовно організації та проведення аукціонів щодо передачі в оренду державного та комунального майна» до складу Комісії входять представники Мінекономіки, Фонду державного майна та адміністратора електронної торгової системи.

У жовтні 2020 року наказом Мінекономіки затверджено склад Комісії з шести учасників, її очолює заступниця Міністра економіки.

Тобто тепер, на відміну від процедур попередніх років, учасник аукціону, користувач інтернету, який не зміг взяти участь в аукціоні, орендодавець та оператор електронного майданчика можуть звернутися до Комісії зі скаргою. При чому як у паперовій, так і в електронній формі.

Законодавство не визначає вичерпний перелік питань, які можна оскаржити. Але із затвердженої форми скарги випливає, що це і відсутність інформації про лот на сайті оператора електронного майданчика, недостовірна інформація про нього, порушення оператором електронного майданчика або орендодавцем вимог до проведення аукціонів, недопуск оператором майданчика до участі в аукціоні, неможливість подачі цінової пропозиції, наявність дискримінаційних умов в оголошенні про проведення аукціону та інші.

Такі скарги можна подати на адресу Мінекономіки, а Комісія розгляне їх протягом 20 робочих днів з дати реєстрації та може продовжити строк ще на 10 днів.

За результатом розгляду скарг, що можуть проходити за участі скаржників, члени Комісії простою більшістю можуть прийняти рішення про наявність чи відсутність порушення порядку  організації, проведення аукціонів та вжиття заходів для усунення таких порушень. Таке рішення після затвердження протоколом Комісії надається відповідному орендодавцю, оператору електронного майданчика для розгляду та вжиття відповідних заходів. Витяг також оприлюднюється на офіційному веб-сайті Мінекономіки.

Окрім того, що рішення Комісії є обов’язковими до виконання, законодавство не визначає чітких строків його виконання.

Але цей механізм допоможе всім учасникам організації та проведення аукціонів з оренди державного та комунального майна захистити свої права.

Крім скарг, до Комісії також можна звертатись із пропозиціями, після розгляду яких Комісія рекомендуватиме удосконалити процес проведення аукціонів.

Поки що у відкритому доступі відсутня інформація про результати розгляду скарг на аукціони оренди державного майна. Вже з їх появою можна буде аналізувати які проблемні питання найчастіше виникають, як їх пропонують вирішувати та чи є ефективною робота Комісії.                                                                      

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи